Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Domyślnie

Jeżeli chcesz zobaczyć różnicę w plastyce to zobacz ten wątek szczególnie strony 2,5,6 - jest tam wiele przykładów DX vs FX.
    Co do 35 f1.8 to owszem jest winieta, co prawda można ją mocno korygować, szczególnie z nowym Camera RAW, który nawet ma ten słoik w ustawieniach, ale jak komuś bardzo ona przeszkadza to faktycznie...
    D300s + 17-55 to chyba jeden z najlepszych zestawów jakie można mieć w nikonie. Zoom ten jest bardziej chwalony niż 24-70 przy czym jak zapragniesz kiedyś przejść na FX to licz się ze sporą stratą przy odsprzedaży (o ile chcesz kupić nowy rzecz jasna)
    Moim zdaniem szybko zabraknie Ci czegoś dłuższego ale skoro jestem świadomy nieużywania długich ogniskowych to Twoja sprawa.
    Poszukaj wątków DX kontra FX / D700 vs D300 itd itd. Dużo o tym było.
    Myślę, że nie zobaczysz aż tak bardzo różnicy pomiędzy D300s i D700, ale one są....tylko czy warte
    Cytat Zamieszczone przez marcus777
    ...żeby dołożyć dodatkowe 7-8 K...
    ...to nie sądzę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcus777 Zobacz posta
    Czy jest sens dokupywania słoika ultra szerokiego do krajobrazów, mając 24-70? Gryzę się z tym od kilku dni.
    Według mnie nie ma. Ja mam 17-55 i to w zupełności mi wystarcza dodam, że w przypadku krajobrazów najczęściej korzystam z przedziału ogniskowych 20-35 (DX). Poniżej 24 na FX to już cholernie szeroko trzeba mieć wybitnie ciekawy kadr żeby zagospodarować tyle miejsca.
    Fujifilm X-E3 23/2

Oszczędny w słowach Awatar marcus777
    Miasto
    Ziemia Obiecana

Domyślnie

@david > Dzięki za rade

Cytat Zamieszczone przez david Zobacz posta

w przypadku krajobrazów najczęściej korzystam z przedziału ogniskowych 20-35 (DX).

jeśli można wiedzieć jakiego szkiełko używasz n10-20 / tokine / sigme ? i często podpinasz czy przeważnie - jak zaznaczyłeś- masz zapięte rewelacyjne szkiełko 17-55/2.8 , załóżmy w 80-90 % ? wybacz, że jestem taki skrupulatny

Cytat Zamieszczone przez david Zobacz posta
    Poniżej 24 na FX to już cholernie szeroko trzeba mieć wybitnie ciekawy kadr żeby zagospodarować tyle miejsca.
    czyli sprawdza się to, co napisałem (zacytowałem wcześniej wypowiedź pewnego forumowicza):

Cytat Zamieszczone przez XXX Zobacz posta
    Kiedyś, mając podobne dylematy, nabyłem Tokinę 12-24/4. Później przyszedł czas na Nikkora 17-55/2.8. I wówczas okazało się, że Tokina rzadko jest podpinana. 17mm na cropowym D70s na ogół mi wystarczało. Plener w Tatrach przy ogniskowych 12-18 był raczej nieudany. Potrenuj zanim wydasz kilka tysięcy na ultraszerokie szkło.

@nickt

Cytat Zamieszczone przez nickt Zobacz posta
    D300s + 17-55 to chyba jeden z najlepszych zestawów jakie można mieć w nikonie. Zoom ten jest bardziej chwalony niż 24-70
    Amen

Cytat Zamieszczone przez nickt Zobacz posta
    jak zapragniesz kiedyś przejść na FX to licz się ze sporą stratą przy odsprzedaży (o ile chcesz kupić nowy rzecz jasna)
    właśnie, posiadając rewelacyjny zestaw, prawie do wszystkiego d300s+17-55/2.8 i myśląc, kiedyś o FX to będę w takim miejscu " Między piekłem a niebem " dlatego....ciężki dylemat

Zabieram się za czytanie tego wątku, który mi podsunąłeś
    Ostatnio edytowane przez marcus777 ; 17-06-2010 o 12:19

Domyślnie

Street?? Z D700? Nie za duże troszku? ;] D90 jest za wielkie do streeta...

Domyślnie

taaaaaaaaaaa....
    tylko leicą można robić streeta co za głupoty...
    duże, nie duże. stałka, nie stałka... co za różnica skoro i tak jak kogoś fotografujesz to on o tym wie?! pierwsza klatka jest natuyralna, następne już nie.
    chyba że mi to wytłumaczysz sensownie, bo argumenty typu "z małym aparatem i stałką niknie się w tłumie" są moim zdaniem bezsensem...

Domyślnie

wg mnie jesli nie masz zamiaru zarabiac swoim aparatem to bierz D300s bo nie ma sensu wywalac tyle kasy na D700 i szklarnie.
    Zdjecia ktore bedziez robil sa dla ciebie wiec nie masz parcia zeby wszystko w danej sytuacji zarejestrowac wiec roznice w jakosci czulosci mozna pominac.
    Z D300s bedziesz w 100% zadowolony bo to swietna pucha i tyle.
    no i jak sie zdecydujesz na szeroki zoom to tez wychodzi taniej

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Modron Zobacz posta
    wg mnie jesli nie masz zamiaru zarabiac swoim aparatem to bierz D300s bo nie ma sensu wywalac tyle kasy na D700 i szklarnie.
    Pisalem o tym juz wielokrotnie, napisze jeszcze raz. Hobby nie mozna rozwazac na podstawie kryterium oplacalnosci. Ktos, kto zarabia na zdjeciach, jako przedsiebiorca powinien brac pod uwage, czy inwestycja sie zwroci i jak szybko, amator moze pozwolic sobie na niefrasobliwosc

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Modron Zobacz posta
    ha! często właśnie ci którzy zarabiają na fotografii "nie wywalają tyle kasy na d700" bo przeliczyli koszty i im sie nie opłaca
    a skoro kogoś stać? to dlaczego mu zabraniać?

Domyślnie

Witam
    też dorzucę swoje "trzy grosze". Miałem bardzo podobny dylemat.
    Swego czasu posiadałem najpierw D90+kit potem D300s +17-55+....
    Po pewnych zawirowaniach $ musiałem sprzedać część swojego
    sprzętu. Teraz na szczęście wszystko wróciło do normy i pojawiły sie
    pomysły jak uzupełnić szklarnię. Z zestawu xxx+17-55 byłem
    bardzo zadowolony brakowało mi jednak dłuższych ogniskowych.
    Tak więc wracać do niego niezbyt chciałem. Po dłuuuuugiej analizie
    potrzeb, finansów itd. stwierdziłem że na razie nie będę kupował
    D700 tylko zainwestuję w szkiełka FX (dokupię N24-70 i zostawię
    sobie 35/1.8, 105/2.8VR i 70-300) i zobaczę jak się sprawdzą.
    Jeżeli będzie brakowało mi nadal ISO, głębi ostrości to wymienię
    D300s i może 35 na D700 (lub następcę bo pojawi się chyba niebawem).
    Szkiełka już będę miał więc "ból $" będzie mniejszy.
    Dodam tylko że bardzo lubię fot. krajobrazy, makro ,różne imprezy
    plenerowe, rodzinkę i mam w planie troszkę poświęcić czasu na samoloty
    i jest to moje czyste hobby bez zarobków. Wiem że niektórzy mówią
    o tym że jak nie zarabiamy na fot. to nie ma sensu kupować drogiego
    sprzętu. Tutaj takie podejście jest względne bo zależy od indywidualnych
    możliwości finansowych, zaangażowania, innych pasji itd. Większość
    zajęć hobbystycznych jest obciążeniem finansowym i często jest
    mało pragmatyczna.
    W w/w zastosowaniach D300s sprawdza się znakomicie. Jak będę
    chciał fot. córkę na tańcach to zobaczę jak N24-70 + 105 da radę.
    Tak naprawdę to najbardziej martwię się nie o sprzęt tylko czy podoła "fotograf" .
    Podsumowując radzę się dobrze zastanowić czy warto od razu wydawać
    tyle kasy na FX (body to połowa wydatków !!!). Najlepiej pomyśleć o tym co się
    fot. i czy kupując FX będziemy w stanie wykorzystać te cechy które są
    jego przewagą nad DX i czy one są warte aż tyle $. Ja nie wykluczam
    u siebie właśnie tej zmiany ale muszę się do niej samemu przekonać
    a nie tylko na podstawie wykresów, tabelek itp.
    Pozdrawiam
    TomekG
    Ostatnio edytowane przez tomgol ; 08-07-2010 o 09:30

Oszczędny w słowach Awatar marcus777
    Miasto
    Ziemia Obiecana

Domyślnie

@mordon / @tomgol

To zasialiście u mnie kolejne ziarenko 'niepewności', w sensie pozytywnym To mnie jeszcze bardziej pogrążyło w wyborze d700 v d300s. Ale może napisze, tak - planuje nowe body + szkiełka za okres...powiedzmy 8 msc-y. na bank jeśli będę miał kupować to wyjdzie następca d700 > d800 lub d300s > d400.

A co do szklarni to w FF:

n16-35 mm f/4G ED VR(tylko na naszym forum coś mało opini :/ ale pewnie do momentu jak miałbym kupić FF to posiadaczy tego szkiełka na forum będzie już sporo ) + n24-70 + n35/2

DX:

n10-24 f/3.5-4.5G ED + n17-55 + n35 f/1.8G
    Ostatnio edytowane przez marcus777 ; 08-07-2010 o 10:08

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów