Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: DoubleFlash

Domyślnie DoubleFlash

Witam wszystkich,
    mam pytanie: pojawiło się na Allegro urządzenie na które od dawna poluję, jednak kłopotliwe i nie najtańsze sprowadzenie go z USA (zwłaszcza doliczając cło), cały czas schładza moje działania w tej sprawie.
    Sporo na ten temat wcześniej czytałem na forach i podobno warto. Słyszałem też że ma pewne niedogodności, jednak jeśli wierzyć opisowi aukcji wyglądałoby na to, że powinno byś lepiej. Zastanawiam się czy ktoś z Was posiada tą zabaweczkę i jaką ma na ten temat praktyczną opinię. Też używam Sigmy 50-500, która do najjaśniejszych nie należy stąd założenie że, podciągnę światło za niewielkie pieniądze.

http://www.allegro.pl/item1054665077...00_nowosc.html

Mam nadzieję, że doradzicie coś zanim puszczą mi nerwy i kliknę Kup teraz
    Z góry dziękuję za opinie.
    D300,n AF 50 f/1.4 D,n AF-S 105 f/2.8G VR,n 300mm f/2.8D AF-S II,n 70-200 F2.8 VR,n 12-24 f/4G IF-ED,n AF-S VR 18-200 f/3.5-5.6, Sigma 50-500 4-6,3 HSM,8 f/3.5,Lensbaby,DoubleFlash,SB-800,SB-R1C1...

Domyślnie

Hm...a nie mógłbyś sobie takiego zrobić w domu? nie wygląda to na jakąś super skomplikowaną konstrukcję i w 30-40zł powinieneś się zamnkąć.
    Zawęzić wiązkę światła możesz robiąc tunel z papieru i z folii alu (tu koszt masz pewnie mniej niż 1zł )

No, ale nie mam - więc nie mącę więcej
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Pewnie bym mógł, ale za taką cenę to chyba mi się nie chce eksperymentów robić.
    Poza tym jak znam swoje umiejętności do majsterkowania to obawiam się efektów estetycznych
    Myślałem nawet kiedyś o tym , bo widziałem takie próby w internecie ale zniechęcił mnie i wygląd takich samoróbek, i obawa o efekty praktyczne. Jest to jednak jak by nie było urządzenie optyczne, więc zniechęca mnie wizja prób różnych soczewek, oraz skalowania odległości , kątów itd.
    Co więcej, wiem że zasada działania tego " cuda " nie polega jedynie na zawężeniu wiązki światła. Jest w nim soczewka podobna jak w rzutnikach, która skupia i wzmacnia wpadające do niej światło. Tak jak pisałem trochę się wcześniej orientowałem i proste jest tylko pozornie. Na rynku można kupić tego typu soczewki w wielu rozmiarach i właściwościach optycznych, co też nie uskrzydla mojej leniwej natury
    D300,n AF 50 f/1.4 D,n AF-S 105 f/2.8G VR,n 300mm f/2.8D AF-S II,n 70-200 F2.8 VR,n 12-24 f/4G IF-ED,n AF-S VR 18-200 f/3.5-5.6, Sigma 50-500 4-6,3 HSM,8 f/3.5,Lensbaby,DoubleFlash,SB-800,SB-R1C1...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chessus Zobacz posta
    Jest w nim soczewka podobna jak w rzutnikach, która skupia i wzmacnia wpadające do niej światło.
    Zrób to sam jak napisał velaskez. Ta soczewka jak można się zorientować ze zdjęć to zwykła płaska soczewka Fresnela. Swego czasu można było kupić w sklepach motoryzacyjnych takie cudo do naklejenia na tylną szybę np w furgonetce (warunek pionowa szyba). Trzeba by tylko ocenić moc takiej soczewki i obliczyć odległość od palnika dla uzyskania odpowiedniego skupienia.

Domyślnie

Niestety, też to przerabiałem.
    Soczewka Fresnela używana w samochodach działa odwrotnie niż ta do rzutników
    Ona rozszerza pole widzenia czyli dla oka " oddala ", pozwalając tym samym zobaczyć przy cofaniu szerszy kąt za samochodem a żeby uzyskać właściwy efekt powinna przybliżać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chessus Zobacz posta
    Niestety, też to przerabiałem.
    Soczewka Fresnela używana w samochodach działa odwrotnie niż ta do rzutników
    Ona rozszerza pole widzenia czyli dla oka " oddala ", pozwalając tym samym zobaczyć przy cofaniu szerszy kąt za samochodem a żeby uzyskać właściwy efekt powinna przybliżać.
    Tak, masz rację, nie pomyślałem o tym ale widziałem na straganach u "ruskich" takie szkła powiększające dla starszych osób, wykonane z kawałka plastiku właśnie jako soczewka Fresnela. Tylko było to niestety wielkości jak podwójna karta kredytowa - więc chyba za małe

Domyślnie

Dzięki za wskazówkę. Spróbuję nawet dla oceny kupić taką "ruską" i po weekendzie może napiszę jakie spostrzeżenia mi się nasunęły. Kontaktowałem się dzisiaj z gościem , który to wystawia na Allegro i on powiedział że osobiście nie jest fotografem więc korzystał z opinii innych mądrzejszych, jednak poleca wersję PRO, o której tam również wspomina. Ponoć jest wyraźnie lepsza od standardowej, zwłaszcza do długich ogniskowych. I te mu się podobno głównie sprzedają, tyle że wystawia je jako aukcje grzecznościowe , czy coś w tym rodzaju.
    Sam nie wiem już co o tym myśleć. Jeśli firma, która to produkuje sprzedaje 2 wersje soczewek a podejrzewam że nie są to przypadkowo wybrane po prostu soczewki Fresnela to skąd ja będę mógł ocenić czy ta którą sobie spróbuję wykonać jest podobnej jakości optycznej.
    Przydałby się jakiś punkt odniesienia. Wiem że może za bardzo analitycznie do tego podchodzę ale szkoda mi czasu i kasy na niepowodzenia. Kupię więc jedną u ruskich i zobaczę czy to w ogóle ma sens.
    Cały czas mam nadzieję że może odpisze mi ktoś kto używa tego urządzenia, lub chociaż jego starszej wersji. Zdjęcia w internecie na forach naprawdę sporo obiecują. Ale to TYLKO ZDJĘCIA
    Jest jeszcze jeden aspekt: szukałem trochę po internecie i dowiedziałem się że ta wersja z Allegro to inny producent, niż tego pierwszego, jednak optycznie bez różnic. Ponoć zmiany tkwią jedynie w konstrukcji. Po za tym na razie nikt inny chyba tego nie sprzedaje więc jak by tak gościowi się w głowie poprzewracało to może sobie cenę podnieść.
    Wniosek z tego taki jak wyżej: sprawdzę u ruskich aby mieć jakieś pojęcie a jeśli nie będzie odzewu od forumowiczów to pewno zaryzykuję i kupię. Okaże się czy było warto

Domyślnie

czy oprocz zdjec sampli producenta widziales jakies sample uzytkownikow "tego czegos"?

Domyślnie

Tak, jest tego nawet całkiem dużo. Na forach sporo fotografów zwłaszcza przyrody ma z resztą w opisach better beamer czy flash extender. Rozmawiałem też kiedyś telefonicznie z Tomaszem Tańczukiem którego znalazłem na forum Cannona. Gość fotografuje ptaki i to fajnie i twierdził że warto, że doświetla tym nawet sowy w nocy itd. On też powiedział mi o paru mankamentach jego wersji, ale te o których mówił chyba nie dotyczą tego nowego, przynajmniej na zdjęciach tak wygląda. Poniżej linki.

http://www.tanczuk.pl/
    http://www.tanczuk.pl/about.html

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów