Close

Strona 18 z 22 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 214
    CinnamonGirl
    Gość

Domyślnie

Inna sprawa że jak otwiram nefy w ViewNX to kolory otwieranych plików są bardzo nienaturalne - strasznie żółte ;/ nie takie jak w body muszę obczaić chyba ten program. Miniatury są oki.
    MAm niby ustawione C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\NKsRGB.icm ale jeszcz esciagam jakies nef codecs ze strony nikona.
    Choć sama zwykle uzywam ACR ale tam to chyba w ogóle nie da sie tych profili wgrać.
    Ostatnio edytowane przez CinnamonGirl ; 01-05-2010 o 13:37

Domyślnie

Pod warunkiem że masz d300 d700 albo d3... jak masz jakieś niższe puszki to możesz o tym zapomnieć

EDIT:
    Jaką masz przestrzeń barw w puszcze a jaką w monitorze? Jak masz kiepski monitor to te zdjęcia mogą się objawiać wszystkim w zależności od tego jaką ma maniere lub jak zmieniłaś sobie ustawienia. Mój w laptopie monitor idzie w niebieskie i nic na to nie da się poradzić, bo jak się go przeciągnie by było dobrze to nie działa najlepiej, więc zawsze zdjęcia obrabiam na dobrym zewnętrznym monitorze. Jak masz lenovo lapka np to one z kolei idą w żółte
    Ostatnio edytowane przez Sputnik_Wwa ; 01-05-2010 o 13:38

CinnamonGirl
    Gość

Domyślnie

No ja mam niestety d90. Nie widzi on plików .NOP jedyne co widzi to .NCP. Więc mogę zapomnieć.

Monitor jest stary LG FlatronF700B (CRT) ale kolory w każdym innym programie są oki i nigdy na nie narzekałam.
    Przestrzenie sRGB aparat, monitor, photoshop. Nie wiem gdzie sie to sprwdza w viewNX - ale tam nefy są zjechane miniatury maja kolory dobre.
    Cos sie dzieje strikte w ViewNX, zainstalowalam nefcodecs i bez zmian. Trudno nie bede używać.

Czyli co nie ma szans żeby zainstalowac dobre profile 2dxmode w d90. To dlaczego pół forum jara sie tymi profilami... własnie zainstalowanymi na d90. Nic juz nie kumam
    Ostatnio edytowane przez CinnamonGirl ; 01-05-2010 o 14:14

Domyślnie

Bo zainstalowali sobie bo się da ale nie działają i o tym też pisali, sam się naciąłem na tym wątku :P

Co do viewnx to dziwne, może tam tinta kurcze przestawione jest albo masz ustawiony jakiś domyślny balans bieli w viewnx i jak otwierasz NEF'a to przestawia.

Domyślnie

[QUOTE=CinnamonGirl;1883815]Inna sprawa że jak otwiram nefy w ViewNX to kolory otwieranych plików są bardzo nienaturalne - strasznie żółte ;/ nie takie jak w body muszę obczaić chyba ten program. Miniatury są oki.
    MAm niby ustawione C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\NKsRGB.icm ale jeszcz esciagam jakies nef codecs ze strony nikona.
    Choć sama zwykle uzywam ACR ale tam to chyba w ogóle nie da sie tych profili wgrać.

doradzam ustawić w aparacie sRGB, a w programie sRGB IEC61966-2.1 chyba najlepsze efekty... .
    Tutaj masz porównanie (sample - .nef z D3s) przepuszczony przez dane profile mode1,mode2,mode3 i portrait, oraz przez mój dla porównania )
    nikon_d2x_1.jpg
    nikon_d2x_2.jpg
    nikon_d2x_3.jpg
    nikon_d2x_pt.jpg
    nikon_my.jpg

Cytat Zamieszczone przez CinnamonGirl Zobacz posta
    Czyli co nie ma szans żeby zainstalowac dobre profile 2dxmode w d90. To dlaczego pół forum jara sie tymi profilami... własnie zainstalowanymi na d90. Nic juz nie kumam
    są chyba jeszcze właśnie jako NCP.
    A nie lepiej portrety robić w nef i wybierać dany profil w NX?
    Ostatnio edytowane przez hostman22 ; 01-05-2010 o 14:28

CinnamonGirl
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sputnik_Wwa Zobacz posta
    Bo zainstalowali sobie bo się da ale nie działają i o tym też pisali, sam się naciąłem na tym wątku :P

Co do viewnx to dziwne, może tam tinta kurcze przestawione jest albo masz ustawiony jakiś domyślny balans bieli w viewnx i jak otwierasz NEF'a to przestawia.
    Juz działa w VNX. Usunełam 'zalecaną przestrzeń na innym forum' wybrałam standardową sRGB (a nie nikonowską) i jest jeden problem z głowy.

Co do profili: w aparacie no trudno. Problem w tym ze raczej bede uzywac ACR (na kompie gdzie obrabiam nie moge za bardzo instalowac innego oprogramowania - laptop z pracy) a nie VNX a tam sie tych profili nie da chyba wgrać. Dwa ze niestetety czasami robie taką masę zdjeć w dobrych warunkach ze popełniłabym samobójstwo robiac NEFY (z jednego wypadu na 2 dniową imprezę mam np 2000 plików) i fajnie by było mieć to w aparacie.

hostman22 - no te .NCP po wgraniu do body nie działają - czytaj nie ma róznicy
    No nic to bede najwyzej obrabiać w 2 programach

Dzięki za pomoc i wyjaśnienia.

Domyślnie

Stwórz katalog na karcie z poziomu body.Tzn skopiuj na kartę jakieś swoje ustawienie,wtedy wrzuć do katalogu wybrane ustawienia.U mnie to pomogło

Domyślnie

Ale profile z D2x nie działają i nie będą działać nigdy.

A co do ACR to nie wiem jak Wy ale ja w zakładce korekcja obiektywu mam wszystkie profile kolorów do wyboru które zainstalowałem w view nx

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tomaszów Maz.

Domyślnie

można spokojnie wgrywać 9 na stałe
    reszta może być na karcie do wgrania w każdej chwili ( oczywiście zamieniając jeden z 9)

Domyślnie

z tej strony http://www.mediafire.com/download.php?nmyzzetczym ściągnięte profile są widoczne przez aparat i można je załadować.

Natomiast aparat nie widzi na karcie profili przepuszczonych przez Capture NX zgodnie z tymi wskazówkami http://wojteh.pl/?page_id=22 . Profile pochodzą z tej strony.

Nie wiem co jest nie tak

Strona 18 z 22 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów