Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie D70s - dark frame test

Witam, jak wypada ten test w waszych aparatach(d70s) wszystkie matryce swieca tak samo czy sa wyjatki?
    Dla nie zorientowanych test polega na zrobieniu zdjecia z zakrytym obiektywem i wizjerem, z czasem bulb.

U mnie przy 3 minutach jest juz widoczne lekkie swiecenie w lewym gornym rogu.
    pozdr.

Domyślnie

Ja mam D50 więc w 99,9% jest to ta sama matryca. Zrobiłem teścik jak napisałeś ale nic mi nie świeci Obraz czarny jak rasowy węgiel z KWK HALEMBA. Może masz jakiś martwy pixel? POZDRAWIAM !!
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Domyślnie

Rozjasnienia powstaja od "goracych" elementow elektronicznych umieszczonych w poblizu matrycy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariusx Zobacz posta
    Rozjasnienia powstaja od "goracych" elementow elektronicznych umieszczonych w poblizu matrycy.
    Dokładnie. To znany problem tych puszek, było na forach o tym. Niestety taki urok tego sprzętu

adrian.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

a przy jakim to iso sprawdzac ?
    N D50 | N D70s | N 18-55 DX | N 18-70 DX | (m42) Jupiter 135/3.5 | N SB-600 | Stofen | SD 1GB Extreme III | CF 1GB Extreeme III | Marumi WPC UV | Hama UV | Nikon System Bag | statyw

Domyślnie

na stronach internetowychwidzialem iso200, czas 1 minuta.
    ja robilem na iso200, czas 3 minuty - zaraz wkleje obrazek.

jak widac w lewym gornym rogu matryca zaczyna "swiecic", im dluzszy czas naswietlania tym swiecenie wyrazniejsze.
    Ostatnio edytowane przez mariusx ; 04-01-2007 o 03:36

Domyślnie

Zastanawiam się nad sensem przeprowadzania takiego testu. Czy kiedykolwiek w praktyce naświetlałeś zdjęcie przez 3 minuty?...chyba, że robisz to z czystej ciekawości

Pozdrawiam

Domyślnie

Nie wiem jak to jest na pewno, więc strzelam, że przy większej temperaturze otoczenia ten efekt może być bardziej widoczny. Ktoś to sprawdzał?
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariusx Zobacz posta
    na stronach internetowychwidzialem iso200, czas 1 minuta.
    ja robilem na iso200, czas 3 minuty - zaraz wkleje obrazek.

jak widac w lewym gornym rogu matryca zaczyna "swiecic", im dluzszy czas naswietlania tym swiecenie wyrazniejsze.
    I dlatego zdjęcia nocne wychodzą lepiej jak jest mróz. Poważnie! Matryca mniej szumi i nie ma świeceń.
    Zrób sobie eksperyment. Wychłodź aparat i porównaj próbę z nagrzanym do powiedzmy 30 stopni.
    Uwaga na kondensację pary!

pozdrawiam Rafał
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Proszę mi tu nie nawoływać do darkodzielnictwa. To nie forum astronomiczne

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów