Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Mamiya 645

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    wybacz, ale nie kumam
    Chodziło mi o to, że kadrowanie w pionie przy użyciu kominka jest bardzo niewygodne.
    Właściwie komfortowe kadrowanie jest możliwe tylko z pryzmatem - to jest oczywiście moja skromna opinia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szelas Zobacz posta
    Chodziło mi o to, że kadrowanie w pionie przy użyciu kominka jest bardzo niewygodne.
    faktycznie, może być uciążliwe
    Właściwie komfortowe kadrowanie jest możliwe tylko z pryzmatem - to jest oczywiście moja skromna opinia.
    kwestia przyzwyczajenia. W Pentaconie mam kominek i nie sprawia mi to jakiegoś problemu. Po za tym, jak już pisałem, dla mnie średni format kojarzy się tylko i wyłącznie z kominkiem.
    Dla mnie średni to rodzaj zabawy, odpoczynku. Nie kupiłem go do fotografii codziennej, do tego mam cyfrę. Cała frajda to wybór kadru, sprawdzenie ekspozycji, znowu wykadrowanie, jeszcze mała poprawka i naciśnięcie spustu. I tak 12 razy. Teraz będę miał 15.

Domyślnie

faktycznie, może być uciążliwe
    kwestia przyzwyczajenia. W Pentaconie mam kominek i nie sprawia mi to jakiegoś problemu. Po za tym, jak już pisałem, dla mnie średni format kojarzy się tylko i wyłącznie z kominkiem.
    Dla mnie średni to rodzaj zabawy, odpoczynku. Nie kupiłem go do fotografii codziennej, do tego mam cyfrę. Cała frajda to wybór kadru, sprawdzenie ekspozycji, znowu wykadrowanie, jeszcze mała poprawka i naciśnięcie spustu. I tak 12 razy. Teraz będę miał 15.

No tak, ale pentacon to 6x6 więc problem obracania aparatu nie istnieje
    Ja ostatnio z tego powodu zdecydowałem się kubić bronicę sq-a.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szelas Zobacz posta
    No tak, ale pentacon to 6x6 więc problem obracania aparatu nie istnieje
    Ja ostatnio z tego powodu zdecydowałem się kubić bronicę sq-a.
    a w którym aparacie jest możliwość obrotu kasetki? Do zmiany kadru pion/poziom bez obracania .body

Domyślnie

a w którym aparacie jest możliwość obrotu kasetki? Do zmiany kadru pion/poziom bez obracania .body
    Mamiya 67 RZ (RB chyba też)

Domyślnie

miron, kupiłeś sobie body i tak po kolei zbierasz? jak skończysz to zawieś na pasku, pasek na ramię, pochodź pół dnia po mieście i powiedz czy Ci ciążył bo mam wunder średni format Fuji GA645 tylko portretówki nie idzie podłączyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bielik Zobacz posta
    miron, kupiłeś sobie body i tak po kolei zbierasz? jak skończysz to zawieś na pasku, pasek na ramię, pochodź pół dnia po mieście i powiedz czy Ci ciążył bo mam wunder średni format Fuji GA645 tylko portretówki nie idzie podłączyć
    do latania po mieście mam Nikona. Mamiykę kupiłem bardziej z potrzeby serca niż rozumu
    Średni to raczej wypad we 2-3 osoby, statyw, jakiś landszaft, czasem architektura. Takie fotografowanie dla relaksu. Chodzi bardziej o ten cały ceremoniał towarzyszący zrobieniu zdjęcia niż o samo zdjęcie.

Domyślnie

A jezeli mozna zapytać jak bedzie wyglądal twój proces powstawania zdjęcia po nacisnieciu spustu.
    W moim przypadku będzie to: zrobić zdjęcie-> wywolać film -> wybrac interesujace klatki -> wyslać wybrane klatki na skaner -> odebrać tiff-y i obrabiac w w LR i PS.

Wiem ze droga dluga i meczaca ale i tak sporo tańsza niż cyfrowy średni forma

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oldarcher Zobacz posta
    A jezeli mozna zapytać jak bedzie wyglądal twój proces powstawania zdjęcia po nacisnieciu spustu.
    W moim przypadku będzie to: zrobić zdjęcie-> wywolać film -> wybrac interesujace klatki -> wyslać wybrane klatki na skaner -> odebrać tiff-y i obrabiac w w LR i PS.
    jak na razie, jest dokładnie taki jak Twój. Z tym, że jeszcze dojdzie jeden. A raczej równoległy - zamiast skanu, kilka klatek pójdzie do wywołania/druku. Z tym, że jak dla mnie analog, to tylko cz/b. A jak wszystko pójdzie po mojej myśli, to niedługo dojdzie ostatni punkt - powiększalnik.

Domyślnie

Z tym ze ja akurat planuje zdjęcia w kolorze i wywolywanie w labie.
    Nie mam warunków na postawienie ciemni wiec zdjecia będą wolane w maksymalnie neutralny sposób, z zachowaniem wszystkich informacji jakie są na kliszy. Tak aby puźniejsza obróbka byla jak najlepsza.

Swoją drogą czy ktoś wie ile megapiskeli mozna wyciągnąć z mozliwie najlepszego skanu klatki 6x4,5 niezaleznie od ceny?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów