Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 74

Wątek: D3000 czy D5000

Domyślnie D3000 czy D5000

Witam wszystkich
    Do teraz jestem użytkownikiem sprzętu Canona, postanowiłem jednak zmienić moje nastawienie i przejść na Nikona. Rozglądam się za zakupem sprzętu tego producenta. Mam ograniczenia budżetowe więc przymierzam się do zakupu podstawowej lustrzanki.
    Mój wybór padł na Nikona D3000 lub D5000 nie ukrywam że D5000 jest o całe 600 zł droższy więc chciałem zapytać co sądzicie o tych 2 modelach czy warto dopłacić tą różnicę i zakupić D5000? może jednak nie warto i brać D3000 (zresztą lepiej "siedzi: w dłoni) a do różnicy dołożyć trochę i zakupić dodatkowy obiektyw?
    Proszę o Wasze rady

Domyślnie

Napisz co już posiadasz od Canona. Może taniej będzie coś dokupić/wymienić pozostając w systemie.

Domyślnie

niewiele posiadam do tej pory były to tylko kompakty A60, S3, SX20

Domyślnie

proste pytanie prosta odpowiedz : Warto!

=Marcin=
    NIKON + SZPARGAŁY + CHĘCI + CHĘCI + CHĘCI ...

Domyślnie

Ok. Jeszcze napisz krótko co chcesz fotografować i jakimi funduszami dysponujesz.

Domyślnie

D5000 ma lepszą matrycę, uchylny lcd przydatny w foto makro, to generalnie taki okrojony, chwalony, D90.
    Pamiętaj, że aby robić dobre zdjęcia potzrebny jest też jak najlepszy obiektyw, polecam więc zakup wraz z Nikkorem 18-105, a z czasem zakupić stałkę 35/1.8 lub 50/1.4 zależnie od potrzeb
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

fotografować będę wszystko po troszku a więc, portret, makro, krajobrazy, ptaki, itd. Do wydania nie mam za wiele aparat zakupię raczej w systemie ratalnym 0% w momencie promocji w jakimś markecie. np teraz w Saturnie D5000 jest za 1999 zł ze standardowym Nikorem 18-55 VR oraz wodoszczelnym futerałem aquapack. Chciałbym się dowiedzieć czy warto dołożyć i brać D5000 czy też D3000 mi wystarczy?

Domyślnie

Zdecydowanie warto dołożyć !
    F90X, D600

Domyślnie

Ja też nie tak dawno miałem ten problem, ale w końcu kupiłem D 3000 z dwoma obiektywami. Jeden to: 18-55mm a drugi 55-200mm. Jestem bardzo zadowolony z tego zakupu. Kolega ma D 5000 i porównywałem zdjęcia, naprawdę różnica miedzy zdjęciami jest bardzo mała, a jeśli jeszcze masz PS i obrobisz dobrze to różnica nie jest zauważalna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aro1_2 Zobacz posta
    Ja też nie tak dawno miałem ten problem, ale w końcu kupiłem D 3000 z dwoma obiektywami. Jeden to: 18-55mm a drugi 55-200mm. Jestem bardzo zadowolony z tego zakupu. Kolega ma D 5000 i porównywałem zdjęcia, naprawdę różnica miedzy zdjęciami jest bardzo mała, a jeśli jeszcze masz PS i obrobisz dobrze to różnica nie jest zauważalna.
    taaa ? w szumieniu aparatu tez takie same a jak masz PS to sobie dobrze obrobisz i będzie niezauważalna ?
    ale jak już ktoś kiedyś tutaj mówił każdy swoje chwali ale jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy obrazem z matrycy CCD a CMOS ... no to wybacz .. ale nie mamy o czym gadać

Te aparaty technologicznie dzieli przepaść, co nie znaczy ze d3000 nie można zrobić dobrych zdjęć żeby nie było, że nie da się nim nic zrobić.
    i odpowiedz jest w sumie tylko jedna : jak masz kasy żeby kupić d5000 to go po prostu kup a jak nie to kup d3000

moim zdaniem różnica w cenie jest na tyle mała za to co otrzymasz ze warto dołożyć.

=Marcin=
    Ostatnio edytowane przez onia ; 16-05-2010 o 16:39
    NIKON + SZPARGAŁY + CHĘCI + CHĘCI + CHĘCI ...

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów