Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 88

Wątek: 85 na FX

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez verus Zobacz posta
    a ja idąc robić portrety zabieram 35, 50, 85 i 180 i zazwyczaj używam każdego
    dokładnie tak... a 85/1,8 na FX ma malutkie ograniczenie - przy min. odl. ostrzenia 85 cm nie zejdziemy poniżej 36x24 cm - mimo tego używam go do portretów z D700 i bardzo go lubię

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebar1 Zobacz posta
    to prawda ale trzeba pamiętać o pewnej niedogodności 85tki,
    jest nią jej stosunkowo duża odległość ostrzenia.
    O ciasnych portretach na FX można zapomnieć niestety...
    Może to celowe działanie producenta , by nie podchodzić blisko przy robieniu portretów.
    Oczywiście to po to, by nie przerysować.

Cytat Zamieszczone przez Duszek Zobacz posta
    dokładnie tak... a 85/1,8 na FX ma malutkie ograniczenie - przy min. odl. ostrzenia 85 cm nie zejdziemy poniżej 36x24 cm - mimo tego używam go do portretów z D700 i bardzo go lubię
    85/1.4 tez ma minimum 85 cm
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta

85/1.4 tez ma minimum 85 cm
    no tak tylko ta cena.....

Domyślnie

Ja napisałem to w tym sensie, że dopłacając pare tys do 85/1.8 wcale nie masz innej minimalnej odległości ogniskowania. Kasa wydana na obiektyw nic tu nie zmienia.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Uprawnienia umieszczania postów