Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: D3000 czy D90?

Domyślnie D3000 czy D90?

Witam. Jeszcze do niedawna byłem przekonany o wyborze D3000, ale jak patrzę na aukcje na allegro, to bardzo mało jest obiektywów z silniczkami, a jak już są to drogie. Czy lepiej będzie jak dołożę i kupię sobie Nikona D90?

Domyślnie

na pewno tak
    d3000 to najprostsza lustrzanka, d90 to już poważny aparat o dobrych parametrach i właściwej ergonomii
    kup raz a dobrze czyli d90

Domyślnie

TAK i tylko TAK!!!
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

D3000 jest przeznaczony głównie dla lanserów, którzy chcą pochwalić się w towarzystwie fotografów (komórkowych lub kompakciarzy) lustrzanką.

A na poważnie, to D90 daje dużo większe możliwości w dostępie do sprzętu. Można powiedzieć, że D3000 to lowcost z najniższej półki Nikona dla początkujących. Pomyślana raczej dla ludzi, którzy raczej nie chcą zbytnio rozwijać swojego hobby. D90 to sprzęt dla zaawansowanych amatorów. Jeżeli przygody z fotografią nie chcesz zakończyć na jednym obiektywie, to proponuję zainwestować jednak w D90, nie będziesz musiał przez dłuższy czas puszki zmieniać.
    MKL (Fotoblog)
    – Co jest?!
    – Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.

Domyślnie

d90 to świetny aparat dający ogromne możliwości, jeśli to 1 lustro, jest to zakup na lata tak ze ja bym się nei zastanawiał

Domyślnie

Napisał adriank Czy lepiej będzie jak dołożę i kupię sobie Nikona D90?
    Zależy do czego chcesz aparatu używać,jeśli tylko jako przycisk do papieru ,to nadają się
    tak samo dobrze.Kupując D90 będzie gorzej,ponieważ więcej stracisz przy odsprzedaży,D3000
    jest mniejszy i lepiej się mieści w damskiej torebce.Niestety ani jednym ani drugim nie zrobisz
    zdjęć bez obiektywu ale to nie ważne, bo i tak nie będziesz fotografował ślubów ,chyba że
    jako drugi fotograf ,to możesz wtedy statystować przy ołtarzu ale do tego możesz mieć nawet
    hybrydę lustrzankopodobną
    Luuuudzieeeeee... przepraszam nie mogłem się oprzeć
    Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adriank Zobacz posta
    Witam. Jeszcze do niedawna byłem przekonany o wyborze D3000, ale jak patrzę na aukcje na allegro, to bardzo mało jest obiektywów z silniczkami, a jak już są to drogie. Czy lepiej będzie jak dołożę i kupię sobie Nikona D90?
    Kupuj tani szmelc. Niewiele z tych szkiel jest godnych polecenia. A to, co sensowne, jest tez w wersji z silnikiem i tez w dobrej cenie, bo rybek sie juz nasycil. To byla prawda ze dwa lata temu. Teraz to juz inna bajka, ale d3000 i tak bym nie kupil. Dla mnie jest zbyt prymitywny. Minimum to d5000 lub d80. Jeszcze rok temu mialem d70s i tez bylem zadowolony ze zdjec.

Domyślnie

ja zaczynałem od D60 - do nauki w sam raz mały, poręczny i tak naprawdę do teraz go lubię, mimo że zaprzyjaźniam się coraz bardziej z D700 i zarabiam fotografując

jeśli jesteś pojętny uczeń to szybko będziesz chciał coś więcej i więcej... D90 na jakiś czas wystarczy, zależy jak bardzo pochłonie Cię choroba Nikona i czego będziesz potrzebował, bo to okaże się w praktyce, że czegoś tam Ci będzie jednak brakowało...
    dołóż do D90, dobrze zrobisz
    D850 | D700 | Z6 III | Z5 II | Zfc | N20/1,8G ED | N35/1,8G ED | N28-300VR | N70-200/2,8E FL VR | N200-500/5,6E VR | N400/2,8E FL VR | N600/4E FL VR | TC x1,4 III | TCx2,0 III | Z12-28 PZ VR | Z16-50 VR | Z17-28 | Z24/1,7 | Z28/2,8 | Z40/2 | Z24-200VR | Z105/2,8VR | Z180-600VR | FTZ II | SB-300 | SB-700 | SB-910 | 4 nogi Manfrotto + 498RC4

Domyślnie

Wielkie dzięki. Jestem totalnym amatorem i chcę właśnie zacząć przygodę z lustrzankami. Wybór padł jednak na D90. hehe. Dzięki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adriank Zobacz posta
    Wielkie dzięki. Jestem totalnym amatorem i chcę właśnie zacząć przygodę z lustrzankami. Wybór padł jednak na D90. hehe. Dzięki
    Brdzo dobry wybór
    Nikon FX

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów