Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Mamiya 645

Domyślnie Mamiya 645

właśnie jestem na etapie realizowania swojego życiowego marzenia - kompletuję Mamiyę 645. Wiem, że inne modele są lepsze, ala ja zasze marzyłem o takiej. Ale mam problem. Muszę kupić kominek lub/i pryzmat. I teraz nie wiem . Ja mam 645 Super. Jakie kominki/pryzmaty do niej pasują? Od którego jeszcze modelu? Namierzyłem pryzmat z pomiarem od modelu M. Czy będzie pasował?

Domyślnie

Gratuluje, mnie tez marzy sie Mamcia 645 tylko w wersji AFD II.
    Też swietny sprzęt. A co do akcesoriów Mamiya z tego co pamietam na swojej stronie w instrukcjach powinna miec tabele kompatybilności.

Domyślnie

Kominek, w 645, trochę karkołomnie robi się pionowe kadry

http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Mamiya_645_Super_system.svg

Domyślnie

z wyzej wymienionych wez pozycje 6 lub 7 nie wiem do konca jak z tym modelem ale w RZ takie pryzmaty mają pomiar swiatła jesli wezmiesz kominek z lupą będziesz musiał miec albo swiatłomierz ze sobą albo cyfrowe body ktorym wykonasz zdjecia testowe ktore będą Ci słuzyc jako swiatłomierz własnie, kombinuj kombinuj

Domyślnie

Do Super nie pasuje pryzmat z wersji J lub 1000s. Nie wiem czy pasuje pryzmat z wersji Pro (taki z zaokrąglonymi krawędziami), ale pryzmat z Super pasuje do body Pro. Mówię tu o pryzmatach z pomiarem czyli nr 6 na rysunku. Nr 7 to pryzmat bez pomiaru.
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szelas Zobacz posta
    Kominek, w 645, trochę karkołomnie robi się pionowe kadry
    wybacz, ale nie kumam

http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Mamiya_645_Super_system.svg
    widziałem, dzięki

dla mnie, średni zawsze kojarzył się z kominkiem
    a światłomierz mam, korzystałem z niego przy Pentaconie

Domyślnie

no to jedziesz! powodzenia ;- ) mamiya to swietny sprzet, osobiscie uzywam rz67pro i jestem w niebowziety

Domyślnie

już mniej więcej wiem. Dla przyszłych szukających:
    pryzmat A/E PRO - n.kat. 211-315 - tylko dla 645 Pro*. Możliwa modyfikacja do Super
    pryzmat PRO - n.kat. 211-316 - dla Pro i Super
    kominek N - n.kat - 211-310 - dla Pro i Super

jak piszą w mądrych instrukcjach:
    wymiana akcesoriów jest możliwa tylko pomiędzy modelami Pro i Super. Chociaż też nie zawsze.

* można fizycznie podpiąć pryzmat A/E do Super, tylko będzie przekłamywał pomiary

Domyślnie

http://www.mamiya.com/customer-servi...45-pro-tl.html

Q. What accessories from my 645 Super will work with the PRO and vice-versa?

A. The PRO cameras will accept the Super’s backs, winder and AE prism. The PRO’s backs and Winder II will work with the Super. The PRO’s AE Prism and SV Reflex finder will mount onto the Super, but meter incorrectly. The SV Winder will not work at all on the Super. All 645 manual focus cameras share the same lenses.
    Jarek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów