Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: szumy w D700

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie szumy w D700

Mam pytanie, czesto słyszę o minimalnych szumach w D700 ,nawet przy ISO 6400.
    ostatnio przeglądałem fotki w NX2 patrzę, a tu fota ISO 1000, przesłona 3,5 czas 60 i szum jak nie wiem.
    Czy ktoś może powiedzieć z czego to wynika, dodam że zdjęcie zrobione z obietywem 24-70 na ogniskowej 50, bez błysku.

Domyślnie

Pokaż to zdjęcie. Bez tego, nikt nic konstruktywnego Ci nie napisze.
    Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Do 1600 coś takiego jak szum nie istnieje 3200 gładkie jak pupcia niemowlaka 6400 jest świetne proponowałbym nauczyć się naświetlać niedoświetlone i ciągnięte to nawet iso 200 będzie miało ziarno jak d200 na iso 1600
    niestety d700 samo zdjęć nie robi
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 11-05-2010 o 15:27 Powód: orto. ("ciogniete")

Domyślnie

Szum? Jaki szum? A, coś słyszałem o jakimś szumie powyżej 6400...
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Nie gadajcie bo na 6400 trochę szumi
    I banding wyłazi

Ale ja kiedyś szumofob byłem i mi D300 na 800 szumiało niemal nieakceptowalnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NeroN6 Zobacz posta
    Nie gadajcie bo na 6400 trochę szumi

mój szumi za trochę więcej niż 6400, ale jam go nowego zanabył drogą zakupu (gdyż ukraść się nie dało )

Domyślnie

To zalezy od kryteriów, formatu do jakich sie przygotowuje zdjęcia.
    Dla mnie ostatnie normalnie używalne to ISO 1600. Wyżej (max 3200 - sport itp, zapewne śluby) tylko gdy zdjęcia nie maja być za wielkie i dopuszcza sie ich gorszą jakość techniczną.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Co by nie gadać przy wysokich ISO spada dynamika zdjęcia, kolory są jakieś "gorsze"....
    Zawsze się mówi, żeby dobrze naświetlać to będzie ok, ale przecież ISO się ciągnie właśnie tam gdzie światła brak...
    Zresztą nie trzeba dużo główkować by zauważyć, że np. bardzo dobrzy foto ślubni, gdy ciągną bardzo wysoko ISO to potem przeważnie przewalają zdjęcia... do BW.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Co by nie gadać przy wysokich ISO spada dynamika zdjęcia, kolory są jakieś "gorsze"....
    Zawsze się mówi, żeby dobrze naświetlać to będzie ok, ale przecież ISO się ciągnie właśnie tam gdzie światła brak...
    ??? Masz jakieś dane z czasów D100... Poza tym niepotrzebnie przenosisz działanie ludzkiego oka na działanie aparatu. Aparat widzi kolory tak samo, bez względu na ilość światła - w przeciwieństwie do oka, które przestaje widzieć kolory przy słabym świetle (nie mylić np. ze światłem lamp sodowych na ulicy w nocy, wiadomo o co chodzi).
    Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Zresztą nie trzeba dużo główkować by zauważyć, że np. bardzo dobrzy foto ślubni, gdy ciągną bardzo wysoko ISO to potem przeważnie przewalają zdjęcia... do BW.
    To chyba za dużo główkowałeś, to bardzo dobrze, że wielu z nich nic nie wie o tej teorii
    http://www.terajewicz.pl/2009/12/frs-2009/
    W życiu bym nie zamienił tej foty na BW (ISO 6400). Uprzedzając pytania - nie, zdjęcie nie było "podkręcane" w PS.
    Pomińmy moja skromną osobę, dobrze, że Trzcionka nic nie wie o tej teorii, tylko robi kolorowe foty na ISO 12800 nawet:
    http://blog.adamtrzcionka.pl/?p=2048
    Widzisz jakiś problem z kolorami tam?
    Dzięki temu postowi sam przestałem się "bać" ISO powyżej 6400. Choć do 99% rzeczy wystarcza 3200 znane i lubiane jeszcze w erze analoga - do dziś używam w moim F4s, nie pamiętam, żebym kiedyś miał "za mało" światła. Dla mnie problem z szumami / małą ilością światła skończył się po premierze D3/D700 (a nawet D300/D90, jak się uprzeć). D3s to już chyba tylko sztuka dla sztuki...
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    ??? Masz jakieś dane z czasów D100... Poza tym niepotrzebnie przenosisz działanie ludzkiego oka na działanie aparatu. Aparat widzi kolory tak samo, bez względu na ilość światła - w przeciwieństwie do oka, które przestaje widzieć kolory przy słabym świetle (nie mylić np. ze światłem lamp sodowych na ulicy w nocy, wiadomo o co chodzi).
    chyba raczej ty masz zbyt wielkie wyobrażenie o nikonie, albo żyjesz w kompletnej niewiedzy. W d700 przy wzroście czułości spada DR i jest to fakt

http://www.dxomark.com/index.php/eng...ase/Nikon/D700
    http://www.optyczne.pl/81.8-Test_apa...s_tonalny.html

chyba wystarczy

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów