Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: szumy w D700

Domyślnie

to jak powiększyć na monitorze zdjęcie bez szumu ?

czy taka sztuka może się udać ?
    janek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Co by nie gadać przy wysokich ISO spada dynamika zdjęcia, kolory są jakieś "gorsze"....
    Zawsze się mówi, żeby dobrze naświetlać to będzie ok, ale przecież ISO się ciągnie właśnie tam gdzie światła brak...
    ??? Masz jakieś dane z czasów D100... Poza tym niepotrzebnie przenosisz działanie ludzkiego oka na działanie aparatu. Aparat widzi kolory tak samo, bez względu na ilość światła - w przeciwieństwie do oka, które przestaje widzieć kolory przy słabym świetle (nie mylić np. ze światłem lamp sodowych na ulicy w nocy, wiadomo o co chodzi).
    Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Zresztą nie trzeba dużo główkować by zauważyć, że np. bardzo dobrzy foto ślubni, gdy ciągną bardzo wysoko ISO to potem przeważnie przewalają zdjęcia... do BW.
    To chyba za dużo główkowałeś, to bardzo dobrze, że wielu z nich nic nie wie o tej teorii
    http://www.terajewicz.pl/2009/12/frs-2009/
    W życiu bym nie zamienił tej foty na BW (ISO 6400). Uprzedzając pytania - nie, zdjęcie nie było "podkręcane" w PS.
    Pomińmy moja skromną osobę, dobrze, że Trzcionka nic nie wie o tej teorii, tylko robi kolorowe foty na ISO 12800 nawet:
    http://blog.adamtrzcionka.pl/?p=2048
    Widzisz jakiś problem z kolorami tam?
    Dzięki temu postowi sam przestałem się "bać" ISO powyżej 6400. Choć do 99% rzeczy wystarcza 3200 znane i lubiane jeszcze w erze analoga - do dziś używam w moim F4s, nie pamiętam, żebym kiedyś miał "za mało" światła. Dla mnie problem z szumami / małą ilością światła skończył się po premierze D3/D700 (a nawet D300/D90, jak się uprzeć). D3s to już chyba tylko sztuka dla sztuki...
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    ??? Masz jakieś dane z czasów D100... Poza tym niepotrzebnie przenosisz działanie ludzkiego oka na działanie aparatu. Aparat widzi kolory tak samo, bez względu na ilość światła - w przeciwieństwie do oka, które przestaje widzieć kolory przy słabym świetle (nie mylić np. ze światłem lamp sodowych na ulicy w nocy, wiadomo o co chodzi).
    chyba raczej ty masz zbyt wielkie wyobrażenie o nikonie, albo żyjesz w kompletnej niewiedzy. W d700 przy wzroście czułości spada DR i jest to fakt

http://www.dxomark.com/index.php/eng...ase/Nikon/D700
    http://www.optyczne.pl/81.8-Test_apa...s_tonalny.html

chyba wystarczy

Domyślnie

karolt, czy ja napisałem, że zawsze trzeba przewalać do BW?
    Po co mi dajesz linka do zdjęć Adama? Porównując zdjęcia w tak małych formatach można udowodnić, że i D80 nie szumi na bardzo wysokich ISO.
    Nie jestem onanistą, sam często używam wysokiego ISO (D700, D80), także w kolorze i wiem jak wyglądają zdjęcia w na różnych czułościach.
    Wiem też że na papierze wygląda to lepiej, co jednak nie zmienia faktu, że rzy bardzo wysokich ISO spada dynamika zdjęć i kolory są "gorsze" niż na niższych ISO. Nie musisz się ze mną zgadzać, więc ochłoń trochę i daruj sobie tego typu teksty ("??? Masz jakieś dane z czasów D100", "To chyba za dużo główkowałeś").
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 12-05-2010 o 08:26

Domyślnie

Sądziłem, że zadałem proste pytanie

Powtórzę zatem , czy można na monitorze powiększyć zdjęcie do porządanej wielkości np. 30/60 cm bez spadku jego jakości. Pytam dlatego, że przy cropie np 60%, 100% wychodzą mi szumy.

Jeśli widzę zatem zaszumiony fragment czyjejś twarzy obawiam się, że będzie to widoczne na zdjęciu. Oczywiście bez cropu szumów nie ma.

Czy moje obawy są słuszne ?
    janek

Domyślnie

Może weź linijkę i zmierz?
    "Sleep, my friend, and you will see
    The dream is my reality"

Domyślnie

Między monitorem a papierem istnieje różnica (nikt nie ma zamiaru wspomnieć o tym?). Na monitorze oglądasz fotkę w gęstości ok. 72 pixele na cal (liniowo). Na papierze w labach, drukarkach domowych drukujesz w gęstości 300 pixeli na cal. Wszystko jest bardziej ściśnięte, każdy szumiący pixel jest o wiele mniejszy, szum widać o wiele mniej. Bez szans na zobaczenie pojedynczych pixeli. 100% na monitorze i 100% (noresize) na papierze to nie to samo - wszystko zależy od DPI (Dot per inch).
    O ile się nie mylę, obrazek z 12 megowej matrycy w 100% na monitorze ma coś ok 60/30cm???? Tylko co Ci z takich wymiarów kiedy i tak w 100% całego kadru nie zobaczysz?
    Sorry, jaśniej nie potrafię.
    Ostatnio edytowane przez maki ; 12-05-2010 o 13:24
    D800

Domyślnie

Dobra ja od dzisiaj stałem się posiadaczem D700 po przesiadce najpierw z D90, później D300, a ostatnio D300s i powiem tak: Tu nie ma szumu!!! W d300s miałem szum który niekiedy denerwował mnie od 1600 w górę, tzn 1600 jeszcze przy dobrym naświetleniu było ok, tylko głębokie cienie trochę szumiały, ale na D700 ISO3200 jak dla mnie nie szumi, a 6400 trochę już traci na szczegółach ale i tak będę je wykorzystywał!! W ogóle jestem w szoku obrazowaniem pełnej klatki. Nie przypuszczałem, że będzie aż tak dobrze....

Domyślnie

Hehe... generalnie D700 szumi... Ale tak 'artystycznie'

Domyślnie

Maki ,

Dziękuję za rzetelna inofrmację dot. wydruku, a Wszystkim za pozostałe cenne informacje.
    Wniosek nasuwa mi się jeden . Robić zdjęcia smiało wyginajac ciało ( dla kadru i podkręcajac ISO na MAx gdy potrzeba.

Dzięki wszystkim

Zastanawiam się nad wątkiem dot. kolorystyki zdjeć. Nie jestem zwolennikiem nadmiernej obróbki programowej,
    i zastanawiają mnie możliwości jej personalizacji w trakcie robienia zdjęć...

chodzi o mozliwości uzyskania stałej palety z poziomu aparatu
    janek

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów