Close

Strona 3 z 18 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 176

Wątek: Auto ISO w D700

Domyślnie

[QUOTE=Pawel Pawlak;199328
    Ciekawe czy nikon zdecyduje się na wprowadzenie tej funkcji w nowym sofcie do D700 ?[/QUOTE]

To pytanie retoryczne?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    To pytanie retoryczne?
    Nie mam nadzieję że się tak stanie, ale mam też watpliwości
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    ...
    Ciekawe czy nikon zdecyduje się na wprowadzenie tej funkcji w nowym sofcie do D700 ?
    Tak - po premierze jego następcy.
    Pozdrawiam serdecznie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alpaczino Zobacz posta
    Tak - po premierze jego następcy.
    Otóż to

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Otóż to
    Spoko, ważę żeby to nastąpiło zanim przestanę D700 robić zdjęcia
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

A jak w D300s się balansuje pomiędzy światłem zastanym, a błyskowym przy włączonym AUTO ISO? Bo w D700 sprawa jest prosta. On robi zdjęcia na takim ISO, jakie jest ustawione, chyba, że błysk lub jasność sceny są poza zakresami, wtedy zmieni ISO (w górę lub dół). Czyli w większości przypadków raz ustalony balans światła zastanego do błysku będzie jako-tako utrzymywany. Zatem ustawiam sobie tryb M, ISO na 800 lub 1600 i spokojnie robię zdjęcia z lampą (jej tryb nie gra roli). Jak będzie za jasno, to ISO spadnie do 200, jak za ciemno to się podniesie stopniowo aż do maksymalnej ustawionej wartości (6400 powiedzmy).
    Natomiast nie wiem jak to jest w D300s. Bo skoro aparat sam podbija ISO, to który parametr nam pozostaje do zmian? Czy może należy wtedy wyłączyć AUTO ISO? Bo jeżeli nie chcielibyśmy z niego rezygnować, to zostają nam korekty. Ale w przeciwieństwie do Canona (chyba), będziemy musieli dokonać podwójnej korekty - czyli lampy i korpusu. Co w praktyce jest bezsensem.

Czyli krótki przykład praktyczny:
    - Mam parkę tańczącą na parkiecie. Robię w M i AUTO ISO oraz z lampą (powiedzmy w BL-TTL). Pierwsze zdjęcie mam o wiele za mocno błyśnięte - powiedzmy na oko 2EV lampa za mocna. Parametry jakieś powiedzmy wyszły ISO 800, 1/250s, f/1.8. Co robię by było dobrze? Chcę złapać więcej zastanego oraz jednocześnie obniżyć błysk. Wiem też, że co jakiś czas będę robił zdjęcia w bardzo jasnym korytarzu obok i nie chcę rezygnować z AUTO ISO.

PS. Krótko mówiąc to co jest w D700 wydaje mi się sensowne.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 16-07-2010 o 22:15

Cool

Pawel Pawlak lub ktos kto sie dobrze zna czy możecie dokładnie wytłumaczyć jeszcze raz najlepiej na przykładzie jak działa tryb auto-iso w d3s z M oraz auto-iso z trybem Av w kontekście mieszania jak najwięcej światła zastanego ze światłem wypełniającym z lampy błyskowej

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    czyli jest tak jak mi się wydawało - granica autoamtyki przy błyskaniu to 2EV. Dlatego nie podskoczyło Ci więcej niż do iso800. Wg mnie to i tak sporo. Z dokładnością do 2EV mażna ustalić iso jakie będzie potrzebne. Jak jest średnio jasno to robisz np. domyslne iso na 400 czy 800 i automatyka z fleszem doswietli do 1600-3200. Na d3s chyba większość zabaw weselnych robiłbym na iso domyslnym 3200 z automatyką 12800, z fleszem na TTL-BL
    Faktycznie Paweł ma rację na sali warto wrzucić auto iso w zakresie od 1600 lub od 3200-12800 i flesz oczywiście na ttl lub ttl bl to działa bardzo podobnie. Aparat wtedy sam podbije auto iso od minimalnej granicy jaka ustawiliśmy czyli od 1600 lub 3200 a lampa powinna doświetlić resztę i bedzie działał w zakresie 2 ev. Tylko sie jeszcze zastanawiam i musze to potestowac jak to działa z priorytetami bo w M wiadomo.
    czy macie również takie spostrzeżenia w d300s i d3s?

Na D300s z lampa i ustawionym auto iso aparat podbija czułość do 1600 nie jest to korzystne . To jest dobre przy D700 ale przy D300s juz niekoniecznie (wszystkie zdjęcia z fleszem). Wartość podstawową mam ustwioną 400asa . Nic to nie pomaga . Przy D90 jest inaczej - aparat stara się ustawić czułość na nastawionej wartości (w moim przypadku 400asa)
    Ostatnio edytowane przez Jacek S ; 02-06-2011 o 01:17
    FiX-owe Nikony
    http://zoltyserwisfotograficzny.info
    niezależne opinie klientów o serwisie "N"

Domyślnie

Przeczytałem pobieżnie ten wątek i nie wiem czy może ktoś już opisał taki myk z D700 który ja używam na sali, a więc do rzeczy:
    Ustawiam sobie Auto ISO na zakres 200-6400 zakładam lampkę i ... ustawiam sobie jakby nigdy nic ISO 1600 na body. Wtedy moja D700 trzyma czas ISO 1600 przy pracy z lampą i doświetla tyle ile potrzeba dla ISO 1600. Co najważniejsze dla mnie w sytuacji gdy minimalny błysk + ISO 1600 to za dużo światła, sam zjeżdża sobie z ISO na np.800, gdy max błysk to za mało dla ISO1600 podbija sobie ISO... eliminuje wtedy sytuacje że zrobi mi fotoziutkowe zdjęcie na sali przy ISO 200 + pełną mocą lampy z ciemnicą za ludzikami na pierwszym planie Drugi plus to wyłączając lampę (jeden z edytowalnym przycisków na body) pracuje od razu na zastanym z wykorzystaniem całego zakresu Auto ISO.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariobor Zobacz posta
    Przeczytałem pobieżnie ten wątek i nie wiem czy może ktoś już opisał taki myk z D700 który ja używam na sali, a więc do rzeczy:
    Ustawiam sobie Auto ISO na zakres 200-6400 zakładam lampkę i ... ustawiam sobie jakby nigdy nic ISO 1600 na body. Wtedy moja D700 trzyma czas ISO 1600 przy pracy z lampą i doświetla tyle ile potrzeba dla ISO 1600. Co najważniejsze dla mnie w sytuacji gdy minimalny błysk + ISO 1600 to za dużo światła, sam zjeżdża sobie z ISO na np.800, gdy max błysk to za mało dla ISO1600 podbija sobie ISO... eliminuje wtedy sytuacje że zrobi mi fotoziutkowe zdjęcie na sali przy ISO 200 + pełną mocą lampy z ciemnicą za ludzikami na pierwszym planie Drugi plus to wyłączając lampę (jeden z edytowalnym przycisków na body) pracuje od razu na zastanym z wykorzystaniem całego zakresu Auto ISO.
    o kuku, rzeczywiście działa. Super patent, dzięki!

Domyślnie

Aha zapomniałem dodać że paten ze wspomnianym ustawieniem na body przykładowego ISO 1600 działa również bez lampy. Czyli mając tryb A włączamy Auto ISO i ISO 1600 w body i w sytuacji gdy czas 1/8000 jest za długi zjedzie sobie z ISO do tylu ile potrzeba żeby zmieścić się w skali a w drugą stronę będzie utrzymywał ISO 1600 do podanego czasu w Auto ISO jako najkrótszy. Czyli można to podsumować że wówczas mamy AUTO ISO z predefiniowanym ISO 1600 które zmieni się tylko wtedy kiedy nie będzie opcji ustalić pozostałym parametrów dla tego ISO.

Amen

Strona 3 z 18 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów