To się cieszęDziękuję za info.
![]()
Szukaj
Kazimierz Król
Oznaczenia obiektywów
No racze rację ma wasilewek, Oznaczenie D odnosi sie do pierścienia sterowania przysłoną. Nie ma to nic wspólnego z ostrością.
D90+grip/D80/Nikkor 18-105/Helios 44-2+pierścienie/Revueon 135 2.8/Sigma 70-300/Metz 44AF1/Nikkor 28-80
Coś gdzieś dzwoni, tylko nie wiadomo w jakim kościele.
D od dystansu, oznacza, że obiektyw przekazuje do body informacje o nastawionej odległosci (czyli o ogniskowaniu)
Jesli chodzi o pierścień przysłony to obiektywy z literką G go nie posiadają.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Czy chcesz powiedzieć, że obiektyw N50/1.8 bez literki "D" nie przekazuje aparatowi informacji o ustawionej odległości ?
Ja rozebrałem dwie pięćdziesiątki: z "D" i bez "D". W tej z literką "D" był dodatkowy pasek folii napylony ścieżkami.
Wtedy miałem D80 i do poprawnej pracy obydwa wymagały ustawienia i zablokowania przysłony na '22'. Inaczej aparat pokazywał błąd obiektywu. Wtedy nie było jeszcze SB-900, więc moje próby informowania lampy o ustawionej przysłonie (celem skorygowania błysku) spełzły na niczym.
Pzdr.
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami