Zacznę od tego, że użyłem "szukaj", przejrzałem sporo wątków, poszukałem sporo na google ale ciągle nurtuje mnie głębia ostrości na DX i na FX. Nie wchodząc po raz kolejny w dziwne dyskusje powiem od razu o jakie sytuacje mi chodzi. Stoją powiedzmy 5 m od modela i mam podpiętą 50 f1.4, widać całą postać i całkiem spory kawał tła za nim. I teraz przymykam 50 do f2.8 kadruje tak aby postać znajdowała się cała w kadrze i jeszcze miała trochę luzu i niestety nie jestem zadowolony z rozmycia tła. Przymykam szkiełko do f1.8 i jest super...i tu pojawia się pomysł zakupu FX'a.
Miałbym dwa wyjścia, chcę uzyskać ten sam kadr (i proszę nie piszcie mi, że będzie takie samo rozmycie, a ja mam robić tym samym obiektywem, w tej samej odległości tylko później cropować do 5mln pixeli...).
Mogę podejść bliżej z 50mm, skrócić odległość, oczywiście perspektywa mi się nieco zmieni, ale mam zamiar skupić się na głównym planie i maksymalnie odseparować modela od tła. Przymykam 50mm tak samo czyli do tych f2.8 i uzyskam podejrzewam efekt podobny do tego z DX'a przy f1.8. I to by mi odpowiadało.
Drugie wyjście, staję w tej samej odległości co z DX'em, zmieniam ogniskową powiedzmy na zoomie na 75mm i również f2.8. Głębia powinna być również dużo mniejsza przy tym samym kącie dla FX'a, tu niestety pojawia się problem finansowy, bo zastąpić np 85 f1.4 używanego na DX'ie będzie ciężko na FX'ie tak, żeby uzyskać lepszy efekt, bo podobny uzyskam powiedzmy 135 f2.0, ale znowu na DX'ie mamy 50 f1.4 za małe pieniądze, natomiast odpowiednio 85 f1.4 na FX już swoje kosztuje (oczywiście znowu bez dywagacji na temat samyangów).... w sumie podobny efekt uzyskamy 85f.18 po minimalnym przymknięciu ale czy ten obiektyw jest aż tak dobry jak 50 f1.4...nieważne
Tak to sobie wszystko układam i teraz mam prośbę do użytkowników obu formatów DX i FX.
Na pewno macie szkła dzięki którym moglibyście porobić odpowiednie kadry prezentujące te różnice rozmycia. Myślę, że taki wątek przydałby się nie tylko mnie, ale wielu osobom chcącym przejść na FX.
Było tu kiedyś fajne zdjęcie zaczerpnięte bodajże z dpreview pokazujące dwa aparaty, jeden w tle o wiele bardziej rozmyty na FX'ie. Fajnie by było właśnie więcej takich zdjęć zobaczyć.
Druga sprawa to winieta, która mnie trochę martwi, szczególnie na 70-200 vr na 200mm. Taki przykładzik chętnie bym również zobaczył....dodatkowe pytanie czy D700 ma funkcję korekty winietowania w aparacie? Bodajże D3 ma.
Dzięki z góry wszystkim za pomoc i prosiłbym naprawdę o jak największą ilość zdjęć a nie postów, bo takich wątków jest dużo i stron mają od groma, ale zdjęć ni cholery ;/
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami