Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Domyślnie Co myślicie o uziemieniu?

Jak w tytule - czy macie jakieś przemyślenia: filozoficzno - geologiczne,w związku z wybuchem wulkanu, nazwy nie silę się
    napisać i w konsekwencji udup. przepraszam uziemieniem lotnictwa?
    Tak się zastanawiam, może dla Europy lepszym rozwiązaniem byłaby sieć kolejowa, ale taka super szybka.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 21-04-2010 o 20:02

Domyślnie

moim zdaniem: kolej jest środkiem transportu
    1. wygodniejszym - można wstać i pospacerować , nawet na korytarzu. Można przejść do restauracyjnego i zjeść w miarę normalny obiad
    2. szybszym - szybkie koleje osiągają prędkości rzędu 200 km/h. Niektóre (TGV, Sindocośtam) 300km/h.
    I do tego docierają do centrum miast. Odpada kwestia dojazdu z lotniska do miasta. Mogą docierać do najmniejszych, kwestia torów
    3. cichszą - startujące i lądujące samoloty powodują, że człowiek nie słyszy własnych myśli. Ci, co mają nieszczęście mieszkać w korytarzach podejścia, mogą potwierdzić.
    4. tańszą
    5. niezawodną - niezależną od pogody. A przynajmniej mniej od samolotów.
    Również technicznie. Nie słyszałem, żeby pociąg musiał wracać, albo zmienić rozkład z powodu awarii.
    6. bezpieczniejszą - jest mała szansa, żeby lokomotywa, nawet 30 letnia, spowodowała katastrofę. A samoloty spadają.

Jest tylko jedno ale... Samolot wystarczy kupić i już można latać. Lotniska już są. Linie kolejowe trzeba przystosować do szybkich składów.

Domyślnie

wydaje mi się to wszystko jedną wielką ściemą, testy wykonane przez linie lotnicze Boeingami, Airbusami pokazały że pierdnięcie wulkanu nie jest zagrożeniem dla latających samolotów
    przez te zakazy siedzę w Polsce a mogłem być we Włoszech na tygodniowym urlopie, teraz próbuję się dodzwonić do WizzAir'a aby dogadać warunki zwrotu kasy za bilet
    może ktoś z forumowiczów ma jakieś numery do nich oprócz 0700, 223519492, 225009499 ?
    D810+N24-70/2.8+T17-50/2.8+N50/1.8+N70-210/4+SB800+...

Domyślnie

Kolej owszem, jest dobrym rozwiązaniem, ale poza zaletami jakie wymienił miron19j posiada również wady

- czas przejazdu - na krótkich odcinkach będzie nawet szybciej niż samolotem (czas odpraw), ale np. z Warszawy do Lizbony...to już trochę zejdzie
    - koszty infrastruktury i odpowiednich składów
    - koszty środowiskowe

Nie mniej jednak, pomysł rozwijania sieci kolejowej w Europie popieram. Przy odpowiednich źródłach energii, jednostkowy koszt przewiezienia pasażera będzie naprawdę rozsądny.

Cytat Zamieszczone przez ksviper Zobacz posta
    wydaje mi się to wszystko jedną wielką ściemą, testy wykonane przez linie lotnicze Boeingami, Airbusami pokazały że pierdnięcie wulkanu nie jest zagrożeniem dla latających samolotów
    Faktycznie można mieć teraz wątpliwości..
    D90

...:: blogspot ::...

Rozmowny Awatar dzejms
    Miasto
    Nie ma takiego miasta Londyn...jest Lądek...Lądek Zdrój

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    5. niezawodną - niezależną od pogody. A przynajmniej mniej od samolotów.
    Również technicznie. Nie słyszałem, żeby pociąg musiał wracać, albo zmienić rozkład z powodu awarii.
    Przyjedz kiedys do Ladka. Kolej staje, bo - "stwierdzono spadly platki sniegu o niewalsciwym ksztalcie" (to nie zart, to przyczyna z powodu ktorej w zeszlym roku stanelo metro).
    Stopka sropka... wybitnie niekomercyjna.

Domyślnie

z tą koleją nie jest do konca tak kolorowa.

Tańsza, pod jakim względem ? jak ma być tanio to nie będzie szybko, wygodnie, nowocześnie. To co napisał miron to utopia, która nie jest realna. Kolej jest dobrym rozwiązaniem do wysokotonazowych i wielkogabarytowych ładunków, ludzie takimi nie są. Bezpieczna do końca też taka nie jest. Kolej nigdy nie będzie rozwijana jako podstawa transportu, zbyt duzo ludzi, zbyt malo miejsca, zbyt wielkie wymagania.

Co do wulkanu, nic wielkiego, erupcje są bardzo potrzebne, izostazja musi byc zachowana,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksviper Zobacz posta
    przez te zakazy siedzę w Polsce a mogłem być we Włoszech na tygodniowym urlopie, teraz próbuję się dodzwonić do WizzAir'a aby dogadać warunki zwrotu kasy za bilet
    może ktoś z forumowiczów ma jakieś numery do nich oprócz 0700, 223519492, 225009499 ?
    Chyba masz rację z tą ściemą.To wygląda na robotę przewoźników samochodowych i jest tak wiarygodne jak
    wysadzenie wulkanu ze względów politycznych.
    A na poważnie -kto miał i jeszcze ma interes w tej ściemie i potrafił tak zamotać ludzi że "zamknęli niebo "
    Załóżmy że wulkan sypie tym popiołem przez miesiące lub lata i samoloty nie mogą latać.Moim zdaniem byłby to
    ogromny(tym większy im dłużej miałoby to trwać) zastrzyk energi do rozwijania innych środków transportu.

MR,nigdy nie mów nigdy
    Ostatnio edytowane przez Marian K ; 21-04-2010 o 23:06 Powód: dopisek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    3. cichszą - startujące i lądujące samoloty powodują, że człowiek nie słyszy własnych myśli. Ci, co mają nieszczęście mieszkać w korytarzach podejścia, mogą potwierdzić.
    Nie potwierdzam! ;oD
    Zauważam, że nie latają dopiero gdy gdzieś o tym przeczytam i chwilę pomyślę ;o)
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

Hmmm... Mnie jakoś ta informacja o wulkanie nie przeraziła, a tym bardziej mnie zdziwił skowyt ludzi, którzy zostali na tydzień dłużej gdzieś w Grecji czy na Sardynii. Biedaki. A jak ktoś nie poleciał teraz to poleci sobie za tydzień. Dostało się jedynie biurowym elegancikom, którzy to wszystko mają rozpisane co do minuty w kalendarzykach i myślą, że obracając wirtualną gotówką swoich sztucznie napompowanych firm, mają cały świat w garści, łącznie z przyrodą i pogodą. A tu niespodzianka Może im to posłuży za refleksję nad sensem życia. Baaa... jak dla mnie to mogłoby coś tak się zepsuć, żeby nie było w Europie prądu przez tydzień. Natura by odetchnęła, ludziom by odpoczęły ślepia od telewizji, parę osób by wyciągnęło sobie aparat analogowy i bez potrzeby baterii porobiło zdjęcia rodzinie, spędziliby trochę czasu z dziećmi. Takie miłe katharsis. Po tygodniu tylko trzeba by szybko uprzątnąć z lasu ciała maklerów i bankierów, którzy się powiesili z desperacji Biedaki...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    ...A jak ktoś nie poleciał teraz to poleci sobie za tydzień...
    ja nie poleciałem i w tym roku raczej będzie to dla mnie już nie realne do wykonania... niestety
    wyjazd łatwiłem sobie od stycznia - urlop, zastępstwa, bilet, itp.
    D810+N24-70/2.8+T17-50/2.8+N50/1.8+N70-210/4+SB800+...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów