Szukaj
faktycznie, może być uciążliwe
kwestia przyzwyczajenia. W Pentaconie mam kominek i nie sprawia mi to jakiegoś problemu. Po za tym, jak już pisałem, dla mnie średni format kojarzy się tylko i wyłącznie z kominkiem.Właściwie komfortowe kadrowanie jest możliwe tylko z pryzmatem - to jest oczywiście moja skromna opinia.
Dla mnie średni to rodzaj zabawy, odpoczynku. Nie kupiłem go do fotografii codziennej, do tego mam cyfrę. Cała frajda to wybór kadru, sprawdzenie ekspozycji, znowu wykadrowanie, jeszcze mała poprawka i naciśnięcie spustu.I tak 12 razy. Teraz będę miał 15.
miron, kupiłeś sobie body i tak po kolei zbierasz? jak skończysz to zawieś na pasku, pasek na ramię, pochodź pół dnia po mieście i powiedz czy Ci ciążyłbo mam wunder średni format Fuji GA645 tylko portretówki nie idzie podłączyć
![]()
do latania po mieście mam Nikona. Mamiykę kupiłem bardziej z potrzeby serca niż rozumu
Średni to raczej wypad we 2-3 osoby, statyw, jakiś landszaft, czasem architektura. Takie fotografowanie dla relaksu. Chodzi bardziej o ten cały ceremoniał towarzyszący zrobieniu zdjęcia niż o samo zdjęcie.
A jezeli mozna zapytać jak bedzie wyglądal twój proces powstawania zdjęcia po nacisnieciu spustu.
W moim przypadku będzie to: zrobić zdjęcie-> wywolać film -> wybrac interesujace klatki -> wyslać wybrane klatki na skaner -> odebrać tiff-y i obrabiac w w LR i PS.
Wiem ze droga dluga i meczaca ale i tak sporo tańsza niż cyfrowy średni forma
jak na razie, jest dokładnie taki jak Twój. Z tym, że jeszcze dojdzie jeden. A raczej równoległy - zamiast skanu, kilka klatek pójdzie do wywołania/druku. Z tym, że jak dla mnie analog, to tylko cz/b. A jak wszystko pójdzie po mojej myśli, to niedługo dojdzie ostatni punkt - powiększalnik.![]()
Z tym ze ja akurat planuje zdjęcia w kolorze i wywolywanie w labie.
Nie mam warunków na postawienie ciemni wiec zdjecia będą wolane w maksymalnie neutralny sposób, z zachowaniem wszystkich informacji jakie są na kliszy. Tak aby puźniejsza obróbka byla jak najlepsza.
Swoją drogą czy ktoś wie ile megapiskeli mozna wyciągnąć z mozliwie najlepszego skanu klatki 6x4,5 niezaleznie od ceny?
Skontaktuj się z nami