Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Wątek: Sb-400

Smile

kazdy tego typu test bedize malo obiektywny...

sb-400 ma niezwykle malo mozliwosci manualne, ( jedyne mozliwosc to z poziomu aparatu... CHOLERNIE nie wygodne)
    ja kupilem SB-20 i jestem z niej zadowolony ... (fakt uzywana ale stan naprawde idealny)
    kosztowala DUZO taniej niz Sb-400 ... a wydaje mi sie znacznie ciekawsza... gdy tylko uzbieram na potrzebny inny sprzet, moze wtedy pomysleo tym zeby wymienic - ale wtedy to juz napewno SB-800.

EDIT:
    aaa zapomnialem dodac, wasze klotnie na temat lampy blyskowej byly jedynie na polu mocy :/
    wedlug mnie to paranoja
    1. macie podana liczbe przewodnią.
    2. to jest chyba srednio istotne... po za tym trzeba jeszcze w przypadku sb-400 moc lampy ustawic na poziomie aparatu...
    zreszta nie wazne...
    wedlug mnie SB-400 to baaardzo slabe rozwiazanie i tyle.
    Ostatnio edytowane przez Tordek ; 18-01-2007 o 19:10
    TOTALNY AMATOR with...
    Nikon D50 + Nikkor 18-55/3.5-5.6 + Nikkor 50/1.8 + Tamron 70-300/4-5.6 + Nikon SB-20
    www.tordek.ovh.org <== PhotoBlog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tordek Zobacz posta
    aaa zapomnialem dodac, wasze klotnie na temat lampy blyskowej byly jedynie na polu mocy :/
    wedlug mnie to paranoja
    1. macie podana liczbe przewodnią.
    2. to jest chyba srednio istotne... po za tym trzeba jeszcze w przypadku sb-400 moc lampy ustawic na poziomie aparatu...
    zreszta nie wazne...
    wedlug mnie SB-400 to baaardzo slabe rozwiazanie i tyle.
    W całym wątku nie nawet cienia kłótni. Autor wątku pyta o opinie i prosi o jakies przykładowe fotki i jakieś fotki dostaje. Tyle. LP jest w specyfikacji każdej lampy i to jest oczywiste. Natomiast znacznie mniej oczywiste jest jak taka czy inna lampa zachowuje się w praktyce - sama byłam ciekawa i dlatego te fotki sobie na własne potrzeby pstryknęłam. LP - ileśtam - mnie osobiście mówi dośc niewiele natomiast fota jedna czy druga mówi do mnie obrazowo

Nie wiem czy dobrze odczytuje pkt nr 2 - ale z moim d80 (oraz z żadnym innym oprócz d40) sb400 nie działa w żadnym innym trybie poza i-ttl, więc ustawienia manualne odpadają.

Smile

a myslisz ze Twoje test zobrazowal Ci cos ?

tutaj masz zdjecia robione lampa za 150zł.
    powiedz mi czy sa duzo gorzej doswietlone...

ale jak kazdy wie takie porownywanie malo daje, ja mam przed soba to zdjecie na papierze...

nikt nie mowi o klotni, moze faktycznie powinienem uzyc slowa dyskutuja... nie zmienia to faktu ze dyskusja byla tylko na polu mocy... najbardziej adekwatna mimo wszystko jest LP ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_przewodnia) gdy przeczytasz cos takiego odrazu wyobrazisz sobie sytuacje...
    ale jak mowie doradzalem przejscie sie do sklepu i obejrzenie tej lampy, dla mnie byloby ciezko z nia pracowac..
    a taka prezentacja zdjec , jest naprawde nie adekwatna...
    na takie zdjecie sklada sie tysiace czynnikow ... wiec nie mozna sprawdzac w roznych warunkach...

pozdrawiam

EDIT :
    zdjecie usuniete.
    Ostatnio edytowane przez Tordek ; 23-01-2007 o 00:51
    TOTALNY AMATOR with...
    Nikon D50 + Nikkor 18-55/3.5-5.6 + Nikkor 50/1.8 + Tamron 70-300/4-5.6 + Nikon SB-20
    www.tordek.ovh.org <== PhotoBlog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tordek Zobacz posta
    a myslisz ze Twoje test zobrazowal Ci cos ?
    .....
    ale jak mowie doradzalem przejscie sie do sklepu i obejrzenie tej lampy, dla mnie byloby ciezko z nia pracowac..

pozdrawiam

Tak, w moim przekonaniu test zobrazował mi ograniczenia tej lampy - i cena nie ma tutaj nic do rzeczy... I co więcej jestem przekonana, że dla większości osób fotki (nawet mało profesjonalnie zrobione - jeśłi chodzi o procedurę testową chociażby) będą znacznie czytelniejszą wskazówką niż stwierdzenia typu - "kiepska", błyska i tyle", "za słaba" itp itd

Doradzałeś pójście do sklepu.... poszłam jeszcze zanim zabrałeś głos w tej sprawie, i co więcej mam o tej lampie zdanie podobne/takie samo jak Twoje. LP jest ważna ale nie tylko ona decyduje o przydatności lampy - przynajmniej tak jest w moim przypadku. Fotek mam więcej zarówno z sb400 jak i sb 600 - dla mnie wystarczająco dużo aby móc miec zdanie wyrobione. Jak inni? - nie wiem.

Co więcej - na szczęście temat wyboru lampy mam za sobą więc dla mnie temat sb 400 jest niejako zamknięty

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów