Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kompoman Zobacz posta
    Jeszcze jedna obawa to to, że to nie koniecznie musi być palnik tylko np. kondensator, który co prawda się ładuje, ale nie może rozładować(?).
    Przy rozkręcaniu lampy parę razy mnie zdrowo pier*lło. Kilkadziesiąt tyś Volt jak posmyra po paluchach to jak małym paralizatorem. Aż skórę potrafi lekko przypalić....

Trzeba uważać.

Co do rozbierania, plomb jako takich niema. Aczkolwiek można poznać, że ktoś robierał lampę po:
    - nieoryginalnym kleju pod gumkami (oryginalny jest brudnożółty i strasznie ciągnący) - ale jak odkleisz to już na niego nie przykleisz - mowa o gumce przy przycisku do obracania głowicy
    - druga gumka - gładka - ma inny klej - można przyklejać i odklejać, ale pod nią znajduje się czarna cieniuteńka folia chroniąca śrubki i nieda się jej zdjąć aby nie pozostały ślady - bardzo łatwo się gniecie i rozciąga.

Także dla wprawnego technika rzut okiem na kilka detali i będzie wiadomo czy było coś grzebane. W serwisie zapewne dają nowe te elementy - przez co nie widać aby coś było rozkręcane.
    Ostatnio edytowane przez MikeM ; 07-07-2010 o 11:38
    D90+grip, D50+grip, SB-600, SB-900, S17-50 HSM OS f/2,8, S70-200 f/2.8 HSM, Fish Samyang 8 f/3,5 + plecak gratów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MikeM Zobacz posta
    Przy rozkręcaniu lampy parę razy mnie zdrowo pier*lło. Kilkadziesiąt tyś Volt jak posmyra po paluchach to jak małym paralizatorem. Aż skórę potrafi lekko przypalić....
    Trzeba uważać.
    Bezwzględnie, trzeba uważać. Ale skąd te dziesiątki tysięcy V w kondensatorze który ma myślę ok. 400V wziąłeś, to nie wiem :]

BTW, ze dwa razy dałem się kopnąć sieciowemu 220V, i zapewniam że po stokroć wolę być kopany przez kondensatory stosunkowo małej pojemności :P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam.dorozinski Zobacz posta
    Bezwzględnie, trzeba uważać. Ale skąd te dziesiątki tysięcy V w kondensatorze który ma myślę ok. 400V wziąłeś, to nie wiem :]
    Jakoś tak zawsze myślałem, że to podobne kondensatory jak w paralizatorach - stąd przypuszczenie o kV . Nie wiem dokładnie - ale jeśli to "tylko" 400V - to dobrze - ale zdrowo potrafi walnąć :P

Cytat Zamieszczone przez adam.dorozinski Zobacz posta
    BTW, ze dwa razy dałem się kopnąć sieciowemu 220V, i zapewniam że po stokroć wolę być kopany przez kondensatory stosunkowo małej pojemności :P
    Też kiedyś mnie 220V posmyrało przy okazji montażu lampek choinkowych - uczucie do najprzyjemniejszych nie należy.
    D90+grip, D50+grip, SB-600, SB-900, S17-50 HSM OS f/2,8, S70-200 f/2.8 HSM, Fish Samyang 8 f/3,5 + plecak gratów

Domyślnie

Czyli tu nawet gwarancja nie pomoze uniknac czesci kosztów ? W takim razie spróbuję chyba na własną rękę. Jeśli ktoś z Was ma jakieś plany, czy chociażby zdjęcia to bardzo bym prosił o podesłanie. Mam nadzieję, że naprawię :P
    d90 + 18-55 + 50/1.8 + 55-200 VR + Carl Zeiss Sonnar 135/3.5 + S10-20/4-5.6 + SB-600 + Nissin Di622

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów