Kupuj śmiało f2. Używam go od dwóch lat i śmiga aż miło.
Szukaj
Kupuj śmiało f2. Używam go od dwóch lat i śmiga aż miło.
A ja miałem już różne dyski i akurat jeden z seagate mi padł. Nie ma reguły na wadliwy sprzęt. Czasem jest wadliwa seria. W chwili obecnej niestety wszystkie dyski są zawodne (wystarczy poczytać na komputroniku opinie). Kiedyś zdarzały się lepsze i gorsze i chodziły latami, teraz zależy na jaki egzemplarz się trafi. To moje zdanie.![]()
Z całym sentymentem do Seagate Barakud które zawsze lubiłem stwierdzam z moich doświadczeń, że samsung mniej wibruje, mam 2x Seagate serii 12.( 2x500GB) te z linku powyżej, oraz dwa samsungi serii F3 500 GB oraz 1 TB samsungi są cichsze , chłodniejsze i szybsze bez dwóch zdań. Seagate seria 12 to już stare dyski, samsungi troszkę nowszej generacji. Może seria 14. u Seagate coś zmieni w moim rankingu![]()
wlasnie od poczatku czytam opinie na temat dyskow na stroniekomputronika. przeraza mnie to co sie dzieje. wszytsko na mase. ide zaraz do komputronika bo mam pod nosem zamowie w f2 bo f3 nie maja na stanie. dziekie chlopaki za pomoc. pozdrawiam
podpis niezgodny z regulaminem
No ale jak to ? idziesz kupować "stary" dysk serii F2 ? niby dobry, ale to stara konstrukcja. Kup przynajmniej F3. Dysk przy pracy na dużych plikach zdjęciowych co po obróbce potrafią mieć prawie 100MB to newralgiczna sprawa, procesor można mieć wolniejszy, ram mniejszy, ale HD najszybszy z możliwych na rynku zwłaszcza, że nowy kupujesz. Nie ma w Komputroniku kup w Morele.net, albo w esc.pl mają dobre ceny i porządny serwis.
A najlepiej takie dwa F3 w RAID "0" ustawić i komputera nowego nie trzeba będzie kupować![]()
Ostatnio edytowane przez robin102 ; 22-06-2010 o 11:47
osobiscie mam prawie same Samsungi. w budzie w sumie 3 i do tego w zewnetrznej obudowie
NAS jeden. tylko backupowy USB mam Maxtor (czyli Żygejt), ale o dziwo, odpukac, jeszcze dziala.
kiedys mialem tylko Caviary, teraz od lat Samsung. wedlug serwisow (nawet w PL) najnizsza
awaryjnosc, a ze cenowo sa lepsze to widac.
kwestia wyboru modelu - warto pomyslec o zastosowaniu. jesli to ma byc dysk na partycje systemowa
lub jakis cache (duzo malych plikow, do ktorych czesto system zaglada) to do tego wybiera sie zupelnie
innego rodzaju twardziela niz np. na repozytorium plikow RAW czy filmow (malo, wielkich, rzadziej
przegladanycyh plikow). w przypadku Samsunga na system bralbym SpinPoint F3, a na repozytorium
ktorys z EcoGreen (najtanszych w przeliczeniu na GB). w Caviarze to sa odpowiednio Black i Green.
tutaj fajnie o roznicach w wydajnosci na podstawie dyskow 1TB: http://www.xbitlabs.com/articles/sto...d-roundup.html
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
FX|D800|D700|2470|50 1.4G|85 1.8G|70200|SB900 | 910 + plecak i pierdoły
"The wicked flee when none pursueth..."
spokojnie, bylem ugadalem sie zamowili f3. dzwoni po kilku minutach od mojego wyjscia ze maja f 3, wiec mowie ze przyjdę wieczorem. właśnie przed chwila bylem okazalo sie ze maja f3 EG. gosc powiedzial ze radzi zwyklego f3 bo szybszy, wiec czekam do jutra. jutro będę mial f3. jeszcze raz dzięki.
podpis niezgodny z regulaminem
Skontaktuj się z nami