Close

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 131

Domyślnie Martwe pixele w D 80

Jestem ciekaw czy u kogos występuję one bo je je mam i zastanawiam sie co z ty zrobić. Co prawda jest ich tylko 2 albo aż 2 kupiłem ze sklepu nówkę i zastanawiam sie cczy Nikon Polska wymieni mi ją w ramach gwarancji. Pozdrawiam

Domyślnie

o wymianie mozesz raczej zapominec, slyszalem ze wymieniaja jak bedzie ich 7 czy 9

ja tez kupilem nowiutki z polskiej dystrybucji i tez mam dwa walniete ponoc te matryce tak maja z tego co sie orientuje to nie jestesmy sami z padnietymi pixelami wielu userow D80 ma ubite pixele

Domyślnie Re: Martwe pixele w D 80

Cytat Zamieszczone przez zbig
    zastanawiam sie co z ty zrobić
    Obawiam się że jedynym wyjściem będzie photoshop, ponieważ raczej nikt tego nie uwzględni jako reklamację. Podobnie było kiedyś z matrycami monitorów LCD, przy czym nawet te duże monitory o rozdzielczości 1600 x 1200 px mają tylko niewiele ponad połowę liczby pikseli matrycy Nikona D80. Nie wiem jakie normy jakościowe muszą spełniać matryce CCD pakowane do lustrzanek konsumenckich, jednak z tego co słyszałem i jak już life napisał matryce od D80 ponoć tak już mają.

Ja np. mam piksel, który cały czas ma odpowiedź o natężęniu ok 60 (w skali 0-255), co jest mocno widoczne jesli akurat trafi tam ciemny obszar zdjęcia, ale już wcale jesli jest to obszar jasniejszy niz te wspomniane 60. Wystarczyło mi jednak zrobić makro do Corel PhotoPaint i w nim mam zaznaczenie feralnego miejsca oraz użycie filtru medianowego o promieniu 5px i progu 6. Usuwa idealnie zakłócenie spowodowane przez ten felerny piksel.

Pozdrawiam i życzę owocnej pracy z D80
    Erie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

pebees
    Gość

Domyślnie

Erie, zbig chyba mówił o pikselu na wyświetlaczu... A jeśli masz na matrycy ('kliszy' ) to daj do mapowania

Domyślnie

ile zdjec zrobiles? ile dni minelo od kupna?
    mialem dwa razy podobny przypadek ( oczywiscie nie z d80
    bez problemu sprzedawca wymienil egz.
    za drugim razem serwis na gwarancji zalatwil sprawe od reki.

pixel na matrycy podlega wymianie bo to jest powazna usterka. aparat sluzy do robienia zdjec a nie do robienia zdjec z dziurami. nigdzie nie jest napisane, ze moga byc na pzyklad 3 dziury czy 2 dziury. tak wiec mozna reklamowac nie tyle usterke a niezgodnosc z umowa. ja tak zrobilem i nie byli zadowoleni ale dali nowy. dopisze ze mialem gorsza sytuacje bo kup[ilem na firme i w mysl polskiego prawa nie moge sie podeprzec komisja ochrony konsumenta.
    na wymiane i zwrot chyba ( moge sie mylic w ilosci dni) jest 5 dni. wada ukryta nie ma terminu ale jesli nawaliles duzo sdjec to ci odmowia i zostaje serwis.

mam taka zasade ze pierwsze zdjecia sluza sprawdzeniu pixeli na matrycy, by nie bylo za pozno.

pozdro
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

?
    Na LCD? Mi się wydaje że na mtrycy, bo i life o tym pisał.
    A jeśli to na matrycy, to piękną nowość Nikon zafundował D200 też tak ma?
    gniotodajny
    D70s, N 18-70 F/3.5-4.5, S 50-150 F/2.8, P 35-80 F/4-5.6, SB600 | Fuji S5500

pebees
    Gość

Domyślnie

rabijki, z tymi pięcioma dniami to się mylisz. Poza tym masz rację - mapowanie albo wymiana, jeśli to matryca światłoczuła.
    Tzunami, nie widzę, by się tu life wypowiadał.

PS. A ja dalej nie mam gwiazdeczek i muszę ręcznie śledzić wątki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabijki
    nigdzie nie jest napisane, ze moga byc na pzyklad 3 dziury czy 2 dziury.
    z ciekawości pytałem w sklepie Canona w Krakowie - ponoć jest zapis w gwarancji o pewnej liczbie bad/hot pixeli nie podlegających reklamacji

Domyślnie

ja mam ma matrycy a zrobiłem fotek koło 300 a mam go już dwa tygodnie
    ale napisałem do Nikona i zobaczymy co odpiszą. Rabijki zgadzam się z tobą właśnie o to chodzi że chcę mieć zdjęcia bez dziurami.
    Nikon D 80

pebees
    Gość

Domyślnie

mkwiek, tak - jest, chodzi o to, że do pewnej liczby uszkodzonych pikseli mapują, jeśli jest ich więcej - wymieniają matrycę.

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów