Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Rozbudowa komputera - ile ramu?

W tej chwili dysponuję Athlonem 2000+(1667mhz) podkręconym na 2600+ (2083mhz) na płycie abit nf7 i 512 mb ram. Chcę rozszerzyć pamięć - pytanie brzmi, czy powinienem dokupić drugą 512 czy od razu 1gb? Zadania: CaptureOne, PS2CS - ale bez przesady + normalna biurowa robota, w tle chodzi emule, winamp, serwer apache, baza mysql i program pocztowy + zawsze jakieś stronki w operze.

Czy między 1gb a 1,5gb będzie różnica warta dopłaty 180pln?

pozdrawiam

Piotr
    Boxing is like Christmas - it's better to give than to receive

Oszczędny w słowach Awatar koka
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

jezeli masz opcje na plycie glownej ( bo niepamietam szczegolow tego modelu) dual chaanel
    to lepiej dokup IDENTYCZNĄ kosc pamieci i wrzuc w tryb dual - to jest NAJLEPSZE rozwiązanie - i bedzie najwydajniejsze do obrobek i dzialania wielu programów.
    żyj tak, jakby jutro miał się skończyć świat...

Domyślnie

no jesli przy tych wszystkich wlaczonych programach bedziesz chcial jeszcze sensownie szybko obrabiac fotki to raczej nie oszczedzal bym keszu i dalbym wiecej pamieci. nie orientuje sie za bardzo w cenach czesci, ale czy roznica 0,5 gb to rzeczywiscie koszt 180 pln?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Las Vegas

Domyślnie

Moim zdanie nie warto. Mam Core 2 Duo E6300 1.85, 2x 512 i jest super szybko.
    Dokup 512 i spokojnie starczy i zaoszczędzisz 180 zł
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koka Zobacz posta
    jezeli masz opcje na plycie glownej ( bo niepamietam szczegolow tego modelu) dual chaanel
    to lepiej dokup IDENTYCZNĄ kosc pamieci i wrzuc w tryb dual - to jest NAJLEPSZE rozwiązanie - i bedzie najwydajniejsze do obrobek i dzialania wielu programów.
    O ile się nie myle to Dual Channel potrzebne sa identyczne, wyprodukowane i sprzedawane razem kości...? Na pewno można dokupić sobia taką samą i bedzie działać? Ja mam Kinkstona w Dualu 2 x 512MB 400MHz i działają razem, działają każda osobno, ale w skleie się dowiedziałem, że tylko te dwie konkretne sztuki ze sobą będą działać... Nie jestem pewien czy to prawda...
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

Nie prawda ważne aby kości były o tej samej częstotliwości i tej samej wielkosci, aby mogły pracować w dualu.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

NF7 obsluguje dual
    Zeby korzystac z duala musisz wlozyc kosc w 1 i 3 bank. Musza to byc takie same kosci (takie samo max. taktowanie, timingi, najlepiej seria) w przeciwnym razie jedynie w single channel. Te ktore sa sprzedawane po 2 sa dodatkowo testowane pod wzgledem zgodnosci pracy w dualu, sa z tej samej serii. duzego przyrsotu mocy to nie daje, pamietam testy na nf7... wyniki to chyba max 12% w sytuacjach extremalnych

Oszczędny w słowach Awatar Tekla
    Miasto
    Tipton/Black Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ghq Zobacz posta
    Moim zdanie nie warto. Mam Core 2 Duo E6300 1.85, 2x 512 i jest super szybko.
    Dokup 512 i spokojnie starczy i zaoszczędzisz 180 zł
    No z takim procem to nie dziwne.Niestety kolega ma Athlona więc ramik 2x512 w dualu i będzie lepiej.A jak dasz 2x1024 to miodzio, tylko przy tych cenach.............
    D200+MB-D200,N 17-55 2.8, SB-900,Zenit 12XP,trochę szkieł M42,mieszek makro,Lowepro CompuTrekker Plus AW, 055XPROB+488RC2

Domyślnie

dziękuję wszystkim za odpowiedzi. W Athlonach XP dual channel sie nie oplaca - to jest w porywach jakies 7% wzrostu wydajnosci. No i AXP nie da się porównać do CoreDuo...
    Boxing is like Christmas - it's better to give than to receive

Domyślnie

Dorzucę kilka uwag do pytania ile pamięci?

1) System zabiera ok. 300.
    2) Dla PS niektórzy podają, że: 5 x maksymalna wielkość obrabianego pliku.

Np:
    300 + 5 x 50 = 550

3) Dodatkowo inne działające programy "zabierają pamięć".

Można to sprawdzić uruchamiają "wszystko" i włączyć: Start/Programy/Akcesoria/Narzędzia systemowe/Informacje o systemie. Znaleść informacje o: Całkowita pamięć fizyczna, Dostępna pamięć fizyczna

W trakcie pracy z PS wskaźnik Efficiency, w lewym dolnym rogu, jeżeli poniżej 100% nalezy dokupić pamięci.
    Ustawienia PS, których nie pamiętam (plik wymiany?), które poprawiają komfort pracy.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów