Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Domyślnie

Jakbym nie miał do czego porównać, to byłbym zadowolony z Fiata 126p. Ba! Nawet byłem jako dziecko. Ale dzisiaj bym nie był zadowolony. Kwestia perspektywy.

Domyślnie

Tylko czy aby na pewno miedzy porzadnymi zamiennikami a oryginalem jest taka roznica jak miedzy Fiatem 126p a... no wlasnie, czym wlasciwie?
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez costi Zobacz posta
    Tylko czy aby na pewno miedzy porzadnymi zamiennikami a oryginalem jest taka roznica jak miedzy Fiatem 126p a... no wlasnie, czym wlasciwie?
    W niezawodności? W powtarzalności? W użytych materiałach? Pewnie analogia jest dobra. A z czym porównujemy? A nie wiem - to już zależy jak kto ocenia jakość rozwiązań. Zobacz na wątki obok i nie tylko. Gripy niefirmowe mają mnóstwo przypadłości. Między innymi takich jak:
    - kiepskiej jakości mocowanie statywowe
    - problemy z zasilaniem
    - zawieszanie aparatu
    - nieprzełączanie się na akumulator w korpusie
    - słabej jakości materiały
    - brak uszczelnienia
    - kiepskie spasowanie z korpusem
    - niekompatybilość źródeł zasilania
    A to, czy przypadłości się trafią w wybranym egzemplarzu czy nie - niektóre, żadne lub wszystkie - to już różnie może być. Osobiście odradzam zamienniki gripa MB-D10. To jest już dość zaawansowana konstrukcja (chociaż cena nominalna szalona). Wiele osób kupuje oryginalny grip po przejściach z zamiennikami.
    Natomiast używam zamiennika wkładu do tego gripa - czyli Delty wraz z zastępnikiem EN-EL4 oraz ładowarką. Nie narusza to konstrukcji, działa całkiem nieźle, spasowanie na słowo honoru, ale w sumie funkcjonuje bez problemów i modyfikacji. Mam dodatkową pojemność oraz zwiększoną prędkość działania aparatu. Jest to zestaw o wiele lżejszy i wygodniejszy w użyciu (ładowaniu, wkładaniu ogniw do koszyczków) niż 8 x AA.
    Zatem jak widać nie jestem przeciwnikiem wszelkich rozwiązań alternatywnych, ale należy je wybierać z głową i być świadomym ich minusów.

Ale bezprzewodowy pilot by się przydał, chociaż zawsze mogę kupić tani przewodowy *zastępnik* lub wykonać go samemu.

Domyślnie

Ciekawy jestem jak spasowany jest ten grip z aparatem - czy trzyma się sztywno na statywie? Jeśli nie, to moim zdaniem ten bonus w postaci zdalnego wyzwolenia migawki przez pilota traci sens

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Między innymi takich jak:
    - problemy z zasilaniem
    - zawieszanie aparatu
    - brak uszczelnienia
    Tak czytam i sobie przypominam że do oryginału tez były takie zastrzeżenia więc?

A tak naprawdę to pytanie czy oryginał jest dobrze zrobiony?
    Choćby oryginalne gumy odklejające się od body...
    Czy zawsze oryginał jest lepszy od zamiennika?

Ja do D90 uzywałem innej firmy gripa i chodził OK, nie było luzów, nie było problemów, a napewno kieszeń była cięższa od kasy która została )) no i maił interwalometr (tak to się nazywa?) a oryginał nie.

Jest na to sposób, zamówić wszystkie 3 przez internet, zostawić sobie ten bardziej pasujący a resztę odesłać w ciągu (chyba) 10dni...
    D600 , N50/1,4 , , To16-28/2,8 , N24-70/2,8 , N28-300 , S70-200/2,8 , N70-300, S150-500 , itd...

Ludzie marzą o Aniołach, ja miałem jednego Krabbika w ramionach...

Domyślnie

Jest to jakieś wyjście. Jest tylko jedno ale. Gripy by je odesłać nie mogą być używane. W zależności od tego jak są oryginalnie zapakowane oraz od tego czy używanie ich wiąże się ze śladami użycia - może tu być różnie.

Oryginał gripa jest bardzo dobrze wykonany moim zdaniem. W jakichś sporadycznych przypadkach były z nimi jakieś problemy prądowe z tego co kojarzę, ale takie egzemplarze są wymieniane na gwarancji i tyle. Nie pamiętam innych zastrzeżeń. I to nie pamiętam od dawna, czyli pewnie tyczyło się to jakiejś partii tylko.

Z odklejającymi się gumami nie miałem styczności użytkując od ponad 6 lat 3 korpusy - każdy przez około 20 tys. zdjęć jak do tej pory - czyli amatorsko. Nawet jeżeli by mi się odklejały, to potraktowałbym koszt ich zmiany (lub podklejenia) jako koszt eksploatacyjny aparatu. Coś jak wymiana oleju w samochodzie. I tyle. W przypadku korpusów, które są przeznaczone do pracy zawodowej jest to niewielka suma w stosunku do ich wartości.
    Chodzi o coś innego. Chodzi o niezawodność i przyjemność z użytkowania (wynikającego z przeświadczenia o dobrym wykonaniu). Używałeś, byłeś zadowolony, nic się nie przytrafiło, nic nie popękało - super! Ja mocując do statywu ciężki D700 z kolejnym kilogramem szkła z przodu chciałbym mieć pewność, że mi za chwilę nic nie pęknie. To trochę tak jak używanie kart pamięci no-name oraz od przodującego producenta. Chodzi o to, by coś zadziałało u jak największej części osób, w jak najcięższych warunkach, jak najdłużej. Kwestia polegania na sprzęcie lub podejmowania ryzyka, że "a nuż się uda taniej". Możesz kupić zasilacz za 15 złotych, możesz za 60. Tylko z tym pierwszym trzeba uważać by Ci nie spalił sprzętu i czegoś dookoła przy okazji. Cena nie bierze się znikąd. Uważam, że za pewne rzeczy nie warto płacić, ale na niektóre szkoda kasy próbując oszczędzić.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 12-05-2010 o 19:55

Domyślnie

Gripy niefirmowe mają mnóstwo przypadłości. Między innymi takich jak:
    - problemy z zasilaniem
    - zawieszanie aparatu
    - brak uszczelnienia
    Bez przesady...
    Używam od roku zamiennik, czyli Alphę (z D700). Spasowana jest idealnie, nic nie skrzypi, nie trzeszczy. Plastik jest zbliżony fakturą do plastiku D700. Spust chodzi bardzo fajnie. Za tę cenę którą dałem jestem bardzo zadowolony i gdybym miał wybierać drugi raz - wybrałbym ten model.
    Nigdy mi się nie zawiesił, aczkolwiek używam tylko jednego aku (w gripie) na raz. W związku z tym, że w D300/700 jest to tak rozwiązane, że trzeba odpiąć grip by włożyć drugi aku (do korpusu) to nie chce mi się po prostu bawić w dwa aku naraz. Nigdy nie fociłem jeszcze imprezy żadnej tak długo by jeden aku nie starczył, a dwa zapasowe leżą sobie w torbie.
    Co do uszczelnienia... pewny jesteś Mosad, że oryginał jest uszczelniony na tyle, że rzeczywiście "to działa" ?

ps. Gumy idealnie są wklejone i nic się nie odkleja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Bez przesady...
    Używam od roku zamiennik, czyli Alphę (z D700). Spasowana jest idealnie, nic nie skrzypi, nie trzeszczy. Plastik jest zbliżony fakturą do plastiku D700. Spust chodzi bardzo fajnie. Za tę cenę którą dałem jestem bardzo zadowolony i gdybym miał wybierać drugi raz - wybrałbym ten model.
    Co do uszczelnienia... pewny jesteś Mosad, że oryginał jest uszczelniony na tyle, że rzeczywiście "to działa" ?
    Stwierdziłem, że nie chce mi się produkować po raz kolejny, to przytoczę wyszukane tak naprędce kilka wypowiedzi innych osób o zamiennikach, głównie Alphie.
    Cytat Zamieszczone przez sebaok Zobacz posta
    Miałem to raz, dostalem drugi grip, po tem trzeci aż w końcu kupiłem oryginał.
    Wyslij i dostaniesz nowy.
    Cytat Zamieszczone przez TOMEK K Zobacz posta
    mam ten sam problem, czy w sklepie wymieniają do ręki czy czekamy ? moja alfa ma też 3 miesiące, w pewnej chwili coś trzasło i zasilanie idzie tylko z aparatu D700 ,pomimo w gripie działają spusty i kółka jak należy
    Cytat Zamieszczone przez dzidch Zobacz posta
    Witam ALPHA Digital MB-D10 posiadam od listopada 2008 i do dnia dzisiejszego działał super. Niestety padło zasilanie a pozostałe funkcje działają.
    Cytat Zamieszczone przez Fraglesso Zobacz posta
    Oczywiście grip nie widzi baterii EN-EL3e, a sprawdziłem na 4 sztukach. Okazuje się, że batka w gripie się nawet do połowy nie rozładowała, poprostu padł GRIP. Co ciekawe, wszystkie funkcje działają, zasilanie na koszyczku z bateriami AA też działa.
    Grip na spokojnie przetestowałem na 2 body (D300 i D700) oraz zamieniałem koszyczek do aku... nic nie pomogło :].
    Cytat Zamieszczone przez Nikuś Zobacz posta
    W wielu egzemplarzach byly problemy z przechodzeniem z np z zasilania grip na body ( odwrotnie ok) . Są też tacy uzytkownicy, którym wszystko dobrze hula.
    Wielu narzekało na nietrwałość tworzywa z którego zrobiony jest zamiennik i wypadkach urwania się śruby od gripa
    Cytat Zamieszczone przez kokos Zobacz posta
    Ja tak się nabrałem na Hahnela był połowę tańszy od oryginału a zarazem droższy od Alphy czy Delty. To myślę sobie pewnie jakość jakoś takoś po środku będzie. I co mi z tego że tańszy, że można ładować aku w samochodzie, że dali jakiś pilot jak mi kur...ka joystick padł ? I mogę sobie teraz AF nosem na body przestawiać, przy pionowych kadrach Przed zakupem oczywiście wszystko w tym temacie na forum przeczytałem i nie posłuchałem mądrzejszych kolegów. Pozdrawiam.
    Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    Ze szkłem 300 2.8 mam obawy co do wytrzymałości alphy... Coś tam trzeszcy i mam wrażenie że się wygina. Ale z 70-200 już tego nie ma - mniejsza masa szkła robi swoje. Z MB-D10 nie ma tego problemu
    Cytat Zamieszczone przez Mark Kowalczyk Zobacz posta
    Z D300 miałem najpierw Deltę, ukręciłem gwint w gripie po miesiącu, kupiłem Alfę, wytrzymała już 18-m-cy, ok 32 tyś zdjęc. Do 5D nie cudowałem i kupiłem orginał, choc idiotycznie drogi. I takie postępowanie polecam z wielu względów.
    Co do testu wodoszczelności gripa nie jestem pewien, ale chętnie przyjmę jakiś grip do testów.
    Jeżeli podobne wypowiedzi znajdziecie adresowane pod kątem MB-D10 - chętnie poczytam. Jakby co - ryzyko znacie. Ja już nic więcej nie mam do dodania.
    PS. Już nawet nie wklejałem historii "świeżych" nabywców zamiennika, którzy tuż po kupnie widzą, że coś jest nie tak i muszą sprzęt reklamować. Można to łatwo znaleźć w wątkach tuż obok. I będzie takich historii przybywało.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 13-05-2010 o 00:54

Domyślnie

Jeżeli podobne wypowiedzi znajdziecie adresowane pod kątem MB-D10 - chętnie poczytam. Jakby co - ryzyko znacie. Ja już nic więcej nie mam do dodania.
    Jakbyś poszukał, to znalałbyś uwagi dotyczące nieprawidłowego działania MB-D10. Wiele osób narzekało na współdziałanie z 8x AA oraz zdarzały się przypadki nieprawidłowego działania spustu i uwagi dotyczące gorszego, niż w alfie, działania joystika (subiektywne)

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

Tak, czytałem. Akumulatory wystarczy użyć inne - widać akumulatory się różnią, a układ w gripie jest wymagający. Trudno to nazwać usterką. Spust - nie kojarzę... Subiektywne różnice w działaniu joysticka pominę milczeniem. To porównaj te bzdety, z listą zagrożeń i przypadłości zamienników. No przepraszam, jeżeli niewygodny joystick postawię naprzeciw możliwości wyłamania mocowania statywowego, albo nieprzełączeniem na akumulator w aparacie w trakcie najważniejszego momentu, czy też zawieszenie aparatu i konieczność wyjmowania akumulatorów, kombinowania jak go uruchomić... No przyznasz chyba, że tu nie można postawić znaku równości. Pytanie ile dla kogoś jest warta różnica. Ja od razu kupiłem oryginał, ale na forum znajdziesz co najmniej kilka osób, które po przygodach z zamiennikami kupiły oryginał. Co im powiesz? Że "u mnie działa"?

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów