Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Domyślnie

Jakbym chciał całą moją szklarnie wozić to by mi i plecak turystyczny nie wyrobił ;P ale fakt faktem jak coś wolisz od czegoś innego a robi podobne rzeczy to na co to trzymać Ja mojego ciamcianga na pewno golił nie będę bo to nie ma sensu dla mnie z g... robić ferrari Dla dx to szkło genialne dla FX jest fajne dla skąpiradeł ;P Już serio lepiej go sprzedać, kupić zenitara dobrego i jeszcze zostanie na piwko

Domyślnie

Po to goli się samyanga do panoram sferycznych aby można było zrobić panoramę 360' z 3 strzałów. Daje to mozliwość robienia panoram gdy szybko się porusza coś w kadrze lub w "dziwnych miejscach" gdzie rozstawienie statywu z głowicą panoramiczną jest tylko marzeniem.
    Przykład - http://www.tristanshu.com/gallerie/360vr/action/
    D700,D700, 14,16,35,35,50,55,85,70-200 2xSB900 4xYN460II, YN568

Domyślnie

tak jak napisal Budziko - te golenie to jest specjalnie do panoram sferycznych (do zmniejszenia ilosci strzalow)

Domyślnie

Ja niedawno podpinałem pełnoklatkową Sigmę 8mm (Fisheye) pod FX (ma ona swój odpowiednik na DX - 4,5mm). Efekt jest taki, że widać kółko z obrazkiem, a dookoła czarne tło. Ona jest chyba 180x180st. i służy głównie do robienia panoram sferycznych.
    I teraz info dla osób, które uważają, że to bez sensu i że tyle kadru się "marnuje". Obiektywy typu fisheye (180x180) są do specyficznych zastosowań. Nie wymagajcie od nich, że będą kryły pełen kadr, bo do tego są obiektywu asferyczne. Jeżeli ktoś robi panoramki sferyczne, to taki ogolony samyang 8mm jest w sam raz.
    Niektórzy rozpatrują to w kategorii "normalnych" (płaskich) zdjęć, a to duży błąd. To tak jak ktoś powiedział, że Ferrari to lipny samochód, bo w lesie przegrywa wyścig z UAZ-em.
    "Są konie do pracy i do biegu" (jak mawiał Lech Wałęsa).

Oczywiście jest jeszcze Nikkor 6mm (220st i tylko 5,2kg za 114.000zł), ale wg niektórych też jest lipny, bo nie kryje całego kadru (a pod pełną klatkę został zaprojektowany)
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Ciekawe co by zostalo z kadru po zapieciu Sigmy 4,5mm na FXa
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Domyślnie

Miałem Samyanga 8mm początkowo z d90, a potem chwilę z d700. Mogę powiezieć, że był tylko trochę "przygolony" gdyż ułamał się kawałek osłony. Zastanawiałem się czy przypadkiem go nie poddać modyfikacji całkowitego usunięcia osłony, ale mija się to z celem. Jest to jedynie opcja dla osób wykonujących panoramy jak pisano wyżej. W normalnym użytkowaniu nijak się to sprawdza, nadal jest spora winieta. Rozwiązaniem był zenitar, który oferuje według mnie dużo lepszą jakość ( przynajmniej mój egzemplarz z 2011 roku ! )

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów