Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

"Ogolona" wersja DX.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    "Ogolona" wersja DX.
    dokładnie

ten sklep bardzo mnie irytuje... co nie zmienia faktu, że umieją "robić kasę" ;/
    jeszcze jak panoramami się zajmowałem, to już skłonili mnie do własnej inwencji twórczej xD
    D850 | D700 | Z6 III | Z5 II | Zfc | N20/1,8G ED | N35/1,8G ED | N28-300VR | N70-200/2,8E FL VR | N200-500/5,6E VR | N400/2,8E FL VR | N600/4E FL VR | TC x1,4 III | TCx2,0 III | Z12-28 PZ VR | Z16-50 VR | Z17-28 | Z24/1,7 | Z28/2,8 | Z40/2 | Z24-200VR | Z105/2,8VR | Z180-600VR | FTZ II | SB-300 | SB-700 | SB-910 | 4 nogi Manfrotto + 498RC4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mydlo93 Zobacz posta
    Fish FX od Samyanga? http://sklep.vr24.pl/index.php?a=7122 zobaczcie sami
    Stara sprawa, optyczni pisali o tym 2 miesiące temu:

http://www.optyczne.pl/2801-nowo%C5%...ej_klatki.html

Cytat Zamieszczone przez tgollob_jamessuchar Zobacz posta
    ten sklep bardzo mnie irytuje... co nie zmienia faktu, że umieją "robić kasę" ;/
    Nie ma co się irytować, golą to myślę dość precyzyjnie, dają własną gwarancję, troszkę musi to jednak dodatkowo kosztować. Ciekawi mnie tylko rzeczywisty popyt na tego fisha. Bo swoją drogą, aby otrzymać kadr o standardowych proporcjach boków i tak trzeba wycinać nie mało, więc roboty od tego ogolenia nie ubywa... Chyba tylko przy panoramach sferycznych "zysk" w ujęciach z takiej wersji jest wart zachodu.

Po lewej kadr FF ze standardowej wersji, po prawej z "ogolonej" [na C5D] :

FX | D700

Domyślnie

Myślałem właśnie nad zamianą albo zleceniem wygolenia mojego Samyanga 8mm ale zastanawiam się czy ma to sens jeśli korzysta się tylko z kadrów o standardowych proporcjach boków jak to napisał kolega quietstorm.
    Na kadrach ze zdjęć z Canona 5D z wygoloną wersją widać, że zyskujemy tylko trochę przestrzeni nad i pod standardową częścią kadru, jeśli rozpatrujemy standardowe proporcje kadru to nie widać specjalnej różnicy. Poza tym widać, że zdjęcia są robione z innego miejsca przed i po wygoleniu obiektywu, na zdjęciu z wygoloną wersją widać większą beczkę.

Na Nikonach pełnoklatkowych (np. D700) żeby mieć pełne pokrycie klatki (bez widocznej winiety i osłony przeciwsłonecznej) przełączamy obraz w tryb DX i mamy pełne pokrycie kadru, minus jest taki że mamy sporo mniejszą rozdzielczość niż np. z matrycy D300. Jeśli zrobimy zdjęcie w trybie pełnej klatki to będzie widoczna na zdjęciu osłona przeciwsłoneczna i po wykadrowaniu do standardowych proporcji boków możemy zyskać minimalnie więcej niż w trybie DX. Sens wygolenia osłony byłby wtedy jeśli można by było korzystać z Samyanga na FF z pełnym pokryciem kadru przy pełnej rozdzielczości FF a rozumiem że tak nie będzie. Czy ktoś dysponuje wygoloną wersją Samyanga 8mm i mógłby wstawić jakieś fotki z pełnej klatki w trybie FX. Generalnie mam też pod FF Sigmę 15mm/2.8 jednak ona przy Samyangu 8mm wydaje się być mało fisheye plus jest taki, że kryje pełny kadr przy pełnej rozdzielczości matrycy FF.
    5D|17-40/4L|24-105/4L|50/1.8|135/2L flickr

Domyślnie

Ja tam jestem zdania że jak fish pod FF to zenitar i już Ja może niebawem będę miał d700 ale d90 zostawiam jako drugie body i nim będę fishe robił sobie dalej

Domyślnie

Wg mnie to rozwiązanie z Samyangiem jest totalnie bez sensu może do panoram trochę ratuje sytuację w porównaniu do normalnego ale wg mnie lepiej tą kasę dołożyć do czegoś co kryje cały kadr a nie z którego trzeba połowę obciąć
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Racja, racja i dlatego trzeba będzie przewietrzyć deko szklarnię bo połowa już nie mieści się do plecaka. Samyang 8mm zamiast do golenia poleci szybciej na forumową giełdę Generalnie to jest jeszcze opcja żeby zostawić Samyanga a sprzedać fisha Sigmy 15mm/2.8 i za tą kasę kupić np. używane D90 ew. D80 i zostanie mi na piwo

Domyślnie

Dlatego ja poza FX (jak w końcu kupię) zawsze mam zamiar mieć jakiegoś cropa wśród aparatów ;P Po prostu się przydają, czy to do podbicia tele, czy do takich szkiełek A zdjęcia przecież i tak robią świetne

Domyślnie

Ja mam jeszcze D50 żony pod ręką ale porządki w plecaku jednak trzeba będzie porobić i pozostać przy jednej rybce

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów