Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20
    Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

na obu kompach mam po 1GB ramu, chodzą oba jakoś tam, zwłaszcza zaraz po uruchomieniu, ale pierwszą rzeczą jaką zrobię to dokupię do obu po następnym GB
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Na P4 3GHz mam 2x512 DDR2 wrzucone w DC Podobanie jak napisał AFL jakoś to chodzi. Sadze ze kolejne 2x512 czyli w sumie 4x512 DC było by już super Jednak dokupienie kości identycznych do posiadanych to około 400pln więc na razie jeszcze się wstrzymuje.
    Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem

Domyślnie

Potwierdzam, ze przy Ahlonach DC nic praktycznie nie daje. Rózne testy mówią o kilku procentach. Ja na Kingstonach hyperx cl2 2x512 nie zauwazyłem żadnej róznicy miedzy dc a jednokanałowym.
    Pozdrawiam

Domyślnie

ok, zdecydowałem się na jeszcze jedną kostkę 512 czyli w sumie 1gb

dziękuję wszystkim za odpowiedzi
    Boxing is like Christmas - it's better to give than to receive

jaari
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ghq Zobacz posta
    Moim zdanie nie warto. Mam Core 2 Duo E6300 1.85, 2x 512 i jest super szybko.
    Dokup 512 i spokojnie starczy i zaoszczędzisz 180 zł
    Z całym szacunkiem kolego, ale piszesz pierdoły. Dla obróbki grafiki na kompie, im więcej RAMu tym lepiej i Twoje cudowne CoreDuo w tym przypadku pełni drugorzędną rolę.

Domyślnie

Miałem athlona xp 3200+ i 2x512 kingston hyperx - chodziło to jakoś. Zmieniłem płytę, procesor, pamieć - mam teraz core 2 duo 6300 i w dalszym ciągu 2x512 - fakt, że pamięć ddr2 800. I teraz to pieknie chodzi. Ktoś kto uwaza, że sama pamieć wystarczy, a procesor pełni drugorzędną rolę przy obróbce grafiki moim zdaniem mija się z prawdą. Rozbudowa pamieci przy tym samym procesorze ma sens - chociaż zamiana 4GB na 8 nie będzie tak mocno rzutowała na wydajnośc jak zamiana 512 na 1 GB. W tej chwili jest nalepszy chyba moment na przesiadke - sprzet stary można jeszcze korzystnie sprzedać, procesory dwurdzeniowe mają przystepne ceny.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaari Zobacz posta
    Z całym szacunkiem kolego, ale piszesz pierdoły. Dla obróbki grafiki na kompie, im więcej RAMu tym lepiej i Twoje cudowne CoreDuo w tym przypadku pełni drugorzędną rolę.
    Jaari, skoro lubisz dyskutować na takim poziomie to sam "piszesz pierdoły". Jeżeli ktoś obrabia pliki po 50-100 MB to nie zauważy praktycznie różnicy między 1 GB, 1,5GB, 2 GB czy też nawet 4 GB RAM (nie licząc oczywiście grubości portfela). Co innego jeżeli będzie pracował z np. folderkiem 500 MB, albo z grafiką wielkoformatową - wówczas mu będzie potrzebne nawet i te 4GB. Pyetya jednak nie pytał o tak ekstremalne zadania - w takich celach ja On potrzebuje to ten proponowany "cudowny CoreDuo" sprawdziłby się znakomicie, szczególnie biorąc pod uwagę jego koszt - ~650 PLN i możliwość stabilnego podkręcenia z 1,86 do 2,6 GHz (a w niektórych przypadkach nawet do 3 GHz). Więcej to da niż kupowanie pamięci o gigantycznej pojemności w tych zastosowaniach, o których mowa. Ja mam teraz w kompie 2GB i nawet jak się bawię z dużymi plikami to i tak zwykle połowa pamięci stoi bezczynnie, a procek ma 80%+ obciążenia.

Niemniej jednak Pyetya kupił juz i dołożył sobie te 512 MB, czyli zrobił dokładnie to co wyśmiałeś, więc proponuję zamknąć watek.

Pozdrawiam
    Erie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

jaari
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Jaari, skoro lubisz dyskutować na takim poziomie to sam "piszesz pierdoły".
    Erie
    Wyluzuj trochę Erie, bo troszkę chyba za duże ciśnienie...Nikogo nie wyśmiałem ani nie obraziłem, a ton Twojego posta niebezpiecznie zbliżył się do tej granicy
    Core2Duo to świetny procesor bez cienia wątpliwości. "Im więcej RAMu, tym lepiej" nie oznacza odrazu 2 czy 4 GB przy pozostawieniu na pokładzie np.Celerona 800. To też jest chyba dla większości zrozumiałe.
    Postawiłem jedynie tezę, iż - na pierwszym miejscu przy obróbce grafiki jest ilość (i jakość) pamięci RAM.Procek pełni ważną, aczkolwiek drugorzędną rolę.Nie wspominam nawet o takim "drobiazgu" jak przyzwoita płyta główna...Tezę zaznaczam popartą długoletnim doświadczeniem. Nie zaperzaj się więc i pozwól, że każdy może mieć własne zdanie.
    Dla mnie EOT Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez jaari ; 24-01-2007 o 19:40

Domyślnie

Jaari, ja jestem spokojny, wiec nie muszę wyluzowywać. Po prostu napisałem Ci w Twoim tonie o tych "pierdołach" i od razu jak widzę zauważyłeś, że "ton moj zbliżył się do tej granicy" - rozumiem że Twój ton się nie zbliżył przez użycie "z całym szacunkiem kolego..." .

Poza tym nigdzie nie ma Celerona 800 + 4 GB RAm, tylko 3-4 razy bardziej wydajny procek i dylemat czy ma byc 1 GB i troszkę kasy w kieszeni czy tez 1,5 GB i prawie 200 PLN papa dodoatkowe. Przyrost prędkości by w tym momencie był w granicach 2-3%, czyli praktycznie niezauważalny. Teza zatem postawiona przez Ciebie, w kontekście przypadku Pyetyi, gdzie w grę wchodzi przetwarzanie niewielkich ilosci grafiki/ zdjęć o niezbyt dużych rozmiarach jest niestety błędna. Mozesz mieć swoje zdanie na ten temat, pozwól mieć je rownież innym .

Pozdrawiam
    Erie

PS Jaari jak nie chcesz żeby ktoś do Ciebie tak pisal, to sam tez nie pisz w ten sposób .
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

problem wyjaśniony, dalsza dyskusja wykracza poza jego ramy, więc zamykam.
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów