Jestem ciekaw czy u kogos występuję one bo je je mam i zastanawiam sie co z ty zrobić. Co prawda jest ich tylko 2 albo aż 2 kupiłem ze sklepu nówkę i zastanawiam sie cczy Nikon Polska wymieni mi ją w ramach gwarancji. Pozdrawiam
Szukaj
Jestem ciekaw czy u kogos występuję one bo je je mam i zastanawiam sie co z ty zrobić. Co prawda jest ich tylko 2 albo aż 2 kupiłem ze sklepu nówkę i zastanawiam sie cczy Nikon Polska wymieni mi ją w ramach gwarancji. Pozdrawiam
"czy można również mapować pixele na LCD czy tylko na matrycy?"
A niby jakim sposobem? (nie wydaje mi sie...)
"dzisiaj właśnie mi wymienili mojego D80 z hot pixelem na nową sztukę w sklepie"
z piecioma...![]()
Witam!
Tydzień temu mapowali mi matrycę w serwisie (gorący pixel)! Trwało to 5 minut, nikt się nie pytał o gwarancję. Obsługa super! Jeżeli chodzi o martwe pixele na wyświetlaczu LCD to się ich nie mapuje!
"toż to właśnie pytam czy można..."
Teoretycznie moznaby, o ile panel bylby wyposazony w taka funkcje, ale...
To sa dwie rozne sprawy.
W pierwszym przypadku najpierw jest matryca i odczyt z niej mozna zmodyfikowac programowo.
W drugim natomiast, panel jest ostatnim elementem toru wyswietlania i nic juz po nim w obraz nie ingeruje, poza okularami ze sladami bytnosci muchy, ale trudno od muchy wymagac takiej inteligencji, aby "sladami" zaslonila hotpiksel.
Czysto teoretycznie moznaby ow piksel w ogole wylaczyc, ale to sprawy i tak nie zalatwia, bo wtedy na jasnym tle bedzie czarna kropka, czyli statystycznie na jedno wychodzi.
Mam D80 dwa miesiace, i jednego martwego piksa swiecacego na niebiesko. Wyslalem meila do polskiego serwisu nikona i oto jaka otrzymalem odpowiedz:"(...)Jeżeli opsiany przez Pana świecący na niebiesko punkt występuje tylko na monitorze LCD, proszę sprawdzić czy jest to jeden czy może kilka pixeli? Jeżeli problem dotyczy więcej niż jednego pixela proszę sprawdzić ile pixeli jest uszkodzonych?Zgodnie ze standardami producenta na wyświetlaczu LCD może pojawić się do 9 martwych pixeli (które mogą objawiać się jako świecące punkty). Jeżeli ilość martwych pixeli na wyświetlaczu LCD przekroczy 9 naprawa wykonywana jest w ramach gwarancji."
Bylem zly i zdesperowany (troche tez niedowierzalem w te brednie) i zadzwonilem do jednego z tzw.Service Point-ow,
a dokladniej do Nikon Service Point Köln Albrecht Kamera Service w Niemczech. Ku memu ogromnemu zdziwieniu (zostalo mi do dzis) uzyskalem informacje , ze jeden zepsuty piksel na wyswietlaczu kwalifikuje aparat nikon d80 do naprawy gwarancyjnej !!! Nie 8, nie 9 , ale jeden jedyny. To dobry przyklad jak kulawy jest polski serwis, jak wybrakowana ochrona konsumenta, i jak po macoszemu jest traktowany polski klient. Co do naprawy - jade na swieta do niemiec wiec dam to sobie zrobic za friko, a o polskim serwisie nie mam ochoty wiecej slyszec!
Witam, naczytalem sie tak o tych pikselach i teraz sam przetestowalem swoja D80 i zauwazylem cos takiego :
http://www.yamaha-siedlce.strefa.pl/tmp/piksele.jpg <---- to jest wycinek kawalka zdjecia na ktorym widac mala czerwona i niebieska kropkę, czy to sa hot piksele czy dead?? Mozna cos z tym zrobic??
Narazie nie jest to jakies uciązliwe ale jesli mozna sie tego pozbyc to prosiłbym o pomoc, czy w tym przypadku mapowanie pomoze??
Dzieki wielkie za pomoc
Skontaktuj się z nami