Close

Strona 6 z 51 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    Jest to jak najbardziej słuszna idea.

Tranzystory winny wystarczyć (niewykluczone, że nawet jeden skoro ten sygnał już jest kondycjonowany do sterowania opto) i wg mnie wkładanie tam 555 nie powinno być konieczne, a nawet może nam przysporzyć kłopotu dokładając kolejnego "laga" na drodze sygnału. Tym bardziej, że definicja stałej czasowej przy 555 jest przez RC więc nie jest to coś ekstremalnie stałego i powtarzalnego.

Albo inaczej. We wnętrzu transoptora mamy własnie diodę podczerwoną, jako sterowanie. Więc gdyby naszą diodę podłączyć właśnie zamiast wejścia transoptora to winno działać, bo w końcu dokładnie takie przekazanie sygnału następuje w transoptorze.

Postaram się jutro w pracy nagrać błyski CLS na kamerę szybką, może uda nam się coś więcej wykminić w kwestii istniejących opóźnień.

pozdrawiam,
    Tomek
    Do 555 podchodzę jak "pies do jeża", bo to skomplikuje dodatkowo układ, a tego przeciez nie chcemy
    Sygnał mamy przygotowany do diody, która się znajduje w transoptorze, ale jest on zdecydowanie zbyt słaby, by go przeczytała Sabina.
    SB 800 pracuje na fotodiodzie, a nie na fototranzystorze; więc jej czułośc jest mocno ograniczona (zapewne by nie czytać zakłóceń zewnętrzych).
    Układ 2 tranzystorów ( Darlington - czy jak tam się to pisze ) ma za zadanie impulsowe zasilenie diody nadawczej w celu zwiększenia mocy nadawania, co ma docelowo zagwarantować komunikację z Sabiną
    Być może pomysł nagrania błysków lampy coś wniesie, ale bardziej wiarygodny jest odczyt z oscyloskopu ( w moim przypadku Audacity ); nie warto się sugerować "piłą" na dole impulsu, gdyż nie są to sygnały CLS a jedynie zapis wyładowań w żarniku lampy. Sygnał CLS należy odczytywać jako impuls o długości od/do zbocza sygnału ignorując piłokształtny środek przebiegu.

EDIT

Cytat Zamieszczone przez otherside Zobacz posta
    Najkrótszy czas błysku dla stosunkowo duzego palnika SB-900 to 1/38,500sek na 1/128 mocy, więc załozenie ze najkrótszy czas to 1/1000 jest błędne.
    Skąd masz takie dane?

SB 800 1/128 mocy pojedynczy błysk.
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 04-05-2010 o 23:20

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    .Zakładając, że najkrótszy czas błysku to 1/1000s
    to jest najdłuższy czas błysku w normalnej synchronizacji, przy mocy M 1/1 (dokładnie 1/1050). Ostatnia strona instrukcji SB800. Najkrótsze z czasów w TTL będą poniżej 1/40.000 s. Nie mam pojęcia jakie sa czasy przedbłysków komunikacyjnych i przedbłysków pomiarowych, ale będa z tych krótszych, bo sa małej mocy.
    W trybie FP czas błysku jest długi i pewnie ma cos koło 1/250 s.

W sprawie rozgryzania CLS konsultowałes się z GrzeiskN ? (czytaj od postu 14 http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=133549&page=2 )
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    to jest najdłuższy czas błysku w normalnej synchronizacji, przy mocy M 1/1 (dokładnie 1/1050). Ostatnia strona instrukcji SB800. Najkrótsze z czasów w TTL będą poniżej 1/40.000 s. Nie mam pojęcia jakie sa czasy przedbłysków komunikacyjnych i przedbłysków pomiarowych, ale będa z tych krótszych, bo sa małej mocy.
    W trybie FP czas błysku jest długi i pewnie ma cos koło 1/250 s.

W sprawie rozgryzania CLS konsultowałes się z GrzeiskN ? (czytaj od postu 14 http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=133549&page=2 )
    Trudno dyskutować z ekspertem od światła błyskowego, zwłaszcza gdy moje informacje na temat sekwencji CLS są znikome.
    Nie zgłębiałem tematu sekwencji, gdyż nie mam zamiaru programować procesora pod kątem weryfikacji i wprowadzania poprawek w sekwencji CLS. Wychodzę z założenia, że skoro body i lampy komunikują się ze sobą, to posiadają odpowiednie układy do odbioru, weryfikacji i interpretowania sygnału. W tym przypadku nie ma (chyba) potrzeby wyważania otwartych drzwi.
    Do tego co chcę zrobić wystarczył mi rzut okiem na wykresy sekwencji CLS i przebiegi czasowe http://dptnt.com/2009/11/nikon-cls-a...ghting-part-i/

Jeśli moje założenia są błędne, okaże się to już wkrótce i wtedy będę szukał przyczyny, w każdym razie nawet czasy rzędu 1/40 000 s nie są barierą dla częstotliwości 433MHz ( można użyć wyższej ).

Z GrzeiskN nie kontaktowałem się jeszcze, choć śledzę wątek ( nie jestem na bieżąco ).

Na dzień dzisiejszy sprawa wygląda tak, że jedzie do mnie dodatkowy kpl. Phottix i jakieś dodatkowe elektroniczne manele.
    O ewentualnych sukcesach i porażkach będę informował na bieżąco.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Tutaj włoska produkcja (link znaleziony przez kolegę lazik_s ) http://www.nikonclub.it/forum/index....ic=109131&st=0

Zdjęcie prototypu ( zdjęcie pochodzi z powyższego wątku )

Cały układ prawdopodobnie podobny do tego schematu

W środku to co zakreślone, to procesor zaprogramowany na kontrolę sygnałów, czyli coś czego chcę uniknąć.
    W każdym razie 433MHz jest częstotliwością zupełnie wystarczającą do transmisji sekwencji CLS ( moim skromnym zdaniem pakietu kilku 1 i 0 (jedynek i zer ).

Domyślnie

Nie wiem, czy wziąłeś pod uwagę pewien drobiazg, który może znacznie skomplikować Twój projekt. Ten cały CLS w TTL-u działa w ten sposób, że sygnał w podczerwieni ze sterownika błysku (obojętne, czy to SU 800, SB 800, 900, czy też lampa wbudowana) odbierany jest przez lampy zdalne. Te generują przedbłyski pomiarowe, które trafiają do czujnika pomiaru światła aparatu, system TTL aparatu ustala wartość błysku i poprzez sterownik błysku ponownie wysyła do lamp informację. Wtedy dopiero lampy błyskają.

Domyślnie

ale do ustawiania manualnie mocy grup lamp z body i do działania trybu FP powinno wystarczyć, a chyba o to głownie chodzi

Domyślnie

Art Erie - nie wiem czy widziales to: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=86752 moze Ci sie do czegos przyda.
    Trzymam kciuki zeby cos fajnego z Twojej roboty wyszlo!
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

Niestety dzisiaj laboratorium obłożone i nie dam rady pomierzyć nic, ale umówiłem się na jutro.

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Nie wiem, czy wziąłeś pod uwagę pewien drobiazg, który może znacznie skomplikować Twój projekt. Ten cały CLS w TTL-u działa w ten sposób, że sygnał w podczerwieni ze sterownika błysku (obojętne, czy to SU 800, SB 800, 900, czy też lampa wbudowana) odbierany jest przez lampy zdalne. Te generują przedbłyski pomiarowe, które trafiają do czujnika pomiaru światła aparatu, system TTL aparatu ustala wartość błysku i poprzez sterownik błysku ponownie wysyła do lamp informację. Wtedy dopiero lampy błyskają.
    TTL działa dokładnie tak samo, bez względu na to czy lampa jest na sankach i komunikacja odbywa się przez piny stopki, czy też lampa jest połączona kablem TTL.
    To dokładnie to samo co telegraf, w tym przypadku „telegraf bez drutu”. Z punktu widzenia mojego pomysłu nie ma to znaczenia jakie sygnały są przesyłane, a jedynie ich częstotliwość i opóżnienie - w tym przypadku jestem optymistą

Cytat Zamieszczone przez arek-hs Zobacz posta
    ale do ustawiania manualnie mocy grup lamp z body i do działania trybu FP powinno wystarczyć, a chyba o to głownie chodzi
    Będzie działał cały CLS, albo nic...

Cytat Zamieszczone przez sote Zobacz posta
    Art Erie - nie wiem czy widziales to: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=86752 moze Ci sie do czegos przyda.
    Trzymam kciuki zeby cos fajnego z Twojej roboty wyszlo!
    Tak znam ten tekst ( darsedz podał mi niedawno link do swoich wyników ).
    Na razie nie chcę się zagłębiać w sekwencję CLS, bo to opóżni powstanie prototypu. Jeśli powstanie pierwsze urządzenie i będą problemy z działaniem trzeba będzie szukać przyczyn.
    Póki co idę po najmniejszej linii oporu.
    Urządzenie ma być tanie, proste do zbudowania i nie wymagać żadnej wiedzy z zakresu elektroniki, programowania procesorów etc.
    Chcę, aby każdy zajmujący się fotografią mógł sobie za 10zł zafundować „odrobinę luksusu”

EDIT

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    Niestety dzisiaj laboratorium obłożone i nie dam rady pomierzyć nic, ale umówiłem się na jutro.

Pozdrawiam,
    Tomek
    Widzę, że pracujesz w miejscu gdzie jest dużo fajnych zabawek
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 05-05-2010 o 10:57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    ... Widzę, że pracujesz w miejscu gdzie jest dużo fajnych zabawek
    Niby tak, jednak te nasze zabawki to typowo nieco inna liga, prądy nominalne rzędu 4kA
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Strona 6 z 51 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów