Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Zadymienie

Domyślnie Zadymienie

Siema wszystkim
    Mam nie mały problem bo własnie wywołałem film Fuji Neopan 400 w Rodinalu special + przerwałem Fomą citro i tenatalem super fix utrwaliłem. I moim oczom ukazał się kompletnie zadymiony film wywołanie , odcienie , kontrasty wyglądają poprawnie przyjemniej na razie ( film schnie ) ale wszystko jest na podłożu jakby dyfuzora lampy błyskowej!
    Jaka może byś tego przyczyna ale od razu odrzucam "zepsuty film" bo wołałem też inny nie firmowy (ale wołany jak agfe apx 400) i tam to samo??????
    pozdro
    D70s / N90s / FT3 + słoiczki i rybka / jakaś błyskotka N / trochę ruskiej technologii optyczno-fotograficznej / Yashica MAT 124g / Otworkowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez v2conect Zobacz posta
    ..........ale wszystko jest na podłożu jakby dyfuzora lampy błyskowej.........
    pozdro
    Chodzi Ci, że film jest mleczno-biały ? Jeżeli po wyschnięciu taki pozostanie to prawdopodobnie nie został dobrze utrwalony.

conik
    Gość

Domyślnie

utrwalacz dobry?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    utrwalacz dobry?
    Trudno powiedzieć ale dotychczas nie miałem problemów, ale jest to dopiero 3 rolka po rozrobieniu poprzednia z otworkowca też wyszła zadymiona ale myślałem że sie lekko prześletliła bo film nie za ciasno się zwinął a ja tak w pełnym świetle wyciagałem. Pod wieczór wrzucę jeszcze sampla.
    D70s / N90s / FT3 + słoiczki i rybka / jakaś błyskotka N / trochę ruskiej technologii optyczno-fotograficznej / Yashica MAT 124g / Otworkowiec

c-man
    Gość

Domyślnie

Jeśli chodzi o nierozpuszczoną mleczną powłokę przeciwodblaskową, zawinił utrwalacz: stary, zużyty, źle przechowywany...
    Dodam że Tetenal Superfix jest utrwalaczem jednorazowym - mam nadzieję że nie próbowałeś przechowywać rozcieńczonego roztworu i go wykorzystywać...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez clostermann Zobacz posta
    Dodam że Tetenal Superfix jest utrwalaczem jednorazowym - mam nadzieję że nie próbowałeś przechowywać rozcieńczonego roztworu i go wykorzystywać...
    Troche głupio sie przyznać ale nie wiedziałem
    Ale poprzednio jak rozrobiłem to i po 7 miesiącach nic nie było osiągnąłem wtedy 10-11 filmów tylko przedłużałem czasy o jakieś 15-20s po każdym filmie i nic - było idealnie a teraz nie minął nawet miesiąc i totalna klapa. Dodam że pierwszy film też był zadymiony ale znacznie mniej a to było na świeżo rozrobiony.

c-man
    Gość

Domyślnie

No bo jeszcze zależy ile go rozrobiłeś - jak zmajstrowałeś wielką butlę, i zlewałeś z koreksu, to zużyte resztki wymieszały się ze świeżym i utrwalacz żył. Ale jak robiłeś małą ilość, na jeden koreks, i to jeszcze ze starego koncentratu - po prostu się zużył.

Domyślnie

hmm, nie mam przy sobie butelki, ale nie przypominam sobie aby bylo gdzies napisane aby rozcienczenie bylo jednorazowe. Pamietam, ze sam przechowywalem rozcienczony utrwalacz i dzialal jak nalezy. Dla pewnosci mozna kupic sobie paski sprawdzajace przydatnosc utrwalacza lub uzyc 'rozbiegowki' filmow aby zrobic to samo bez paskow.

pzdr.
    A.

Domyślnie

Jeżeli to "zadymienie" ze zbyt słabego utrwalacza , to utrwal te filmy jeszcze raz .
    Powinno zniknąć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jabu66 Zobacz posta
    Jeżeli to "zadymienie" ze zbyt słabego utrwalacza , to utrwal te filmy jeszcze raz .
    Powinno zniknąć.
    I udało się! Dzięki - zdjęcia uratowane....
    Ale teraz inne pytanko na 1l utrwalacza dodać ile koncentratu czy po prostu rozrobić raz jeszcze????
    Ostatnio edytowane przez v2conect ; 08-06-2010 o 22:06 Powód: bład

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów