Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Sb-400

Cool Sb-400

Witam, mam zamiar kupić D70s i do tego lampę błyskową. Niestety na SB-600 mnie nie stać, a lampę muszę mieć. Naczytałem się o Metz'ach do 500zł i stwierdziłem, że nie ma sensu pakować kasy w takie coś :/. Jedyne co mi zostało to SB-400, chociaż i tak tania nie jest. Czytałem opisy tej lampy i zadziwiło mnie jedno:
    "Główkę lampy SB-400 można ustawić w jednej z czterech pozycji – poziomo lub pod kątem 60, 75 lub 90 stopni, a dostępny zasięg fotografowania z jej użyciem wynosi od 60 cm do 20 m (zależnie od ustawionej czułości ISO). Dzięki możliwości ustawiania synchronizacji z długimi czasami ekspozycji, redukcji efektu czerwonych oczu oraz innych trybów lampy błyskowej na korpusie aparatu, użytkownicy mogą korzystać z lepszego i bardziej naturalnego oświetlenia, uzyskując fotografie wyższej jakości."
    Jestem amatorem przez duże A, ale nie mogę zrozumieć jak ta lampa się może odginać o te 90 stopni, przecież ona wygląda na kolosa niewiedzącego co to znaczy ruszyć się. Dla mnie odginająca się główka to np: http://www.preisvergleich.org/pimage..._270468_20.jpg. Na tym zdjęciu widać, że lampa może ruszać główką nawet do rytmu, ale taki sztywniak jakim jest SB-400? Jak to możliwe? Nie wiem, może piszę totalne bzdury, ale na serio nie wiem.

Jeśli ktoś ma to proszę o jakieś zdjęcia z wykorzystaniem tej lampy. Z góry wielkie dzięki

Domyślnie

owszem można ruszać ale samym palnikiem - reszta korpusu lampy jest nieruchoma.

Talking

> zobacz to < <- w ten sposób się odgina a tu cały test kena -> link

Pozdrawiam.
    Jakon
    D 300s | N 18-105 | N 35/1.8 |
    |

Domyślnie

dokładnie o to mi chodziło, tylko nie miałem linka pod ręką żeby pokazać to na zdjęciu.

Domyślnie

Chylam czoła Niewierny Tomasz zobaczył i uwierzył Spytam jeszcze o dyfuzor, jak z jego dostępnością? Przeszukałem google i nic, prędzej chyba w lodówce znajdę odpiwiednie opakowanie, aby samemu zrobić. Może jakaś propozycja co do innej lampy? Niestety więcej niz 500zł nie mogę dać

Domyślnie

ja zakupiłem soligora (taki jak w podpisie) i jestem bardzo zadowolony z wyników. Coprawda jest to model do analogowych body nikona ale są również odpowiedniki do cyfrowych. Byłem na imprezie i znajomy focił swoim D50 + SB600 a ja F601 + soligor: oglądając wyniki wcale gorzej nie wypadłem, w pewnych sytuacjach powiedziałbym że nawet ciut lepiej. Zaznaczam że wtedy mniałem obiektyw bez "D" więc body nie informowało lampy o odległości.

Domyślnie

czy ma ktoś z grupowiczów ten sprzęcik? może jakieś spostrzezenia jak ten wynalazek radzi sobie dając po ścianach i od sufitu, czy w pomieszczeniach o max H-3m starczy mocy
    pozdr.
    pozdrawiam
    MiNiStRy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ostrowski_marci Zobacz posta
    ja zakupiłem soligora (taki jak w podpisie) i jestem bardzo zadowolony z wyników. Coprawda jest to model do analogowych body nikona ale są również odpowiedniki do cyfrowych.
    Znalazłem Soligora DG 340DZ za 329zł http://www.fotostrada.pl/x_C_Dz__P2_42110152.html - wszystko by pasowało tylko jak się będzie sprawował z D70s? Muszę mieć pewność, w ciemno nie kupie.
    http://www.digitalshop.pl/sklep,1189...,138060,0.html
    http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-t...test-lampy.htm - test

Domyślnie

A ja dzisiaj sobie spróbowałam tę SB 400 - bo mi bardzo odpowiada jej niewielki rozmiar i masa oraz niższa od większych sióstr cena. Niestety wyniki jej działania nie były nawet zadowalające. Już wiem na pewno - tego modelu nie kupię.

Domyślnie

Hmm a możesz przedstawić jakąś fotkę? Nie żebym nie wierzył, ale tak z ciekawości

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów