Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Body+kit - co dalej?

Kupiłem jakiś miesiąc temu D90 + 18-105 i jestem zadowolony z zakupu jak i efektów. Dopiero raczkuję w fotografii, ale nabierając wiedzę w przekładzie praktycznym zdjęcia wychodzą coraz lepsze. Planuje dokupić stałkę 50 / 1.8 (zawodowo nie pstrykam i żal mi kaski na 1.4). Mam w domu stary obiektyw 50mm M42 od ZENITHA i pytanie: Warto kupować tą 50/1.8, czy dobrą przejściówkę do tego co mam? Ostatecznie inne dobre szkła idzie dostać w systemie M42 za relatywnie małe pieniądze. Pierwszą szklarnię bym zbudował na M42 (50mm, 85mm i 135mm) i do tego jakiś dedykowany szerokokątny, bo stare były robione pod pełną klatkę i spisują się beznadziejnie.

Cały czas się zastanawiam, bo koszty tych szkieł dedykowanych są astronomicznie drogie w porównaniu do M42. Spodziewam się dziecka w styczniu przyszłego roku i chcę zrobić masę pięknych pamiątek. Co powinienem kupić i w jakiej kolejności? Od czasu do czasu lubię też gdzieś pojechać, docelowo chętnie usiądę na ambonie myśliwskiej i pstryknę jakieś zbliżenia, ale to bardziej odległy temat. Chętnie robię makro (słyszałem o pierścieniach pośrednich), widziałem niezłe efekty. Kupować obiektyw mikro czy lepiej zainwestować w pierścienie?

Doczytałem się, że lepszym szkłem jest 35/1.8 niż 50/1.8 (do szerokiego kątu i tak się przygotowuję więc chyba lepszym wyborem będzie 35). Do tego w przyszłości coś do focenia przyrody z ambony (jakiś tele do 200-300). No i na razie spacerowy mam 18-105, ale czytałem, ze sporo ludzi używa 18-200 na spacery.

Wiem masa pytań, ale ostatecznie jestem amatorem

PS. Sorka za mały dubel, ale w poprzednim miejscu nikt nie odpisywał.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hipcio_stg Zobacz posta
    Mam w domu stary obiektyw 50mm M42 od ZENITHA i pytanie: Warto kupować tą 50/1.8, czy dobrą przejściówkę do tego co mam? Ostatecznie inne dobre szkła idzie dostać w systemie M42 za relatywnie małe pieniądze. Pierwszą szklarnię bym zbudował na M42 (50mm, 85mm i 135mm) i do tego jakiś dedykowany szerokokątny, bo stare były robione pod pełną klatkę i spisują się beznadziejnie.
    Jesteś gotowy na manualne ostrzenie i brak pomiaru światła ?
    O m42 napisano tu już masę tematów i w jednym poście tego nie da się na nowo pisać
    Możesz wyjaśnić dlaczego projektowane obietywy pod pełną klatkę mająsię beznadziejnie spisywać?
    Doczytałem się, że lepszym szkłem jest 35/1.8 niż 50/1.8 (do szerokiego kątu i tak się przygotowuję więc chyba lepszym wyborem będzie 35). Do tego w przyszłości coś do focenia przyrody z ambony (jakiś tele do 200-300). No i na razie spacerowy mam 18-105, ale czytałem, ze sporo ludzi używa 18-200 na spacery.
    35/1.8 lepszym od 50 ale do czego? dla mnie obydwa są fajne jeden i drugi ma swoje zalety
    sporo też ludzi używa 18-105 i co z tego? Czujesz taką potrzebę to zmień w czym problem
    Powiedz skąd mamy za Ciebie wiedzieć która ogniskowa będzie dla Ciebie lepsza, ja nie wiem wróżką nie jestem

Wiem masa pytań, ale ostatecznie jestem amatorem
    ale to niczego nie usprawiedliwia, jak na razie to wnioskuję że chciałbyś wszystko i nic i za bardzo sam nie wiesz co byś chciał, o szkiełkach które wymieniłeś zostało już bardzo dużo napisane warto trochę poszperać na forum.
    Kupiłeś sprzęt to idź w plener zrób trochę zdjęć i zobacz czego Ci brakuje w obecnym zestawie a potem zastanów się co będziesz kupował. Jak już będziesz wiedział jaki zakres Cię interesuje to poszukaj na forum bo na pewno już ktoś pisał w takim temacie.
    Moja rada na dzisiaj: idź w plener
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Imo do focenia dzieciaka daruj sobie M42 - bez AFa nie wyrobisz, zwłaszcza jak zacznie trochę bardziej się ruszać poza machaniem nogami w łóżeczku .

Polecam 35 1.8 - kapitalny obiektyw. W miarę szybki, ostry od pełnej dziury, celny, ogniskowa bardzo uniwersalna (zwłaszcza we wnętrzach) i tani. Na pewno będziesz zadowolony. Przyda się dosłownie na każdą okazje. Po zakupie tego szkła na Twoim miejscu darowałbym sobie 50mm, zbyt mała różnica w ogniskowych (ew. później dokupić jak będziesz miał wielką, rzeczywistą potrzebe). Zamiast 50 szukać czegoś w granicach 85mm (np nikkor 1. - do portrecików z dzieckiem, na jakichś spacerach będzie świetny. Ale to już w miarę potrzeb no i jak finanse pozwolą.

Co do spacerów - 18-105 to bardzo dobrze szkło, na pewno nie zmieniaj na 18-200, to nie ma sensu (inna sprawa, jakbyś nie miał tego kita - wtedy by już można rozważać). Jeśli chodzi o coś dłuższego w sensowych pieniądzach to wybór jest praktycznie jeden: N70-300vr. Szybki AF, ostry, całkiem nieźle zbudowany, optycznie wymiata w swojej klasie, ma stabilizacje (cholernie przydatna rzecz w tym szkle). Nie znam nikogo kto by miał i narzekał na to szkło. Jeśli nie będziesz potrzebował światła 2.8 w takim zakresie, lub czegoś jeszcze dłuższego to będzie to obiektyw docelowy - nie ma na co lepszego zmienić już (zwłaszcza w takich pieniądzach).

Domyślnie

m42 na razie odpuszczę. Po wypowiedziach jestem nakierunkowany. W pierwszej kolejności 35 1.8 (na urodziny itp). Jasny i szeroki. Co do focenia przyrody też myślałem o 70-300VR. Usiądę na ambonie i będę czekał. Sam kit mi się podoba i zostawię. Chyba, że będę miał nadmiar gotówy to wymienię na 18-200VR. Czasami brakuje zooma, a bliżej podejść się nie da. Po tych zakupach prawdopodobnie będzie 60mm makro, bo dodatkowo zajmuję się akwarystyką i przyda się makro do focenia rybek. Faktycznie nie przewidziałem w m42 braku pomiaru światła. Samo ostrzenie jakoś bym przełknął, ale ze światłem to dużo roboty. Dzięki za podpowiedzi.

EDIT:

Już tłumaczę dlaczego szerokokątne mi się nie przydadzą od zenitha. Ona są robione pod pełną klatkę i z moim D90 będzie mocno winietował.

Domyślnie

Od końca: nie będzie winietował tylko będzie "mniej szerokokątny"

18-105 na 18-200 bym nie wymieniał, jak już to na tamrona 17-50 albo nikkora 17-55, zauważysz dużo większy postęp. Zwłaszcza jeżeli planujesz 70-300.
    D200 MB-D200 D60 | 35 85 | SB-800

Domyślnie

Owszem, ale nie zamierzam na spacer zabierać za każdym razem torby z obiektywami. Na spacer trzeba mieć jakiś uniwersalny. 18-105 jest ok, jednak czasami brakuje trochę przyciągnięcia. A 70-300 to inna bajka. Siadam ze statywem i czekam

Domyślnie

Ona są robione pod pełną klatkę i z moim D90 będzie mocno winietował.
    To w odwrotną stronę, Twój 18-105 bedzie winietował na pełnej klatce a te z pełnej klatki będą miały mniejszy kąt widzenia na D90
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Body+kit - co dalej?
    Nie wiem, ja bym robił zdjęcia na przykład
    A tak bardziej serio - dobrym zakupem okaże się chyba 35/1.8 DX, jeśli już na prawdę masz takie ciśnienie, żeby coś kupować. Szkło jest o tyle fajne, że chyba nic tańszego nie kupisz, a jest naprawdę świetne.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

W moim harmonogramie zakupów nastąpiła kolejność:
    - 35/1.8
    - 70-300VR
    - statyw
    - 50/1.8

Marzą mi się szkła pokroju 14-24/2.8 jak i 24-70/2.8, ale przy amatorszczyźnie na pewno nie wykorzystałbym 100% sprzętu. Będę się posiłkował poprzednim spisem Mam nadzieję, że to będą dobre wybory.

Domyślnie

W moim harmonogramie zakupów nastąpiła kolejność:
    - 35/1.8
    - 70-300VR
    - statyw
    - 50/1.8

Marzą mi się szkła pokroju 14-24/2.8 jak i 24-70/2.8, ale przy amatorszczyźnie na pewno nie wykorzystałbym 100% sprzętu. Będę się posiłkował poprzednim spisem Mam nadzieję, że to będą dobre wybory.
    50/1.8 olej, szkoda czasu i pieniędzy. Jak musisz mieć 50mm, lepiej dołożyć i brać 50/1.4.
    Podobnie na 14-24 - to jest genialna ciekawostka inżynieryjno-marketingowa, nic więcej. A na DX to już w ogóle nie ma sensu. Na FX lepiej 17-35/2.8 czy ryba + fisheye-hemi, jeśli ktoś lubi utraszeroko, a na DX, ryba + fisheye-hemi lub coś w rodzaju Tokiny 11-16/2.8. Znacznie taniej i znacznie ciekawiej, niż 14-24 i jego koszmarne rozciąganie brzegów i rogów.
    24-70/2.8 jak najbardziej, gorąco polecam, także na DX, wart każdej złotówki.
    70-300 VR - bardzo dobry wybór. Jedyne czego mu brakuje, to "2.8", za to masz 100mm więcej od 70-200 (nie mówiąc o cenie). Sam o nim myślę, bo zakres 70-200 nie jest mi aż tak potrzebny, żeby wydawać kasę na 70-200/2.8, a coś dłuższego od 135 by się czasem przydało, choćby dla zabawy...
    Statyw... a co, będziesz fotografował ślady gwiazd i rozmywał płynące rzeczki?
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów