Close

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 138

Domyślnie

To się cieszę Dziękuję za info.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadki Zobacz posta
    Jeśli masz uszkodzony aparat to możliwe że tak bedziesz miał. Jeśli jest sprawny, to kręcisz pierścień przysłony na obiektywie, zapinasz blokadę (albo nie, jak nie chcesz) i przysłona automagicznie się ustawia.
    Tak dokładniej to przysłonę trzeba ustawić na max wartość (np 22) by było możliwe sterowanie z poziomu korpusu.
    D90+grip/D80/Nikkor 18-105/Helios 44-2+pierścienie/Revueon 135 2.8/Sigma 70-300/Metz 44AF1/Nikkor 28-80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Procesor ma każdy (oprócz manualnych - choć są wyjątki), a z dodatkowym pierścieniem przysłony ('D') związana jest dodatkowa ścieżka elektroniki do informowania aparatu w jakiej pozycji jest przysłona.
    Chyba raczej ostrość .
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Domyślnie

No racze rację ma wasilewek, Oznaczenie D odnosi sie do pierścienia sterowania przysłoną. Nie ma to nic wspólnego z ostrością.
    D90+grip/D80/Nikkor 18-105/Helios 44-2+pierścienie/Revueon 135 2.8/Sigma 70-300/Metz 44AF1/Nikkor 28-80

Domyślnie

Coś gdzieś dzwoni, tylko nie wiadomo w jakim kościele.
    D
    od dystansu, oznacza, że obiektyw przekazuje do body informacje o nastawionej odległosci (czyli o ogniskowaniu)
    Jesli chodzi o pierścień przysłony to obiektywy z literką G go nie posiadają.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Coś gdzieś dzwoni, tylko nie wiadomo w jakim kościele.
    D od dystansu, oznacza, że obiektyw przekazuje do body informacje o nastawionej odległosci (czyli o ogniskowaniu)
    Jesli chodzi o pierścień przysłony to obiektywy z literką G go nie posiadają.
    Czy chcesz powiedzieć, że obiektyw N50/1.8 bez literki "D" nie przekazuje aparatowi informacji o ustawionej odległości ?

Ja rozebrałem dwie pięćdziesiątki: z "D" i bez "D". W tej z literką "D" był dodatkowy pasek folii napylony ścieżkami.
    Wtedy miałem D80 i do poprawnej pracy obydwa wymagały ustawienia i zablokowania przysłony na '22'. Inaczej aparat pokazywał błąd obiektywu. Wtedy nie było jeszcze SB-900, więc moje próby informowania lampy o ustawionej przysłonie (celem skorygowania błysku) spełzły na niczym.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Czy chcesz powiedzieć, że obiektyw N50/1.8 bez literki "D" nie przekazuje aparatowi informacji o ustawionej odległości ?
    Dokładnie tak.

do poprawnej pracy obydwa wymagały ustawienia i zablokowania przysłony na '22'. Inaczej aparat pokazywał błąd obiektywu.
    owszem, ale to nie ma absolutnie nic wspólnego z literą D czy jej brakiem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dokładnie tak.

....

To skąd w Exifie sie to bierze ?

Domyślnie

To skąd w Exifie sie to bierze ?
    co dokładnie masz na myśli.

Domyślnie

co dokładnie masz na myśli.
    Mam na myśli funkcję 'FocusDistance', pokazywaną w Exifie.

Skoro tam jest np. 7.0m - to znaczy, że ta odległość skądś została wzięta (obiektyw N50/1.8 - bez 'D' ).

Pzdr.

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów