to jak powiększyć na monitorze zdjęcie bez szumu ?
czy taka sztuka może się udać ?
Szukaj
to jak powiększyć na monitorze zdjęcie bez szumu ?
czy taka sztuka może się udać ?
janek
??? Masz jakieś dane z czasów D100... Poza tym niepotrzebnie przenosisz działanie ludzkiego oka na działanie aparatu. Aparat widzi kolory tak samo, bez względu na ilość światła - w przeciwieństwie do oka, które przestaje widzieć kolory przy słabym świetle (nie mylić np. ze światłem lamp sodowych na ulicy w nocy, wiadomo o co chodzi).
To chyba za dużo główkowałeś, to bardzo dobrze, że wielu z nich nic nie wie o tej teorii
http://www.terajewicz.pl/2009/12/frs-2009/
W życiu bym nie zamienił tej foty na BW (ISO 6400). Uprzedzając pytania - nie, zdjęcie nie było "podkręcane" w PS.
Pomińmy moja skromną osobę, dobrze, że Trzcionka nic nie wie o tej teorii, tylko robi kolorowe foty na ISO 12800 nawet:
http://blog.adamtrzcionka.pl/?p=2048
Widzisz jakiś problem z kolorami tam?
Dzięki temu postowi sam przestałem się "bać" ISO powyżej 6400. Choć do 99% rzeczy wystarcza 3200 znane i lubiane jeszcze w erze analoga - do dziś używam w moim F4s, nie pamiętam, żebym kiedyś miał "za mało" światła. Dla mnie problem z szumami / małą ilością światła skończył się po premierze D3/D700 (a nawet D300/D90, jak się uprzeć). D3s to już chyba tylko sztuka dla sztuki...
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
chyba raczej ty masz zbyt wielkie wyobrażenie o nikonie, albo żyjesz w kompletnej niewiedzy. W d700 przy wzroście czułości spada DR i jest to fakt
http://www.dxomark.com/index.php/eng...ase/Nikon/D700
http://www.optyczne.pl/81.8-Test_apa...s_tonalny.html
chyba wystarczy
karolt, czy ja napisałem, że zawsze trzeba przewalać do BW?
Po co mi dajesz linka do zdjęć Adama? Porównując zdjęcia w tak małych formatach można udowodnić, że i D80 nie szumi na bardzo wysokich ISO.
Nie jestem onanistą, sam często używam wysokiego ISO (D700, D80), także w kolorze i wiem jak wyglądają zdjęcia w na różnych czułościach.
Wiem też że na papierze wygląda to lepiej, co jednak nie zmienia faktu, że rzy bardzo wysokich ISO spada dynamika zdjęć i kolory są "gorsze" niż na niższych ISO. Nie musisz się ze mną zgadzać, więc ochłoń trochę i daruj sobie tego typu teksty ("??? Masz jakieś dane z czasów D100", "To chyba za dużo główkowałeś").
Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 12-05-2010 o 08:26
Sądziłem, że zadałem proste pytanie
Powtórzę zatem , czy można na monitorze powiększyć zdjęcie do porządanej wielkości np. 30/60 cm bez spadku jego jakości. Pytam dlatego, że przy cropie np 60%, 100% wychodzą mi szumy.
Jeśli widzę zatem zaszumiony fragment czyjejś twarzy obawiam się, że będzie to widoczne na zdjęciu. Oczywiście bez cropu szumów nie ma.
Czy moje obawy są słuszne ?
janek
Może weź linijkę i zmierz?![]()
"Sleep, my friend, and you will see
The dream is my reality"
Między monitorem a papierem istnieje różnica (nikt nie ma zamiaru wspomnieć o tym?). Na monitorze oglądasz fotkę w gęstości ok. 72 pixele na cal (liniowo). Na papierze w labach, drukarkach domowych drukujesz w gęstości 300 pixeli na cal. Wszystko jest bardziej ściśnięte, każdy szumiący pixel jest o wiele mniejszy, szum widać o wiele mniej. Bez szans na zobaczenie pojedynczych pixeli. 100% na monitorze i 100% (noresize) na papierze to nie to samo - wszystko zależy od DPI (Dot per inch).
O ile się nie mylę, obrazek z 12 megowej matrycy w 100% na monitorze ma coś ok 60/30cm???? Tylko co Ci z takich wymiarów kiedy i tak w 100% całego kadru nie zobaczysz?
Sorry, jaśniej nie potrafię.
Ostatnio edytowane przez maki ; 12-05-2010 o 13:24
D800
Dobra ja od dzisiaj stałem się posiadaczem D700 po przesiadce najpierw z D90, później D300, a ostatnio D300s i powiem tak: Tu nie ma szumu!!! W d300s miałem szum który niekiedy denerwował mnie od 1600 w górę, tzn 1600 jeszcze przy dobrym naświetleniu było ok, tylko głębokie cienie trochę szumiały, ale na D700 ISO3200 jak dla mnie nie szumi, a 6400 trochę już traci na szczegółach ale i tak będę je wykorzystywał!! W ogóle jestem w szoku obrazowaniem pełnej klatki. Nie przypuszczałem, że będzie aż tak dobrze....![]()
Hehe... generalnie D700 szumi... Ale tak 'artystycznie'![]()
Maki ,
Dziękuję za rzetelna inofrmację dot. wydruku, a Wszystkim za pozostałe cenne informacje.
Wniosek nasuwa mi się jeden . Robić zdjęcia smiało wyginajac ciało ( dla kadrui podkręcajac ISO na MAx gdy potrzeba.
Dzięki wszystkim
Zastanawiam się nad wątkiem dot. kolorystyki zdjeć. Nie jestem zwolennikiem nadmiernej obróbki programowej,
i zastanawiają mnie możliwości jej personalizacji w trakcie robienia zdjęć...
chodzi o mozliwości uzyskania stałej palety z poziomu aparatu
janek
Skontaktuj się z nami