Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Domyślnie

Nie, na wbudowana steruje 2XSB600, a SU-4 w SB900 reaguje na światło i odpala ją... Dopuszczam myśl, że może coś po prostu padło, że raz działa, a raz nie...

Przed chwilą robiłem test i tak to włąśnie wygląda, raz działa innym razem nie... Z tym, że SB900 zawsze pali 600'tki się gubią...
    pa pa para tu du... www.2Dstudio.de

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pJarosław Zobacz posta
    Nie, na wbudowana steruje 2XSB600, a SU-4 w SB900 reaguje na światło i odpala ją... Dopuszczam myśl, że może coś po prostu padło, że raz działa, a raz nie...

Przed chwilą robiłem test i tak to włąśnie wygląda, raz działa innym razem nie... Z tym, że SB900 zawsze pali 600'tki się gubią...
    Ło matko! Nie mieszaj sposobów wyzwalania. SB900 w SU4 zawsze błyśnie bo reaguje na pojedynczy błysk. Tak właśnie działa fotocela. Reaguje na błysk. SB600 zaś muszą być zdalnie wyzwalane za pomocą przedbłysków (bo nie posiada trybu SU4). Ustaw SB900 normalnie jak człowiek w tryb Remote (lecz z wyłączonym SU4) i będzie działać tak jak SB600, i nie będzie problemów.
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 03-08-2010 o 14:39
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Ło matko! Nie mieszaj sposobów wyzwalania. SB900 w SU4 zawsze błyśnie bo reaguje na pojedynczy błysk. Tak właśnie działa fotocela. Reaguje na błysk. SB600 zaś muszą być zdalnie wyzwalane za pomocą przedbłysków (bo nie posiada trybu SU4). Ustaw SB900 normalnie jak człowiek w tryb Remote (lecz z wyłączonym SU4) i będzie działać tak jak SB600, i nie będzie problemów.
    Ło, ło, ło... Skoro pisze w instrukcji, że działa to ma działać! Nie?
    Cały sprzęt mam jeszcze na gwarancji, jeżeli coś źle działa mogę oddać do serwisu... Na forum pytam bo chcę mieć pewność, a nie wymyślać inne sposoby podłączenia
    To może być wina starego softu w SB900!!! Po co są aktualizacje?!

Są różne fotocele, np: Ignorujące przedbłyski...

Domyślnie

Cały sprzęt mam jeszcze na gwarancji, jeżeli coś źle działa mogę oddać do serwisu... Na forum pytam bo chcę mieć pewność, a nie wymyślać inne sposoby podłączenia

Szukasz kwadratowych jaj zamiast zrozumieć problem.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Najwyraźniej masz inną instrukcje niźli każdy lub problemy z rozumieniem słowa pisanego... Tukę Ci do wiadomości, a Ty dalej swoje.

Cytat Zamieszczone przez pJarosław
    Wszelkie sposoby podłączania są w instrukcji i nic nie trzeba wymyślać. Podstawowym sposobem wyzwalania lamp w Nikonie jest CLS/AWL.

Napiszę jeszcze raz:

Nie da się zgrać SB600 bez fotoceli z SB900 w trybie fotoceli. Pozostaje dokupić fotocelę lub jak na XXI wiek przystało przejść na CLS/AWL.

Aktualizacje nie mają z tą sprawą nic wspólnego.

Są ale SB900 takiej nie ma.

EDIT: Trza będzie się następnym razem dwa razy zastanowić zanim się odpowie na pytanie na forum...

Domyślnie

Ok, dotarło do mnie. Sorrki za nerwy lepiej robić zdjęcia niż pół dnia głupoty pisać Jak ktoś może to proszę to usunąć w cholerę

Domyślnie

(...) Jak ktoś może to proszę to usunąć w cholerę
    Nigdy! Tyle się namęczyłem, więc niech chociaż mi w liczniku postów przybędzie

EDIT: Poza tym pewnie za jakiś czas się ktoś z najdzie z podobnymi rozterkami, choć jak znam życie zamiast poszukać założą nowy wątek...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Najwyraźniej masz inną instrukcje niźli każdy lub problemy z rozumieniem słowa pisanego... Tukę Ci do wiadomości, a Ty dalej swoje.

Wszelkie sposoby podłączania są w instrukcji i nic nie trzeba wymyślać. Podstawowym sposobem wyzwalania lamp w Nikonie jest CLS/AWL.

Napiszę jeszcze raz:

Nie da się zgrać SB600 bez fotoceli z SB900 w trybie fotoceli. Pozostaje dokupić fotocelę lub jak na XXI wiek przystało przejść na CLS/AWL.

Aktualizacje nie mają z tą sprawą nic wspólnego.

Są ale SB900 takiej nie ma.

EDIT: Trza będzie się następnym razem dwa razy zastanowić zanim się odpowie na pytanie na forum...

Chyba jednak da się.
    Rozwiązaniem jest dokupić panel SG3-IR, zakładany na lampkę wbudowaną lub zrobić sobie taki z kliszy negatywowej (opisywane było to na forum). Eliminuje on przedbłyski sterujące i wtedy Sb-900 wyzwalana będzie z fotoceli błyskiem lamp Sb-600 a nie błyskiem lampy sterującej z body. Można o nim poczytać w tym dziale na początku w wątkach przyklejonych.
    Sb-600 starowane CLS- em z panelem na wbudowanej lampie a Sb-900 przez fotocelę (SU-4) starowana błyskiem z Sb-600.
    Ostatnio edytowane przez Tommii ; 05-08-2010 o 15:03

Domyślnie

Ale wbudowana tez jakos steruje lampami (podczerwien), a podczerwien niestety wzbudza fotocele (kiedys byly nawet wyzwalacze lamp studyjnych na podczerwien)
    panel powoduje tylko to ze ma nie byc widac blysku na zdjeciu

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów