Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: m42 i D80

Domyślnie m42 i D80

Witam serdecznie. Chciałbym zapytać jaki adapter m42 mi polecacie? i czy warto w ogóle kupować z soczewką( i czy można kupować bez). Myślę nad m42 ponieważ szukam obiektywów głównie do pejzaży(czyli krajobrazu ). Jasnych obiektywów. Widziałem też zdjęcia wykonane jupiterem 135mm 3,5. Na razie najjaśniejszy obiektyw jaki mam to 4 i jest to tamron 55-200

Domyślnie

witaj.osobiście proponuję adapter z soczewką,był niedawno temat o pogorszeniu jakości obrazu ,(są też sample ,poszukaj),jęsli stwerdzisz ,że faktycznie obraz sie pogarsza i nie potrzebujesz ostrzenia na nieskończonośc ,zawsze mozesz soczewkę w prosty sposób wykręcić,choć do pejzazy będziesz jednak musiał z niej korzystać.
    Tak sie zastanawiam po co Ci jasne szkło do pejzazu i tak będziesz musiał przymykać przesłonę .

Domyślnie

z tego co czytałem jak wyciągnę soczewkę to mogę przymknąć przesłonę... i co to znaczy że nie ostrzy na nieskończoność? że jak na pierścieniu ustawię ostrość na nieskończoność to jej nie będę miał?

Domyślnie

nie bardzo rozumiem:jak wyciągnę soczewke to moge przymykac przysłonę....z soczewką czy bez i tak mozesz regulować przysłonę.
    Polecam lekture na forum o m42 ,jest tego sporo,znajdziesz tam wiele odpowiedzi na nurtujące cie pytania. Np.

http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=129803&page=3
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=49116

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bart001 Zobacz posta
    Witam serdecznie. Chciałbym zapytać jaki adapter m42 mi polecacie? i czy warto w ogóle kupować z soczewką( i czy można kupować bez). Myślę nad m42 ponieważ szukam obiektywów głównie do pejzaży(czyli krajobrazu ). Jasnych obiektywów. Widziałem też zdjęcia wykonane jupiterem 135mm 3,5. Na razie najjaśniejszy obiektyw jaki mam to 4 i jest to tamron 55-200
    Do jupitera nie idzie przejściówka, tylko wymienna dupka. Ze sposobu pytania wyczuwam że raczej jesteś na początku drogi. Jasne a krajobraz? Rzadko to jest oczekiwane, te długości a krajobraz, też nieczęsto... może powiedz jeszcze raz, jakie naprawdę zdjęcia chcesz robić...

Na pewno m42 nie jest lekarstwem na stałe fotografowanie, to dla smakoszy, spróbowania kilka razy jak się nudzi, ale nie do PRACY. Jak dobrze pochodzisz, znajdziesz manuale z bagnetem za nie wyższe ceny. Na m42 jest na tym forum moim zdaniem chora 'religijna' atmosfera.

A do krajobrazu raczej szerokie kąty, tych nie znajdziesz w 'demobilu', to musisz kupić normalnie AF pod cyfrę.
    Ostatnio edytowane przez JacekCz ; 30-05-2010 o 13:34
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

m42 interesowalem się od jakiegoś czasu tak z ciekawości. A jak wygląda wymiana bagnetu np w jupiterze? prosiłbym o linka jeśli można.

Domyślnie

[QUOTE=JacekCz;1931827]Do jupitera nie idzie przejściówka, tylko wymienna dupka.

Nie mąć koledze w głowie,do jupitera jak i do innych szkieł niezbędny jest adapter m42,oczywiście mozna w jupiterze zmienić dupkę na nikonowską .A jeśli zechce podpiąć heliosa ,to co?
    Niech na początek kupi adapter ,podepnie jakies szkła m42,i zobaczy czy go to kręci.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek dr Zobacz posta
    Nie mąć koledze w głowie,do jupitera jak i do innych szkieł niezbędny jest adapter m42,oczywiście mozna w jupiterze zmienić dupkę na nikonowską
    Myślę, że to ty mącisz słowem NIEZBEDNY. To logicznie nieprawda.
    Jupiter z dupką to pełnowartościowe w swoim zakresie rozwiązanie (zważywszy na gatunek obiektywu). Przejściówka to już ułomność.
    Ostatnio edytowane przez JacekCz ; 30-05-2010 o 15:42
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

to jak wymienić bagnet? a adapter io tak kupię ale w przyszłości

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bart001 Zobacz posta
    to jak wymienić bagnet? a adapter io tak kupię ale w przyszłości
    Dupka do m.in. Jupitera 134/3,5 : http://www.allegro.pl/item1060797379...anualnych.html
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów