Szukaj
ludzie zlitujcie się. Migawka mechaniczna w d90 da 1/200 i nic więcej. Lampami oczywiście steruję w manualu. Ale ja to obszedłem z moimi lampami studyjnymi przy użyciu sabinki SB600.
Do lamp studyjnych zrobiłem kable synchronizacyjne zakończone z jednej strony wtykiem do lampy, z drugiej fototranzystorem. Efekt? SB600 wyzwalam przez CLS gdzieś z boku tak że jej światło nie gra roli w ekspozycji, ona wyzwala lampy studyjne przez kabelki i mam pełne synchro, a zrobiłem to bo moje lampy studyjne mają moc tylko full i 1/2. Ale powiedzcie mi, mają zwykłe reporterskie lampy (większość z Was), które maja regulację siły błysku, na kiego Wam czas krótszy niż 1/200? Nie liczę tych co fotografują na dworze pod słońce bo mówimy tu o studio.
Czemu nie ma już migawek hybrydowych? Bo matryce w d70 potrafiły robić artefakty od jasnych punktów o czym też były wątki na forum. Migawka nie zamykała się fizycznie tylko elektronicznie i chyba po wyłączeniu wciąż zbierała światło i np na koncertach potrafiły się robić brzydkie rzeczy.
Jak chcecie mieć czas synchronizacji X to kupcie sobie coś z migawką centralną jak mamiya albo hasselblad ;P
PS: D3, D3s i D3x mają czas synchro 1/250![]()
Toś wniosek wyciągnął... W mojej D5D działa 1/250 w moim 30D działa 1/250 w moim super hiper wypaśnym D90 działa 1/200 a i moje malkontenckie oko widzi w niektórych kadrach ślad migawki więc bezpieczniej jest 1/160 Więc po prostu tak o w ludzkim odruchu "ręce mi opadły" co do reszty Twoich "mądrości i ciekawych nie wiadomo skąd wniosków" się nie odniosę.
edit:
jedni powiedzą stare ale wrzucę bo się raczej przydanie tylko mi
Bazinga juchuuu
http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html
się da![]()
Ostatnio edytowane przez brunnerius ; 22-06-2010 o 01:15
błystki, puszka i wydmuszki
Ja na 1/200 NIGDY nie znalazłem śladów migawki![]()
To ja poproszę zdjęcie z lampą przy 1/250 z EXIFem, bo najwyraźniej masz egzemplarz eksperymentalny.
Czyli dalej marudzisz, że aparat zachowuje się dokładnie tak, jak napisano w specyfikacji?
Najprawdopodobniej masz albo problem z wyzwalaczem lamp, który wprowadza swoje opóźnienie, albo masz zepsutego Nikona.
Skontaktuj się z nami