Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: tokina 10-17

Domyślnie

CA straszne, a szkoda, bo sie napalilem na to szklo.
    natomiast to porownanie z 15mm jest wg mnie bez sensu. nie po to sie kupuje rybie, zeby wyciagac z niego1/30 kadru.
    moze i ptaszek na gorze foty bedzie lekko rozmyty, ale ja robilem zdjecie 20 pietrowego wiezowca, a nie tego wyplocha. no badzmy realistami.
    old punks never die
    http://www.lightstalkers.org/krystian_maj
    leica M6, lomo, polaroid100, mamiya, field 5x7, cambo 4x5", schneider, yashica 35electro, D2H

Domyślnie

również mam chrapkę na to szkło...
    ciekawi mnie czy jest możliwość ewentualnego wyprostowania kadru (zlikwidowanie efektu beczki) zarówno w formacie JPEG jak i NEF
    wiem że m.in. po to jest fish eye aby mieć taki efekt, ale gdybym chciał wyprostować zdjęcie to jakim programem no i jak to się robi ?
    MarcinWilk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mswilk Zobacz posta
    ciekawi mnie czy jest możliwość ewentualnego wyprostowania kadru (zlikwidowanie efektu beczki) zarówno w formacie JPEG jak i NEF
    wiem że m.in. po to jest fish eye aby mieć taki efekt, ale gdybym chciał wyprostować zdjęcie to jakim programem no i jak to się robi ?
    tu masz cos na ten temat:
    http://www.sportsphotoguy.com/gear/t1017wa.html
    N D50 | N 18-55 | S 70-300 | MF 055PROB + 322RC2

Domyślnie

również mam chrapkę na to szkło...
    ciekawi mnie czy jest możliwość ewentualnego wyprostowania kadru (zlikwidowanie efektu beczki) (...)
    Tu jest pokazany program Fisheye Hemi-converter
    http://www.kenrockwell.com/tech/fisheye-hemi.htm
    Pozdrawiam, Art
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Domyślnie

po czorta likwidowac beczkę, kiedy ona jest urokiem tego szkła? nie chce się beczki, a chce się szeroko - jest 10-20, 12-24

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    po czorta likwidowac beczkę, kiedy ona jest urokiem tego szkła? nie chce się beczki, a chce się szeroko - jest 10-20, 12-24
    Jak się ma ultraszerokokątny zoom to tak (szczególnie SIGMĘ 10-20), ale jeśli się chce używać tylko TOKINY 10-17 czasem jako asferycznego szerokiego kąta, to to wtedy ma uzasadnienie.
    Ale... ale... widzę, że zmieniłeś 10-20 na 12-24, czy to T, czy może N?! . Pozdrawiam, Art

Domyślnie

A czy ktoś napotkał się na porównanie T 10-17 vs S 10-20 ?
    MarcinWilk

Domyślnie

A czy ktoś napotkał się na porównanie T 10-17 vs S 10-20 ?
    Witam, takiego porównania chyba jeszcze nie ma. W ogóle mało informacji na temat tej nowej TOKINY.
    Natomiast porównywanie tych dwóch obiektywów wydaje mi się nieco chybione, gdyż TOKINA ma na szerokim końcu rybie oko, a SIGMA (którą miałem) to ultraszerokokątny zoom, ze skorygowaną (moim zdaniem całkiem dobrze, jak na takie kąty) dystorsją. Porównywać to je można pewnie gdzieś od 15 stopni, a może nawet dopiero na 17, czyli na końcu TOKINY, ale to mocno problematyczne moim zdaniem.
    Gdybyś gdzieś widział jakiś fajny test TOKINY 10-17, to też jestem zainteresowany .
    Art
    PS.: Właśnie skonstatowałem, że bieżącym postem (pozornie) zaprzeczam swojemu postowi poprzedniemu. Jednak jest to paradoks pozorny i podtrzymuję zdanie, że SIGMA 10-20 i TOKINA 10-17 to DWA RÓŻNE SZKŁA i porównywanie nie ma raczej uzadadnienia. Oczywiście (po korekcji software'owej i na upartego...) TOKINY można używać jako ultraszerokiego kąta, choć SIGMY jako rybiego oka na pewno już nie .
    Ostatnio edytowane przez art44 ; 15-01-2007 o 13:32 Powód: Dodatkowa uwaga zamieszczona w PS

Domyślnie

Jest już test na optyczne.pl
    NIKON forever

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów