Witam. Jeszcze do niedawna byłem przekonany o wyborze D3000, ale jak patrzę na aukcje na allegro, to bardzo mało jest obiektywów z silniczkami, a jak już są to drogie. Czy lepiej będzie jak dołożę i kupię sobie Nikona D90?
Szukaj
Witam. Jeszcze do niedawna byłem przekonany o wyborze D3000, ale jak patrzę na aukcje na allegro, to bardzo mało jest obiektywów z silniczkami, a jak już są to drogie. Czy lepiej będzie jak dołożę i kupię sobie Nikona D90?
na pewno tak
d3000 to najprostsza lustrzanka, d90 to już poważny aparat o dobrych parametrach i właściwej ergonomii
kup raz a dobrze czyli d90
TAK i tylko TAK!!!
Nikon FiX - Pomysł na...![]()
D3000 jest przeznaczony głównie dla lanserów, którzy chcą pochwalić się w towarzystwie fotografów (komórkowych lub kompakciarzy) lustrzanką.
A na poważnie, to D90 daje dużo większe możliwości w dostępie do sprzętu. Można powiedzieć, że D3000 to lowcost z najniższej półki Nikona dla początkujących. Pomyślana raczej dla ludzi, którzy raczej nie chcą zbytnio rozwijać swojego hobby. D90 to sprzęt dla zaawansowanych amatorów. Jeżeli przygody z fotografią nie chcesz zakończyć na jednym obiektywie, to proponuję zainwestować jednak w D90, nie będziesz musiał przez dłuższy czas puszki zmieniać.
d90 to świetny aparat dający ogromne możliwości, jeśli to 1 lustro, jest to zakup na latatak ze ja bym się nei zastanawiał
Zależy do czego chcesz aparatu używać,jeśli tylko jako przycisk do papieru ,to nadają sięNapisał adriank Czy lepiej będzie jak dołożę i kupię sobie Nikona D90?
tak samo dobrze.Kupując D90 będzie gorzej,ponieważ więcej stracisz przy odsprzedaży,D3000
jest mniejszy i lepiej się mieści w damskiej torebce.Niestety ani jednym ani drugim nie zrobisz
zdjęć bez obiektywu ale to nie ważne, bo i tak nie będziesz fotografował ślubów ,chyba że
jako drugi fotograf ,to możesz wtedy statystować przy ołtarzu ale do tego możesz mieć nawet
hybrydę lustrzankopodobną
Luuuudzieeeeee... przepraszam nie mogłem się oprzeć![]()
Blog
Kupuj tani szmelc. Niewiele z tych szkiel jest godnych polecenia. A to, co sensowne, jest tez w wersji z silnikiem i tez w dobrej cenie, bo rybek sie juz nasycil. To byla prawda ze dwa lata temu. Teraz to juz inna bajka, ale d3000 i tak bym nie kupil. Dla mnie jest zbyt prymitywny. Minimum to d5000 lub d80. Jeszcze rok temu mialem d70s i tez bylem zadowolony ze zdjec.
ja zaczynałem od D60 - do nauki w sam razmały, poręczny i tak naprawdę do teraz go lubię, mimo że zaprzyjaźniam się coraz bardziej z D700 i zarabiam fotografując
jeśli jesteś pojętny uczeń to szybko będziesz chciał coś więcej i więcej... D90 na jakiś czas wystarczy, zależy jak bardzo pochłonie Cię choroba Nikonai czego będziesz potrzebował, bo to okaże się w praktyce, że czegoś tam Ci będzie jednak brakowało...
dołóż do D90, dobrze zrobisz![]()
D850 | D700 | Z6 III | Z5 II | Zfc | N20/1,8G ED | N35/1,8G ED | N28-300VR | N70-200/2,8E FL VR | N200-500/5,6E VR | N400/2,8E FL VR | N600/4E FL VR | TC x1,4 III | TCx2,0 III | Z12-28 PZ VR | Z16-50 VR | Z17-28 | Z24/1,7 | Z28/2,8 | Z40/2 | Z24-200VR | Z105/2,8VR | Z180-600VR | FTZ II | SB-300 | SB-700 | SB-910 | 4 nogi Manfrotto + 498RC4
Wielkie dzięki. Jestem totalnym amatorem i chcę właśnie zacząć przygodę z lustrzankami. Wybór padł jednak na D90. hehe. Dzięki
Skontaktuj się z nami