Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darko Zobacz posta
    Możesz wyjaśnić dlaczego projektowane obietywy pod pełną klatkę mająsię beznadziejnie spisywać?
    Bo właśnie były projektowane pod pełną klatkę, która ma niższe wymagania rozdzielczościowe, zwłaszcza przy filmie (mimo że DX wykorzystuje "słodki środek"), nikt zresztą wtedy tak intensywnie nie testował optyki.
    Bo były projektowane fyfnaście, jak nie fyfdziesiąt lat temu, a w paru kwestiach technika projektowania instrumentów optycznych poszła nieco do przodu - zwłaszcza jeśli idzie o korekcję abberacji.
    Bo to ruskie wykonanie, nie zawsze doskonałe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Statyw... a co, będziesz fotografował ślady gwiazd i rozmywał płynące rzeczki?
    lol

Domyślnie

Jestem akwarystą i chciałbym też focić moje ryby. Pod nie głównie myślałem o statywie. Do tego radiowy wyzwalacz lampy ustawionej nad akwarium, by światło waliło z góry w lustro wody, a nie w szybę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Bo właśnie były projektowane pod pełną klatkę, która ma niższe wymagania rozdzielczościowe, zwłaszcza przy filmie (mimo że DX wykorzystuje "słodki środek"), nikt zresztą wtedy tak intensywnie nie testował optyki.
    Bo były projektowane fyfnaście, jak nie fyfdziesiąt lat temu, a w paru kwestiach technika projektowania instrumentów optycznych poszła nieco do przodu - zwłaszcza jeśli idzie o korekcję abberacji.
    Bo to ruskie wykonanie, nie zawsze doskonałe.
    A to tak z własnego doświadczenia czy słyszałeś.
    Bawiłem się różnym szkiełkami na m42 od najpopularnieszego heliosa przez wołnę, taira 135 i 300 i pod względem ostrości pierwszym dwóm nic zarzucić nie mogę, byłem naprawdę zaskoczony jak one rysowały cyfrze.
    Tair 135 jako portretowe supeł szkiłeko i ta 16-sto (jak dobrze pamiętam) przesłona dawała bardzo fajne rozmycie, tair 300 niestety trzeba było już przymykać do f8 aby coś z niego wyciągnąć ale otwarty też się przyzwoicie spisywał.
    Byłem naprawdę zadowolony z tych szkiełek, w jednej rzeczy masz rację, przydałyby się im lepsze powłoki no i pewnie że obecną optykę inaczej się projektuje
    Jeżeli komuś nie przeszkadza manualna zabawa to polecam jak najbardziej, fajna zabawa
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów