Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Domyślnie Ochrona przeciporażeniowa

Witam.
    Odpowiadając na jeden z wątków przypomniał mi się epizod z planu, kiedy to dowiedziałem się, że odbiornik "made in china" ma przebicie. Sprzęt oznajmił mi o tym fakcie głośnym trzskiem i wyłączeniem zabezpieczeń w budynku. Padła stara Elfo, szczęśliwie mająca rzetelne zerowanie na obudowie. Chińskie lampy nie miały. Istniało ryzyko pojawienia się napięcia na korpusie aparatu.

Skóra mi ścierpła, bo plan był na... basenie.

Po tym zacząłem zastanawiać się nad zabezpieczeniami. Jest to istotne szczególnie tam, gdzie korzystamy z "obcej", nieznanej sieci.

Po tym incydencie nabyłem przenośną różnicówki (do prac w ogrodzie), i komplet przedłużaczy i rozdzielaczy - tak, by w miarę możliwości korzystać z jednego obwodu (to powinno nieco zabezpieczyć przed porażeniem w przypadku jednoczesnego chwycenia dwóch statywów). Do skrzyni trafił próbnik "neonówka".

Opiszcie swoje sposoby zabezpieczania i ew. problemy, z którymi się zetkęliście w "tej materii".

Może dzięki temu uda się komuś unikąć kłopotów.

Domyślnie

wyłącznik róznicowy prądowy w budynku wystarczy

Domyślnie

Pomysł z używaniem różnicówek w swoim przenośnym systemie zasilania jest IMHO bardzo dobry, i w pewnym sensie uniezależnia nas od tego gdzie pracujemy.
    Nie wiem, jak rozwiązane są te "ogrodowe" ale zakładam, że sensownie. Nic lepszego się raczej nie wymyśli.

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Domyślnie

Przede wszystkim jak podłączyłeś tę różnicówkę? Czy podczas ogrodowych plenerów wbijasz w ziemię uziom do przewodu ochronnego? Należy pamiętać, że wyłącznik różnicowy NIE jest lekiem z bardzo prostego powodu. Nie zadziała kiedy odbiornikiem będzie człowiek, kiedy "podłączy się" pod fazę i zero.
    Pozdrawiam
    Jacek
    "Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    Pomysł z używaniem różnicówek w swoim przenośnym systemie zasilania jest IMHO bardzo dobry, i w pewnym sensie uniezależnia nas od tego gdzie pracujemy.
    Nie wiem, jak rozwiązane są te "ogrodowe" ale zakładam, że sensownie. Nic lepszego się raczej nie wymyśli.

Pozdrawiam,
    Tomek

A ja jestem zwolennikiem poprawnej instalacji:
    - dla 3-ch faz - pięć przewodów,
    - dla 1-ej: trzy przewody.

pzdr.

P.S.
    Taki ostatnio przypadek:
    w domku jednorodzinnym, gdzie wykonywałem kompletną instalację elektryczną, nawet po wyłączeniu wszystkich zabezpieczeń zwykłych danego obwodu - przy zwarciu "ziemi" z zerem - wywala różnicówka główna (i pada zasilanie całego budynku). I TAK BYĆ POWINNO. Ta różnicówka ma ok. 30mA, więc człowiekowi nic nie grozi. Tak więc niezrozumienie tego przez glazurnika, wykonującego roboty w łazience, świadczy tylko o niskiej wiedzy niektórych "fachowców" - łącznie z tymi, co to na dwóch żyłach "pędzą" różne diaksy itp.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Mówisz że 30mA jest niegroźnym prądem dla człowieka to spróbuj przepuścić przez siebie chociaż 10mA.
    Ciekawe ile sekund wytrzymasz.
    F i C.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zygmuntowicz Zobacz posta
    Mówisz że 30mA jest niegroźnym prądem dla człowieka to spróbuj przepuścić przez siebie chociaż 10mA.
    Ciekawe ile sekund wytrzymasz.

Mówimy o domowej sieci energetycznej ?

Przez ile ms te 10mA ? (czas zadziałanie różnicówki ?)

Po co wymyślać cuda, gdy wątek główny jest przykładem ludzkiej niewiedzy (lub głupoty) ?

Domyślnie

To nie cuda tylko czysta fizyka.
    F i C.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zygmuntowicz Zobacz posta
    To nie cuda tylko czysta fizyka.
    Ale w połączeniu z BHP i tzw. 'napięciem bezpiecznym' - to już inaczej wygląda...

Domyślnie

Coś przekombinowujecie.

Na podłączenie człowieka jako odbiornika (między "faze" a "zero" ) to nie ma zabezpieczeń, bo to nie są zabezpieczenia przeciw głupocie.
    Można zrobić na 2 przewodowej instalacji zerowanie obwodu ochronnego przed wył. różnicowo prądowym i dalej już mieć instalację 3 przewodową. Co więcej jest to możliwe do zrealizowania we własnym układzie, który podpinamy pod zastana instalację, jakakolwiek by ona nie była i mamy zabezpieczenie przed pojawieniem się potencjału na obudowach itp.

30mA w różnicówkach jest to właśnie dobrana wartość zapewniająca bezpieczeństwo przy założonym czasie zadziałania zabezpieczenia.

I nie zgadzam się, że ten watek to przejaw głupoty.
    Żeby było jasne jestem inżynierem elektrykiem i coś tam wiem o tym i owym.

Pozdrawiam,
    tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów