Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Domyślnie

Mam panel, używam nawet! Nie szukam kwadratowych jaj itp. Chcę tylko dwiema SB600 sterować z body, a SB900 przez fotocelę kontrolować w manualu. Taki układ daję totalną kontrolą nad każdą lampą... Jednak w takim układzie 600tki mają problem, a nie 900tka...
    pa pa para tu du... www.2Dstudio.de

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pJarosław Zobacz posta
    Mam panel, używam nawet! Nie szukam kwadratowych jaj itp. Chcę tylko dwiema SB600 sterować z body, a SB900 przez fotocelę kontrolować w manualu. Taki układ daję totalną kontrolą nad każdą lampą... Jednak w takim układzie 600tki mają problem, a nie 900tka...
    Ty dalej swoje. Kto broni Ci sterować z body SB900 (w manualu) tak jak SB600? Jak trzeba być upartym by na siłę sobie życie komplikować...

EDIT: Chyba, że chcesz mieć trzy grupy, to wówczas sterownik w body nie starcza. Lecz jeśli SB600 mają te same ustawienia daj je do jednej grupy a 900 do drugiej.

SB600 nie mają problemu tylko nie posiadają dodatkowo fotoceli tak jak SB900.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

A!!! Sorry, ale już mi witki opadają... Czyli jeżeli będę miał 1 SB 600 w grupie A i drugą SB 600 w grupie B bo tylko tyle grup jest w body to nie mogę mojego zestawu oświetleniowego rozwinąć o żadną lampę wyzwalaną przez fotocelę... W instrukcji lampy SB900 jest wyraźnie mowa o pracy z wieloma lampami wyzwalanymi bezprzewodowo i SU-4... Tu leży instrukcja http://www.nikon.pl/pl_PL/service_su...b3=0&lidsub4=0
    Jak masz wątpliwości...
    pa pa para tu du... www.2Dstudio.de

Domyślnie

Fotocela z CLS/AWL nie zabangla. W aparacie masz 2 grupy a do każdej grupy możesz podpiąć wiele lamp. Jeśli potrzebujesz więcej grup to potrzebujesz sterownik zewnętrzny (SU800/SB800/SB900) no i lampę skoro SB900 miałaby robić za sterownik Rozwiązanie troszkę drogie...

Jak chcesz manualnej kontroli to kup radio RF602 i masz wszystkie lampy w manualu. Do tego można dokupić YN460 II lub YN560 na jebayu (obie mają również fotocelę) i powiększyć zestaw, że ho ho

Możesz również dokupić 2 fotocele do SB600 ale do radio to nie ma to podejścia.

EDIT: SU4 to taka bardziej rozwinięta fotocela, bo posiada ten tryb A obok standardowego M. Można się pokusić o stwierdzenie, że to poprzednik AWL. I chodzi o to, że te systemy nie są kompatybilne.
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 05-08-2010 o 22:26 Powód: wielbłąd

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    Ale wbudowana tez jakos steruje lampami (podczerwien), a podczerwien niestety wzbudza fotocele (kiedys byly nawet wyzwalacze lamp studyjnych na podczerwien)
    panel powoduje tylko to ze ma nie byc widac blysku na zdjeciu
    No nie wiem czy fotocela w Sb-900 reaguje na podczerwień. Gdyby tak było to nie mógłbym wyzwolić jej używając zwykłej starej lampy, przy której można zapomnieć, żeby robiła cokolwiek w podczerwieni , a bez problemu wyzwalam.

Mam taką lampkę z czasów Zenita. Jak wciskam przycisk test to ta lampka wyzwala błysk, który to bez problemu wyzwala Sb-900 w trybie pracy SU-4.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tommii Zobacz posta
    No nie wiem czy fotocela w Sb-900 reaguje na podczerwień. Gdyby tak było to nie mógłbym wyzwolić jej używając zwykłej starej lampy, przy której można zapomnieć, żeby robiła cokolwiek w podczerwieni , a bez problemu wyzwalam.

Mam taką lampkę z czasów Zenita. Jak wciskam przycisk test to ta lampka wyzwala błysk, który to bez problemu wyzwala Sb-900 w trybie pracy SU-4.
    SB50DX posiadała nawet filtr IR (nakładka na palnik) co by nie dawać błysku a wyzwalać sabinki z SU4...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów