Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: rower

Domyślnie

Mówiąc podstawowy miałem na myśli coś klasy właśnie 105. Oczywiście nie można tego porównać z elektronicznym Dura-ace'em ale bodźmy szczerzy. Nikt kto o to pyta nie jest zawodowcem walczącym o każdą setną sekundy więc minimalne różnice w sztywności korby czy wadze manetek nie zrobią aż takiej różnicy jak konfiguracja dobra/zła rama. I w szosie ma to duże znaczenie tak jak podkreślił Krzysztof. Przerobiłem osprzęt od "sis'ów" po xtr i X.O, i od sory po dura-ace i mogę powiedzieć ze od 105/slx w górę nie ma strasznie wielkich różnic w jakości działania. Dlatego dla amatora to bez większej różnicy jak chce po prostu dobry trwały sprzęt.
    Nie wiem czemu teraz wszyscy myślą kategoriami górali... no to tam może i owszem bez solidnego osprzętu długo się nie pokręci bo zaraz się zmieli a pancerna, żeliwna rama nawet się przydaje bo nie straszne jej upadki, kamienie etc. ale Colnago w mtb to jakaś efemeryda naprawdę, raz jeden na skandii takie cuś widziałem.
    I jak zawsze mówię wymiana ramy z widelcem to jak wymiana roweru a osprzęt zawsze sobie można wymienić na lepszy.Wiec moim zdaniem lepiej brać ramę, widelec i ew koła z górnej półki a resztę ze średniej i jak się zużyje to przy przypływie gotówki można założyć coś ciekawszego.
    Sobie złożyłem już ok 9rowerów naprawdę konkretnych, z czego 6 dawno zajeździłem i już nie raz się przekonałem co jest naprawdę ważne. Jak się czasem okazuje sprzęt niższej grupy potrafi być lepszy od wyższej. Dobrym przykładem jest XT i XTR, manetki tej pierwszej grupy które miałem były znacznie lepiej spasowane u uszczelnione jak xtr, precyzja działania ta sama, podobnie korby wypuszczone w 2003 sprzedawane bodaj do 2007, XT okazywał się być w testach sztywniejszy od XTR'a, oczywiście kosztem wagi (50-80g? ) ale jednak był o połowę tańszy i działał na tym samym wysokim poziomie.

PS
    Nie twierdzę że Colnago sa najlepsze na świecie bo nigdy nie miałem ja tylko mówię że to legenda, a komputerowo projektowane Scotty czy Specializedy tez pękają i też nie są wolne od wad. Colnago istotnie w dobie carbonu zostało trochę w tyle z innowacjami, ale w ramach na stali nie miało sobie równych, na alu też robili/robią świetne wyroby. Myślę ze przy carbonie oprócz dobrego projektu bardzo ważna jest tez jakość użytych materiałów (czyt. włókien i żywicy) oraz poziom wykonania. Ale kolega nie określił się nawet czy chce kupić carbon czy alu, góral'a czy szosę, drogi czy tani...
    Ostatnio edytowane przez kuba_rsx ; 28-05-2010 o 10:21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuba_rsx Zobacz posta
    ...Przerobiłem osprzęt od "sis'ów" ...
    Wiem, że się czepiam, ale SIS to SHIMANO INDEX SYSTEM, a chodzi w nim o skokową zmianę przełożeń, a nie o bezstopniową tylko odkręcając płynnie linkę. SIS jest teraz chyba we wszystkich grupach Shimano, a ja w moim lipnym jak dla Was Alivio mam właśnie naklejoną naklejkę "SIS".

Co jak co, ale ja wolę przyzwoitą ramę, korbę z osią na łożyskach zewnętrznych, a tylna przerzutka, to może być i Alivio i mogę ją wymieniać co 5tys km bo fortuny nie kosztuje, a nie przyciąga złodzieja całego roweru jak XT z sysytemem Shadow.

Domyślnie

W jednym rowerze mam z tyłu przerzutkę Deore w drugim SLX shadow i nie mogę powiedzieć żebym widział jakąś różnicę w działaniu. Rocznie przejeżdżam ponad 10 000km więc jak by była wielka różnica to jednak bym ją odczuł. Jak dla mnie w miarę dobry osprzęt do górali zaczyna się od Deore lub X-7.
    Można mieć super osprzęt ale jak się ma mało sztywną ramę to mimo wszystko będzie się jeździło kiepsko.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M_B Zobacz posta
    Wiem, że się czepiam, ale SIS to SHIMANO INDEX SYSTEM...
    Wiem o tym, dlatego ująłem to w cudzysłów. Taki skrót myślowy, bo w sumie wszyscy tak mówią na przerzutki z najniższej z grupy która niema własnej nazwy
    Ale dobrze że wyjaśniłeś, kto nie wiedział to się dowie
    Ostatnio edytowane przez kuba_rsx ; 28-05-2010 o 16:17

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów