Robi wrażenie, cena wsumie całkiem do przełknięcia
Szukaj
Robi wrażenie, cena wsumie całkiem do przełknięcia
N D90 +18-105 VR, N 50mm 1.8, Falcon 8mm, N 80-200 2.8 D ED, Sigma 70-300 APO Macro Super,Metz 48 AF-1,YN 460II,Velbon Sherpa 600r } Lowepro Rover AW II
to może i ja dodam, widziałem takie coś tutaj na wyspach, całkiem fajne, sam rozważam zakup, oto link
http://www.speedgraphic.co.uk/diffus...r/12837_p.html
To właśnie jest ta starsza wersja DoubleFlasha tego z Allegro.
kurcze to rzeczywiscie dziala![]()
No ładnie działa. Na zdjęciu z df na 50 mm widać jak światło spiernicza na boki. Może przydałoby się jakieś uszczelnienie ?
ruffio, nie masz racji co do uciekania światła, a jeśli już to nie na boki.
Wytłumaczę dlaczego: otóż połączenie korpusu z soczewką jest poprzez rzepy umieszczone właśnie po bokach (podobnie jak w pierwszej wersji urządzenia, do którego link wysłał jtomas26). Właśnie budowa zamknięta jest jedną z zalet tej wersji względem starszego modelu.
Wydaje mi się, że ten jaśniejszy element na w.w. zdjęciu widoczny po jego lewej stronie to światło z lampy ulicznej która zaraz obok stoi, a ciemne odcięcie to właśnie cień który daje owa rzepa. Po krótkiej analizie tak mi się w każdym razie wydaje.
Nie ma to oczywiście znaczenia korzystając z teleobiektywu. W.w. zdjęcie zrobiłem jedynie aby pokazać zasadę działania DoubleFlasha.
W związku że sam trochę rozpętałem ten wątek, czuję się trochę teraz odpowiedzialny aby go rzetelnie poprowadzić i w związku z tym prawdopodobnie będę miał możliwość pożyczyć w przyszłym tygodniu na parę dni starszy model, więc napiszę czy faktycznie są jakieś praktyczne różnice między nimi i ewentualnie na czym polegają.
D300,n AF 50 f/1.4 D,n AF-S 105 f/2.8G VR,n 300mm f/2.8D AF-S II,n 70-200 F2.8 VR,n 12-24 f/4G IF-ED,n AF-S VR 18-200 f/3.5-5.6, Sigma 50-500 4-6,3 HSM,8 f/3.5,Lensbaby,DoubleFlash,SB-800,SB-R1C1...
No no.... to rzeczywiscie dziala.
Piszę się pochwalić, że się zdecydowałem i DoubleFlash jest już w moim posiadaniu
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne: nie zrobiłem jeszcze wielu fotek ale już widzę, że to faktycznie działa i daje dosyć sporo. Za jakiś czas wrzucę kilka fotek na forum.
No i trochę znowu trwało
Parę dni temu będąc na weekendowym wyjeździe wybraliśmy się z kuzynem na nocne zabawy z DoubleFlashami. On też kupił jakiś czas temu, a że taki skory do testów jak i ja to po zakupie czekał na wenę która w końcu nadeszła
Rozłożyliśmy się ze sprzętem około 70 m od wierzy klasztornej na której jest zegar. Zależało nam na kontraście jaki dawała czarna tarcza zegara z jasną elewacją budynku. Zegar był o tyle dobry, że jego elementy nie dają odblasków, które mogły by przerysować efekt. Zależało nam na faktycznej ocenie możliwości tego urządzenia.
Godzina (jak widać) 23. Całkiem ciemno plus żółte lampy na placu przed klasztorem oświetlające obszar głównie poniżej interesującego nas obiektu oraz jedna lekko oświetlająca wieże.
Obiektyw Nikkor 300 f/2,8, body D300, lampa SB-800, statyw (jedynie dla powtarzalności kadru), wężyk, bracket i DoubleFlash
Ustawienia aparatu i lampy oczywiście w każdym przypadku identyczne:
ogniskowa 300mm
f5
1/125 s
ISO 640
flash ustawiony na maksymalną moc i zoom
[size=8]Zobacz całą galerię
Zdjęcia zrobiłem w następującej kolejności:
1. z ustawiony na właściwą ekspozycję pełen zestaw z założonym i wyregulowanym DoubleFlashem
2. to samo ale z odpiętą soczewką fresnela czyli efekt jak przy użyciu strumienicy fotograficznej
3. oświetlenie samą lampą błyskową ustawioną na maksymalną moc i zoom
[size=8]Zobacz całą galerię
Na sąsiednim innym forum ktoś poddał w wątpliwość działania teko urządzenia po obejrzeniu zdjęć, sugerując że coś naciągane więc gdyby ktoś chciał to mogę na priv wysłać oryginalne jpg-i z zapisem informacji z aparatu.
Mój wniosek jest taki:
- bardzo przydatnym elementem jest tutaj bracket najlepiej z przystawką z zawiasem do regulacji lampy góra/dół
- trzeba trochę poćwiczyć ustawienie żeby w terenie szybko skalibrować celność soczewki
- samo działanie widać na fotkach
planuję zrobić jeszcze mały teścik na jakimś tańszym obiektywie zmiennoogniskowym np. 18-200 albo 70-300. Mam nadzieję uzyskać równie dobre efekty. Tutaj użyłem przysłony f5 więc rezultaty mogą być podobne.
Ciekaw jestem Waszych opinii .
D300,n AF 50 f/1.4 D,n AF-S 105 f/2.8G VR,n 300mm f/2.8D AF-S II,n 70-200 F2.8 VR,n 12-24 f/4G IF-ED,n AF-S VR 18-200 f/3.5-5.6, Sigma 50-500 4-6,3 HSM,8 f/3.5,Lensbaby,DoubleFlash,SB-800,SB-R1C1...
Skontaktuj się z nami