Close

Strona 2 z 26 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 252

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Jacku, obawiam się, że ten wynalazek będzie współpracował z Pocketami i śwaitłomierzem sekonica
    To jeszcze niepotwierdzona informacja, ale nie widzę żadnych powodów by rfCLS nie współpracował z powyższymi, czy też z Canoan'ami . Jak to jest naprawdę pokażą ostateczne testy.
    Nie będzie działał, przynajmniej w obecnej postaci. By działało, musiało by gadać na kanałach i kodowaniu PW. No chyba że czegoś nie rozumiem.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    Nie będzie działał, przynajmniej w obecnej postaci. By działało, musiało by gadać na kanałach i kodowaniu PW. No chyba że czegoś nie rozumiem.
    Uzyłem dużego skrótu myślowego, trzeba by zastąpić diodę IR odbiornikiem RX, więc jest to jakaś mutacja mojego pomysłu.
    Co do samego kodowania, to nie ma ono znaczenia tak samo jak sam kod CLS.
    A jak jest z Sekonic, on komunikuje się radiowo, czy IR ?

EDIT

Kwestia PW odpada, bo nie ma sensu zmiany komunikacji radiowej na radiową (masło maślane), ale:
    cyt. ze specyfikacji Sekonic L-358 FlashMaster "* Gniazdo przewodu synchronizacyjnego umożliwia połączenie aparatu, światłomierza i lampy w jeden zespół.".
    Więc można to synchronizować również za pomocą prostego toru radiowego (będę musiał się temu przyjrzeć dokładniej . Przepraszam za zbyt pochopną opinię w poście wyżej).
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 17-05-2010 o 13:06

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Uzyłem dużego skrótu myślowego, trzeba by zastąpić diodę IR odbiornikiem RX, więc jest to jakaś mutacja mojego pomysłu.
    Co do samego kodowania, to nie ma ono znaczenia tak samo jak sam kod CLS.
    A jak jest z Sekonic, on komunikuje się radiowo, czy IR ?
    Radiowo. Jest moduł, który za to odpowiada i gada tylko z PW.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    Radiowo. Jest moduł, który za to odpowiada i gada tylko z PW.
    Wiće należy go pominąć i skorzystać z informacji na stykach do synchronizacji "po kablu".

Domyślnie

Ty mi nie tłumacz jak mało wygodnie używac Sekonica, bo on ma jeszcze inne opcje, wygodniejsza od tej którą teraz proponujesz. Mi chodzi o to, by mieć wygodnie. Jedno urządzenie w ręku (światłomierz), naciskam na guzik pomiaru - to wszystko co musze teraz robić. W światłomierzu jest moduł nadajnika PW i to on daje impuls.
    Mogę mieć synchro po kablu (ale nie chce), moge mieć pilota radia w ręku i naciskac guzik test osobnej radiówki, ale nie che mieć 2 urządzeń, bo chce mieć wolną rękę.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 17-05-2010 o 14:13
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ty mi nie tłumacz jak mało wygodnie używac Sekonica, bo on ma jeszcze inne opcje, wygodniejsza od tej którą teraz proponujesz. Mi chodzi o to, by mieć wygodnie. Jedno urządzenie w ręku (światłomierz), naciskam na guzik pomiaru - to wszystko co musze teraz robić. W światłomierzu jest moduł nadajnika PW i to on daje impuls.
    Mogę mieć synchro po kablu (ale nie chce), moge mieć pilota radia w ręku i naciskac guzik test, ale nie che mieć 2 urządzeń, bo chce mieć wolną rękę.
    Tego jeszcze nie wiem, gdyż nie miałem Seconica w rękach Ale zapoznam się z instrukcją, zadam Ci zapewne kilka pytań i pewnie będę musiał kupić światłomierz. Sądzę, że wystarczy mała modyfikacja Seconica nie powodująca obniżenia komfortu pracy, ale nie chcę teraz wypisywac tu sterty oderwanych od rzeczywistości hipotez.
    Sądzę, że jest to do zrobienia ( oczywiście niskim nakładem kosztów) i zajmę się tym po ukończeniu rfCLS.

EDIT

Ma ktoś serwisówkę do Seconica?
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 17-05-2010 o 14:14

Domyślnie

szczerze powiem to jakos tego nie widze biorac pod uwage ze w sekonicu wybierasz czy wyzwalanie chcesz miec na blysk, po kablu czy przez modul radiowy (przy ktorym mozesz miec wybor kanalow)

Domyślnie

Po co kupować światłomierz? (uwaga, są swiatłomierze bez radia, w dodatku PW jest robiony w 2 standardach - CE i USA)
    Skombinuj po prostu PW, w wersji CE.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Po co kupować światłomierz? (uwaga, są swiatłomierze bez radia, w dodatku PW jest robiony w 2 standardach - CE i USA)
    Ewentualnie sam modul radiowy do sekonica albo modul do odbioru do lamp bowens.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    szczerze powiem to jakos tego nie widze biorac pod uwage ze w sekonicu wybierasz czy wyzwalanie chcesz miec na blysk, po kablu czy przez modul radiowy (przy ktorym mozesz miec wybor kanalow)
    Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    Ewentualnie sam modul radiowy do sekonica albo modul do odbioru do lamp bowens.
    Moduł radiowy w Seconicu mnie nie interesuje, gdyż należy go zastąpić, lub dołozyć, w przypadku gdy go nie ma.
    To samo dotyczy standardów UE i USA, jeśli już to zastosujemy ten sam nadajnik co w rfCLS.

Dotyczy to także samych lamp i w ich przypadku odbiornika.

Ale jak napisałem wyżej trzeba się zapoznać z tematem, bo jeśli chcemy „coś” zastąpić, to musimy wiedzieć co to jest i na jakiej zasadzie działa ( nie zagłębiając się w kodowanie i specyfikację sygnałów).

Strona 2 z 26 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów