Szukaj
email dembiec91(małpa)gmail.com
http://www.youtube.com/watch?v=2QzP8...eature=related![]()
i pozniej zobaczcie odpowiedz na odwieczne pytanie www.CanonVsNikon.ru
![]()
"...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."
Gdyby tak w *.jpg dało się robić![]()
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Tak jak w NEFach? O To Ci chodziło?
Jeśli robisz zdjęcia w typowych warunkach. studio, flesz w pomieszczeniach, botanika. Innymi słowu jeśli warunki ekspozycji są dość powtarzalne, można sobie predefiniować własne banki ekspozycji. Dzięki temu zdjęcia są bliższe naszemu ideałowi a niekiedy można w ogóle zrezygnować z obróbki i od razu robić w JPG![]()
Tak. dokładnie TO miałem na myśli. Często robię zdjęcia na jakiś imprezach gdzie potem muszę rozesłać zdjęcia do ludzi i ... po prostu nie chce mi się obrabiać zdjęć quasi amatorskich. Więc ustawiłem sobie setup bank na pracę w JPG i dostosowałem parametry do zdjęć w pomieszczeniach z fleszem. np. ISO 250, WB Cloudy +2, HUE +3, Sat. +.
I wychodzą zdjęcia które beż żenady mogę od razu kopiować znajomym![]()
Taaaak! Nie napisałem tego, gdyż wydawało mi się to oczywiste. Niestety D200 przy ustawieniu neutralnym ostrości daje zdjęcia zdecydowanie nieakceptowalne. Nawet w NEFach jak robię na high (+2) często dodatkowo wyostrzam podczas wywoływania funkcją "Unsharp Mask" oraz "High Pass"
A ja powrócę do idei wątka
Dziewczyna moja powiedziała mi po zmianie z D50 na D200, że ten nowy aparat jest brzydki, bo ma takie brzydkie gumy i jest ciężki, a tamten był fajniejszy
A co do puszki to w moim mniemaniu rzeczywiście same ochy i achy! Fajnie się trzyma, szybki i celny AF, świetne kolorki etc. etc.!
Nieogarnione jeszcze D200 + niewykorzystywane w pełni szkło.
Skontaktuj się z nami