Close

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 74

Wątek: D3000 czy D5000

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aro1_2 Zobacz posta
    Ja też nie tak dawno miałem ten problem, ale w końcu kupiłem D 3000 z dwoma obiektywami. Jeden to: 18-55mm a drugi 55-200mm. Jestem bardzo zadowolony z tego zakupu. Kolega ma D 5000 i porównywałem zdjęcia, naprawdę różnica miedzy zdjęciami jest bardzo mała, a jeśli jeszcze masz PS i obrobisz dobrze to różnica nie jest zauważalna.
    nie chciałbym nic przerabiać w programach graficznych. Chciałbym żeby zdjęcia były wystarczająco dobre i nie wymagały dodatkowej obróbki. Oczywiście biorę poprawkę że nie wszystkie zawsze muszą wyjść super

Domyślnie

Witam."onia" napisał:
    ale jak już ktoś kiedyś tutaj mówił każdy swoje chwali ale jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy obrazem z matrycy CCD a CMOS ... no to wybacz .. ale nie mamy o czym gadać
    A jakaż to jest ta kolosalna różnica pomiędzy obrazem z matrycy CMOS .Czy naprawdę wiesz do końca jaka jest różnica między CCD a CMOS ? Zaręczam Ci że każdy rodzaj odczytu ma wady i zalety ,i w wielu sytuacjach CCD jest lepsze od CMOS.
    Nikon D70s, Nikon D200, Nikkor AF-S 18-70, Nikkor 50 1,8/D, SB-400.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kurp Zobacz posta
    Witam."onia" napisał:
    ale jak już ktoś kiedyś tutaj mówił każdy swoje chwali ale jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy obrazem z matrycy CCD a CMOS ... no to wybacz .. ale nie mamy o czym gadać
    A jakaż to jest ta kolosalna różnica pomiędzy obrazem z matrycy CMOS .Czy naprawdę wiesz do końca jaka jest różnica między CCD a CMOS ? Zaręczam Ci że każdy rodzaj odczytu ma wady i zalety ,i w wielu sytuacjach CCD jest lepsze od CMOS.
    chodziło mi ogólnie o szum i do tego to się miało dotyczyć może źle ubrałem to w słowa

=Marcin=
    NIKON + SZPARGAŁY + CHĘCI + CHĘCI + CHĘCI ...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Warto dołożyć i kupić D5000, bo aparat ma zupełnie innej klasy matrycę. Nie pożałujesz tego zakupu!!!

Matteo79
    Gość

Domyślnie

Warto dopłacić dla matrycy CMOS, którą niestety nie może pochwalić się D 3000. W przeciwnym wypadku narażasz się na irytujące szumy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shakin Zobacz posta
    Warto dołożyć i kupić D5000, bo aparat ma zupełnie innej klasy matrycę. Nie pożałujesz tego zakupu!!!
    wiem że to może nie to forum ale jeszcze jedno pytanie związane z zakupem aparatu. Już się przekonałem że z tych dwóch mam brać D5000. Powiedzcie mi jeszcze co będzie lepsze D5000 czy Canon 450D

Matteo79
    Gość

Domyślnie

Widzisz, można tak gdybać i zgadywać. Przede wszystkim powinieneś się określić w jaki rodzaj fotografii zmierzasz.

Jeśli chcesz robić np. portrety czy fotografię mody to będziesz potrzebował szkieł 50mm i przede wszystkim 85mm.
    Jeśli nie stać cię na te z f/1.4 to będziesz skazany w przypadku Nikona D5000 na ręczne ostrzenie ponieważ nie ma on śrubokręta.

Z tego co gdzieś czytałem to obiektywy Canona mają własne silniki i ten problem ci odpada przy zakupie 450tki.

D5000 oraz 450D są bardzo podobne. Weź pod uwagę to czy zamierzasz w przyszłości zmienić aparat czy od razu kupić coś w miarę uniwersalnego.

Ja należę do tych obstawiających literkę D z lewej strony i poczekałbym, pozbierał dłużej kasę i wszedł już w D90.

Jeśli chcesz robić coś uniwersalnie, nie masz jeszcze pomysłu na siebie to weź w dłonie dwa aparaty zobacz który leży ci lepiej i już.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rdcom Zobacz posta
    wiem że to może nie to forum ale jeszcze jedno pytanie związane z zakupem aparatu. Już się przekonałem że z tych dwóch mam brać D5000. Powiedzcie mi jeszcze co będzie lepsze D5000 czy Canon 450D
    Jednoznacznie odpowiedzieć nie można, oba korpusy mają swoje wady i zalety. Ale moim zdaniem 450D jest bardziej rozwojowy - wszystkie obiektywy współpracują w 100%, dedykowany oryginalny grip, i kilka jeszcze przewag
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matteo79 Zobacz posta
    Jeśli chcesz robić np. portrety czy fotografię mody to będziesz potrzebował szkieł 50mm i przede wszystkim 85mm.
    Jeśli nie stać cię na te z f/1.4 to będziesz skazany w przypadku Nikona D5000 na ręczne ostrzenie ponieważ nie ma on śrubokręta.
    co masz na myśli czyżby D5000 i obiektywy tzw kitowe nie miały silniczka? nie będzie działał AF?

Domyślnie

Kity mają silnik. Ale w stajni nikona nie ma usilnikowionych stałek 50/1.8, 85/1.8 i 1.4, nie ma 70-200/4 ze stabilizacją, i kilku innych słoików, których my żółci zazdrościmy czerwonym
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów