Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Prześwietla?

Domyślnie Prześwietla?

Witam

Robiąc dziś zdjęcia na "imprezie" oraz po zrzuceniu zdjęć na kompa zauważyłem iż co drugie, trzecie zdjęcie jest prześwietlone. Wcześniej zdarzyło się, że prześwietli lub nie doświetli zdjęcia tylko sporadycznie.

Co może być tego przyczyną?
    D90 N18-105VR

Domyślnie

ehhh a instrukcje czytales moze?

hint: sprobuj sfotografowac murzyna na sniegu i wyciagnij wnioski

Domyślnie

tak,tak...trzeba czytać...
    D300s/MB-D10/17-55/35/50/85/70-200/SB600/ i ... brak czasu! Fuji X-T10/X-T20/18/35/56...

Domyślnie

Domyślam się, że pomiar światła powinien być ustawiony na pomiar centralny zamiast matrycowego?
    D90 N18-105VR

Domyślnie

Ale to wstawione zdjęcie jest naświetlone bardzo dobrze. Nie rozumiem w czym problem? Ciemne togi, jasne tło... aż dziw, że tak ładnie wyszło
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr190 Zobacz posta
    Domyślam się, że pomiar światła powinien być ustawiony na pomiar centralny zamiast matrycowego?
    nie, matrycowy jest ok, w takich sytuacjach uzywaj korekty ekspozycji

Domyślnie

Trzeba zdecydować jak zmierzyć światło i na czym. Przestawienie pomiaru da efekt losowy. Czy aby napewno taki jak chcesz uzyskać?
    Pozdrawiam
    Jacek
    "Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"

Domyślnie

Chodzi mi bardziej o prześwietlone twarze, lub zdjęcie na którym znajdują się dwie osoby i jedna z nich ma dobrze naświetloną twarz a druga prześwietloną. Nadmienię iż wcześniej fotografując w różnych warunkach oświetleniowych problemu nie było.
    D90 N18-105VR

Domyślnie

Chodzi mi bardziej o prześwietlone twarze, lub zdjęcie na którym znajdują się dwie osoby i jedna z nich ma dobrze naświetloną twarz a druga prześwietloną.
    Jak np. jedna osoba stoi w głębokim cieniu i na niej mierzysz światło to co się dziwić, że ta druga ma prześwietloną twarz? Bo ja innej opcji nie widzę...
    Ostatnio edytowane przez swider ; 24-06-2010 o 21:18
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Aparat, to tylko głupia maszyna, robi co mu się każe zrobić, a nie to o czym się myśli żeby zrobił.
    Pozdrawiam
    Jacek
    "Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów