Close

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 131

Thumbs down Martwe piksele, a reklamacja

Mam D80 dwa miesiace, i jednego martwego piksa swiecacego na niebiesko. Wyslalem meila do polskiego serwisu nikona i oto jaka otrzymalem odpowiedz:"(...)Jeżeli opsiany przez Pana świecący na niebiesko punkt występuje tylko na monitorze LCD, proszę sprawdzić czy jest to jeden czy może kilka pixeli? Jeżeli problem dotyczy więcej niż jednego pixela proszę sprawdzić ile pixeli jest uszkodzonych?Zgodnie ze standardami producenta na wyświetlaczu LCD może pojawić się do 9 martwych pixeli (które mogą objawiać się jako świecące punkty). Jeżeli ilość martwych pixeli na wyświetlaczu LCD przekroczy 9 naprawa wykonywana jest w ramach gwarancji."
    Bylem zly i zdesperowany (troche tez niedowierzalem w te brednie) i zadzwonilem do jednego z tzw.Service Point-ow,
    a dokladniej do Nikon Service Point Köln Albrecht Kamera Service w Niemczech. Ku memu ogromnemu zdziwieniu (zostalo mi do dzis ) uzyskalem informacje , ze jeden zepsuty piksel na wyswietlaczu kwalifikuje aparat nikon d80 do naprawy gwarancyjnej !!! Nie 8, nie 9 , ale jeden jedyny. To dobry przyklad jak kulawy jest polski serwis, jak wybrakowana ochrona konsumenta, i jak po macoszemu jest traktowany polski klient. Co do naprawy - jade na swieta do niemiec wiec dam to sobie zrobic za friko, a o polskim serwisie nie mam ochoty wiecej slyszec!

Domyślnie Pytanie

Witam, naczytalem sie tak o tych pikselach i teraz sam przetestowalem swoja D80 i zauwazylem cos takiego :
    http://www.yamaha-siedlce.strefa.pl/tmp/piksele.jpg <---- to jest wycinek kawalka zdjecia na ktorym widac mala czerwona i niebieska kropkę, czy to sa hot piksele czy dead?? Mozna cos z tym zrobic??
    Narazie nie jest to jakies uciązliwe ale jesli mozna sie tego pozbyc to prosiłbym o pomoc, czy w tym przypadku mapowanie pomoze??

Dzieki wielkie za pomoc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andre5 Zobacz posta
    Witam, naczytalem sie tak o tych pikselach i teraz sam przetestowalem swoja D80 i zauwazylem cos takiego :
    http://www.yamaha-siedlce.strefa.pl/tmp/piksele.jpg <---- to jest wycinek kawalka zdjecia na ktorym widac mala czerwona i niebieska kropkę, czy to sa hot piksele czy dead?? Mozna cos z tym zrobic??
    Narazie nie jest to jakies uciązliwe ale jesli mozna sie tego pozbyc to prosiłbym o pomoc, czy w tym przypadku mapowanie pomoze??

Dzieki wielkie za pomoc

no masz dwa hoty, nie przejmuj się normalna sprawa w każym aparacie (nawet jeśli ktoś niema teraz to mieć będzie) - taka dola syfrówek

Nie masz najmniejszych powodów do obaw - na normlanych zdjęciach nie zauważysz ich nawet - rób zdjęcia!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andre5 Zobacz posta

Dzieki wielkie za pomoc
    Możesz isc mapowac (jesli bedziesz w Wawie kiedys i bedziesz miał wolną godzinę), a jak nie to się zupelnie nie opłaca. Zrób sobie w PSie makro usuwające te hoty i już.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

wielkie dzieki za pomoc bo juz sie zestresowalem :P hehe

Angry Masa martwych/gorących pikseli

Witajcie Drodzy Koledzy,
    Wczoraj przeglądając forum natknełem się na problem martwych/gorących pikseli. Po zrobieniu małego teścika z moim D80 okazało się, że mam ich troszkę ponad 50 (to chyba bardzo dużo). Wiem, że radą na to może być tzw. mapowanie, ale aparat mam od niespełna dwóch tygodni więc coś jest chyba nie tak. To co najbardziej mnie rozzłościło to, że "wadliwe piksele" widać już przy ISO 500, 30 sec. i przy włączonej funkcji High ISO NR: On (Normal).Mam pytanie, czy z taką wadą powinienem walczyć w sklepie o wymianę korpusu, czy dać za wygraną i zgłości się do serwisu Nikona.
    Z góry dziękuję za każdą pomoc

Domyślnie

Padmapatra, to co opisujesz to normalna sprawa, przy czasch 30s i wysokich ISO, każda matryca w D80 wykazuje gorące piksele. Ten typ tak ma! Gorszą sprawą w D80 są gorące/martwe piksele przy "normalnych" parametrach ekspozycji, przy zdjęciach robionych w dzień - zdzrza się to bardzo często niestety, a liczba takich pikseli jest najcześciej z zakresu 1-3. Wtedy zostaje mapowanie pikseli w serwisie, albo próba wymiany body w sklepie z nadzieją, że nastepne będzie bez tej wady.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    Padmapatra, to co opisujesz to normalna sprawa, przy czasch 30s i wysokich ISO, każda matryca w D80 wykazuje gorące piksele.
    Nie tylko D80. Taki urok matryc,u innych producentow tez tak jest (Sony czy Pentax).

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Padmapatra Zobacz posta
    "wadliwe piksele" widać już przy ISO 500, 30 sec. i przy włączonej funkcji High ISO NR: On (Normal).
    1. już przy 30sec czy 1/30 sek ?
    2. wątpię byś znalazł aparat bez hot pixeli.
    Ostatnio edytowane przez rdm ; 06-02-2007 o 16:20

Domyślnie

Ku pokrzepieniu serc dla hotpixelowych mianiaków

http://www.kenrockwell.com/tech/hot-pixels/index.htm

cytuje:

RECOMMENDATIONS

Every camera does this.

Even if it's OK today, your camera may start doing it tomorrow.

Don't worry about it. If you look hard enough you'll always find them.

DON'T return a camera because of hot pixels. The replacement will, too, over time.

Likewise, don't bother hand-picking a camera. I used to do this, and even the ones I picked as clean eventually picked up some hotties.

Sensors are analog, and as you analog circuit designers know, everything matters. Over time hot pixels will come and go. They won't move, but their intensity will vary.

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów