Witam,

Mam problem z moim D80... Kiedyś robiłem zdjęcia, przeważnie w RAW, zrzucałem pliki .NEF na dysk, otwierałem, edytowałem np w photoshopie, zapisywałem jako jpeg i wszystko było ok. Zdjęcia były soczyście kolorowe na wyświetlaczu aparatu jeszcze jak były na karcie, takie same były jak były jako NEF na dysku otwarte w photoshopie, i takie same jak je zapisałem do jpega nieważne jakim programem bym je otworzył.

Potem powstał problem - zdjęcia aparat robił ładne kolorowe, pliki NEF a później JPG były też gitara, ale jeśli otwierałem pliki JPG czyli te ostateczne wynikowe w programach typu ACDSee czy nawet umieszczałem je w galeriach internetowych to były bardzo pozbawione koloru i kontrastu... Jesli przeglądałem je w photoshopie czy w picasie czy na dysku były ok, ale jak otworzyłem fote w innym programie to było gorszej jakości... Olałem problem bo odkryłem że jak otworzyłem to ładne zdjęcie w Picasie, zrobiłem cokolwiek co nie zmieniało praktycznie nic w zdjęciu i zapisałem to foto przez Picase to później w innych programach też te zdjęcia ładnie wyglądały. Więc tak zawsze robiłem.

Ale.. ostatnio wracam z wesela, zdjęcia w aparacie wyglądają super, ale zrzucam je na dysk (pliki NEF) otwieram w Camera RAW z photoshopa a tam mi sie te zdjęcia robią blade, bez kolorów i kontrastu.. Jak otworze te pliki NEF w Picasie to chwile zdjęcie jest ładne kolorowe żywe itd. a po 3-4 sekundach robi sie blade... jak je zapisuje dalej jest blade.. bezsens totalny..

www.adriankraska.pl/kolor.jpg <- takie jest zdjęcie jak je oglądam na LCD aparatu
www.adriankraska.pl/blady.jpg <- takie jest zdjęcie jak je otwieram w camera raw

Wrzucam te zdjęcia żebyście widzieli o co mi chodzi.. Pytanie - czy to jest wina aparatu który przekłamuje kolory czy to wina programów i trzeba reinstalować system?

Help