Close

Strona 14 z 223 PierwszyPierwszy ... 412131415162464114 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 2222

Domyślnie

Odebrałem właśnie przesyłkę i testuje
    Guma oczywiście się odkleja pod kołkiem nastawu przesłony (i ciężko przez to chodzi)
    wyraźnie wierszy wizjer od D70s, brak "zielonych przeszkadzajek" itp
    Idę popstrykać trochę zdjęć żeby porównać obrazek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cosnek Zobacz posta
    Odebrałem właśnie przesyłkę i testuje
    Guma oczywiście się odkleja pod kołkiem nastawu przesłony (i ciężko przez to chodzi)
    wyraźnie wierszy wizjer od D70s, brak "zielonych przeszkadzajek" itp
    Idę popstrykać trochę zdjęć żeby porównać obrazek
    Tylko rób w NEF, bo po przesiadce z D70s wszystko dla Ciebie będzie mydłem
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Hmm rzeczywiście zdjęcia jakieś rozmyte a robiłem tylko jpegi ;( Nie wiedziałem ze D70s jest ostrzejszy a może tylko sam wyostrzał?

Domyślnie

D70 miał inaczej ustawione wyostrzanie, poza tym miał najsłabszy filtr AA (obok D2h) z wszystkich nikonów, więc pliki z założenia był znacznie ostrzejsze niż te z d200. Ale z odpowienio potraktowanych NEFów z D200 można wycisnąć cuda - zwłaszcza jeśli się pracuje na niskich iso.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

A propos kolorów z d200, moim zdaniem kolor skóry białych ludzi oddany jest perfekcyjnie, nie sprawdza się natomiast do fotografowania ludzi o ciemniejszych karnacjach, murzynów, azjatów, mulatów.
    Generalnie matryca CCD z D200 była chyba najlepszą jaką Nikon wkładał w swoje puszki.
    Na minus tylko że AWB gubi się w świetle mieszanym, słoneczne + sztuczne, wymaga to ręcznej korekty w obróbce rawa
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Ha ! D200 jak D200, ale ja ciągle mam i używam D80 !
    Ha ! A ja ciągle mam i używam D100 ! I nawet jestem z niego zadowolony !
    Obsługa aparatu taka sama od 15 lat (przesiadłem się z F80s), wężyk spustowy ten sam od 15 lat, kólka kręcą się leciutko (wielokrotnie lżej, niż np w pouszczelnianym D300), możliwości matrycy ciągle pozwalają na zrobienie zdjęcia 10000x lepszego niż to, co mi osobiście udaje się wyprodukować, 6Mpx zamula komp tylko troszkę (10Mpx pewnie sporo bardziej?), mogę używać funkcji "Multi Image Window" w NC4 (której brak w NXach)... No jedynie obsługi manuala nieco brakuje

Z D200 pewnie byłbym zadowolony bardziej, ale jakiś taki drogi ciągle jest
    Ostatnio edytowane przez grissley ; 07-05-2010 o 22:08
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

Koledzy to może nikt się nie obrazi jak wrzucę dla Was wielbicieli filmik z d200 dla nie lubiących canona po prostu nie zwracajcie uwagi
    http://www.youtube.com/watch?v=H_H8TOKcfjg&translated=1
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    Koledzy to może nikt się nie obrazi jak wrzucę dla Was wielbicieli filmik z d200 dla nie lubiących canona po prostu nie zwracajcie uwagi
    http://www.youtube.com/watch?v=H_H8TOKcfjg&translated=1
    było już kilka razy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robsonzbydzi Zobacz posta
    A propos kolorów z d200, moim zdaniem kolor skóry białych ludzi oddany jest perfekcyjnie, nie sprawdza się natomiast do fotografowania ludzi o ciemniejszych karnacjach, murzynów, azjatów, mulatów.
    Całkowicie się nie zgodzę D200 zostało tak zestrojone fabrycznie iż najlepiej oddaje kolor skory tzw. kaukaski czyli śniadej karnacji. Powszechny jest problem z prawidłową ekspozycją jasnej skóry i pojawiających się żółtych plam (opisywany niejednokrotnie na forum). Niestety nie daje się on (ten problem!) zlikwidować w puszce, a jedynie podczas "wywoływania" zdjęć. Służą do tego specjalne filtry tłumiące delikatnie odcień (HUE) i nasycenie koloru (chroma) żółtego.
    BDW. zainteresowanym mogę podesłać taki filtr który drogą wielu prób stworzyłem dla programu Nikon Capture NX (NX2)
    Inna sprawa to krzywa kompensacji tonalnej w aparacie D200 która jest daleka od idealnej, dlatego jak wszyscy wiedzą i opisują tutaj "normalne" zdjęcia z D200 są jakby blade i mydlane. Panaceum na to jest zmiana tej krzywej w body z pomocą programu Camera Control Pro. Można wprowadzić własny indywidualny profil który będzie najlepiej opowiadał indywidualnym potrzebom. Ba, dla miłośników analogowych aparatów można wprowadzać profile "symulujące" barwy np filmów celuloidowych, ale najrozsądniej aby body miało po prostu uniwersalny i najbardziej naturalny profil. Ja testowałem wiele profili NTC i dobrałem do mojego D200 idealny profil. jakby kto chciał również mogę wysłać ten profil, choć nie gwarantuję że w każdym aparacie będzie tak samo dobry.

Reasumując. D200 to normalny aparat, ale ma duże możliwości regulacji i tkwi w nim spory potencjał. Jak się chce można z tej puszki wycisnąć naprawdę profesjonalne zdjęcia nie ustępujące jakością innym modelom DX Nikona!

Strona 14 z 223 PierwszyPierwszy ... 412131415162464114 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów