Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Question Problem z D80 i kolorami czy to wina programu? :| Help :(

Witam,

Mam problem z moim D80... Kiedyś robiłem zdjęcia, przeważnie w RAW, zrzucałem pliki .NEF na dysk, otwierałem, edytowałem np w photoshopie, zapisywałem jako jpeg i wszystko było ok. Zdjęcia były soczyście kolorowe na wyświetlaczu aparatu jeszcze jak były na karcie, takie same były jak były jako NEF na dysku otwarte w photoshopie, i takie same jak je zapisałem do jpega nieważne jakim programem bym je otworzył.

Potem powstał problem - zdjęcia aparat robił ładne kolorowe, pliki NEF a później JPG były też gitara, ale jeśli otwierałem pliki JPG czyli te ostateczne wynikowe w programach typu ACDSee czy nawet umieszczałem je w galeriach internetowych to były bardzo pozbawione koloru i kontrastu... Jesli przeglądałem je w photoshopie czy w picasie czy na dysku były ok, ale jak otworzyłem fote w innym programie to było gorszej jakości... Olałem problem bo odkryłem że jak otworzyłem to ładne zdjęcie w Picasie, zrobiłem cokolwiek co nie zmieniało praktycznie nic w zdjęciu i zapisałem to foto przez Picase to później w innych programach też te zdjęcia ładnie wyglądały. Więc tak zawsze robiłem.

Ale.. ostatnio wracam z wesela, zdjęcia w aparacie wyglądają super, ale zrzucam je na dysk (pliki NEF) otwieram w Camera RAW z photoshopa a tam mi sie te zdjęcia robią blade, bez kolorów i kontrastu.. Jak otworze te pliki NEF w Picasie to chwile zdjęcie jest ładne kolorowe żywe itd. a po 3-4 sekundach robi sie blade... jak je zapisuje dalej jest blade.. bezsens totalny..

www.adriankraska.pl/kolor.jpg <- takie jest zdjęcie jak je oglądam na LCD aparatu
    www.adriankraska.pl/blady.jpg <- takie jest zdjęcie jak je otwieram w camera raw

Wrzucam te zdjęcia żebyście widzieli o co mi chodzi.. Pytanie - czy to jest wina aparatu który przekłamuje kolory czy to wina programów i trzeba reinstalować system?

Help
    ;]

Domyślnie

nikt nie ma pomysłu co może być przyczyną?
    ;]

Domyślnie

wg mnie to chodzi profil kolorystyczny programu do otwierania rawów.....jak obrabiasz rawy np w photoshopie masz zakładkę camera calibration i tam masz ustawiane profile kolorystyczne.....masz pewnie standard....wybierz sobie jakiś inny np vivid....i powinno być lepiej.....rawy są surowe.....trza je poddać obróbce....

view nx, też ma podobnie.....możesz go ustawić tak , aby każde zdjęcie otwierał w konkretnym profilu kolorystycznym....(tak mi się wydaję przynajmniej)

Domyślnie

pewnie się mylę, bo nie robię jeszcze w raw, ale wg. mnie to może po prostu jpg juz masz "obrobiony" w aparacie jakimś profilem kolorów np. "żywe" czy coś w tym stylu, a raw jak to raw jest "goły" i gotowy dopiero do obróbki ? ;>

edit. myślałem ze chodzi o jpg vs raw, pomyłka.
    Ostatnio edytowane przez arturmsi ; 08-06-2010 o 00:05

Domyślnie

Co do photoshopa i wywoływania w nim RAW'ów - było kilka aktualizacji CameraRAW ostatnio (m.in w związku z premierą CS'a 5 oraz dodaniem opcji korekcji obrazu pod kątem zniekształceń które powstają przez szkła) i zauważyłem, że u mnie też inaczej wyświetla kolory. Zrób tak jak mówił Antonioo - potem kliknij w małe menu na prawo od napisu Camera Calibration i wybierz opcję "Save new camera RAW defaults" - powinno pomóc.

Co do Picassy - wydaje mi się, że automatycznie "optymalizuje" wygląd RAW'a po załadowaniu - przykładowo 3 zdjęcia zrobione z bracketingiem pod HDR wyglądają w picasie prawie tak samo tzn dla zbyt ciemnego podbija ekspozycję a dla zbyt jasnego obniża... Nie znalazłem, niestety opcji żeby to wyłączyć dlatego picasy używam tylko do szybkiego podglądu już wywołanych fotografii.
    Jako alternatywę możesz wypróbować FastStone Image Viewer - free dla użytku domowego.
    D7000 + N 35mm / 1.8 + N 18-105 3.6-5.6 + sb900 // Nikon D610 + trochę szklarni.

Domyślnie

Sprawdź czy wszędzie masz ustawiony taki sam profil barwny (np. sRGB) - zacznij od body

Domyślnie

no właśnie mam w body ustawioną optymalizację zdjęcia na "żywe" bo ładniejsze kolory robi.. ale to raczej nie w tym problem że raw nie będzie "żywy" bo zawsze miałem ustawienie właśnie na "żywe" i wcześniej jak otwierałem RAWy to nie były blade tylko kolorowe dopiero teraz ostatnio sie pochrzaniło..

W kalibracji aparatu w Camera RAW mam dwa profile: ACR 4.4 i ACR 3.6 i który bym nie wybrał to jest to samo - zdjęcie dalej jest blade, nie ma żadnej różnicy.

Co do profili kolorów - w body mam ustawienie III a sRGB, a w preferencjach Photoshopa mam "Próbnik kolorów" na "Adobe" (jest jeszcze opcja Windows)...
    ;]

Domyślnie

a znalazłem dokładniej w photoshopie - mam profil sRGB IEC61966-2.1
    ;]

Domyślnie

Nie pracuję na Camera RAW, ale wydaje mi się że Camera RAW nie widzi ustawienia w body. Wydaje mi się że powinieneś zrobić sobie wstępne ustawienia w Camera Raw - takie jak lubisz i na koniec pilnować by zapis był w profilu sRGB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Kiedyś robiłem zdjęcia, przeważnie w RAW, zrzucałem pliki .NEF na dysk, otwierałem, edytowałem np w photoshopie, zapisywałem jako jpeg i wszystko było ok. Zdjęcia były soczyście kolorowe na wyświetlaczu aparatu jeszcze jak były na karcie, takie same były jak były jako NEF na dysku otwarte w photoshopie, i takie same jak je zapisałem do jpega nieważne jakim programem bym je otworzył.

Ale.. ostatnio wracam z wesela, zdjęcia w aparacie wyglądają super, ale zrzucam je na dysk (pliki NEF) otwieram w Camera RAW z photoshopa a tam mi sie te zdjęcia robią blade, bez kolorów i kontrastu..
    Coś kręcisz misiu kochany... ACR nie widzi ustawień poczynionych w puszce, z tego wynika, że nigdy nie mogłeś widzieć NEF'ów w ACR'ze tak samo jak na LCD aparatu. W programie masz golutkiego RAW'a szaro-burego, bez kontrastu i nasycenia.

[...] w photoshopie - mam profil sRGB IEC61966-2.1
    Co do profili kolorów - w body mam ustawienie III a sRGB
    To z profilami jest wszystko OK.

Weź to wszystko posprawdzaj porządnie bo mieszasz strasznie. Na pozór wszystko wygląda prawidłowo.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów