Zgadzam się , że czasy synchronizacji kończące się na 1/250 są niepoważne, mój D70 ma do 1/500.
Szukaj
Zgadzam się , że czasy synchronizacji kończące się na 1/250 są niepoważne, mój D70 ma do 1/500.
Jestem leniwy, ale z tym walczę.
Nie chce mi się włączyć komputera, ale jednak znajduje w sobie tyle siły, żeby go włączyć.
No to doszliśmy do pięknej konkluzji że Nikon to wogóle niepoważna firma, wliczając w to te żałosne de-trójki. Czego to się człowiek w ęternecie nie dowie :->
Jeżeli nie podchodzi się do informacji w internecie z odpowiednim dystansem, to można się dowiedzieć, że krowy mają skrzydła. Poza tym moje wypowiedzi pisane są z punktu widzenia osoby którą np. nie bardzo stać na lampy z auto FP (mam nadzieję, że nie pomyliłem nazwy funkcji, chodzi mi o synchro z krótszymi czasami). Czas podany w sofcie, a rzeczywisty czas synchronizacji to 2 różna rzeczy (mój D70 ma w sofcie 1/500, a z Nissinem Di622 po zasłonięciu styków TTL działa na 1/1000, Vivitar taki prymitywny przerobiony z wysokonapięciówki na 1/1250 [1/640 i 1/800 na rf-602). Więc niesynchronizowanie D90 z takimi czasami uważam za żart ze strony Nikona, który nawet nie jest śmieszny. Do nowszego aparatu wsadzili gorszą migawkę.
Jestem leniwy, ale z tym walczę.
Nie chce mi się włączyć komputera, ale jednak znajduje w sobie tyle siły, żeby go włączyć.
Podobnie "badziewną" migawkę (nooo troszku lepsiejszą) wsadzili do D3(s/x). Canon taką wsadza w swoich jedynkach - tu od czasów analogów nie było specjalnej rewolucji (darujmy już sobie 1 Majnoltę z synchro 1/300). To d70 był pod tym względem ewenementem ze swoją migawką hybrydową i można się dziwić że nie poszli dalej tą drogą, ale twierdzić że to niepoważne, to już przesada. Zawsze jest jeszcze Leica S2 z centralną czy inne Hassle...
no toś mi dopiekł... gratuluję rzeczowości... a chęć pomocy i wyjaśnienia oraz pęd do dzielenia się własną wiedzą to biją od Ciebie takim blaskiem, że aż mi łzy z oczu poszły... podziel że się o Wszechwiedzący a jak nie masz ochoty to zamilcz i daj się innym wypowiedzieć...
Ostatnio edytowane przez brunnerius ; 21-06-2010 o 22:03
błystki, puszka i wydmuszki
http://www.youtube.com/watch?v=Sqf3TM-WGTE o to Wam chodzi?
D90, 18-105 VR, T17-50, 35, SB-900
Ale czekaj, masz pretensję że sprzęt zachowuje się dokładnie tak, jak napisano w specyfikacji, nie wspominając już o instrukcji (których nikt nie czyta)?
Ostatnio edytowane przez brunnerius ; 22-06-2010 o 00:16
błystki, puszka i wydmuszki
ale tak w gwoli ścisłości dla laika..
jak lampa ma synchronizację z krótkimi czasami to nie ma problemów z d90, czy też jest ograniczenie jakieś? Tą synchronizację mają tylko sabiny czy inne też?:>
W dziedzinie lamp jestem totalnie zielony.
ja póki co miałem okazję raz tylko błyskać lampą i pamiętam że powyżej jakiegoś czasu (coś koło 1/200) to im szybciej było tym większa część była zacieniona.
Skontaktuj się z nami