Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 67

Wątek: test 50tek

wojteh
    Gość

Domyślnie

bajecznie ... na jedynce .... moje pojecie tego co mi się podoba ... z tym nie można polemizować

zwykła siatka ogrodzeniowa - a jaki temat na fotografię - patrze na Heliosa i Jupitera - cena od 150 zł za Heliosa na aukcjach a 85 Eur za Jupitera ..

Domyślnie

A propos Heliosa. Tak patrzę na te przykłady i szczerze mówiąc ten Helios jest taki bardzo malarski, wręcz 'impresjonistyczny' rzekłbym... Jeżeli mówimy tu o szkłach charakterystycznych, to ten pan stoi w pierwszym szeregu razem z Noctim. Szczególnie na serii z hydrantem, chociaż i w portrecie, i na drucie kolczastym również pokazuje pazur. Przez jedną chwilę myślałem, że mam takiego na 'olimpijce', ale tam jest wersja 44M, czyli 58mm f2. Chyba sprawię sobie prezent

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    Coś ten nr 1 jakoś odbiega od reszty. Pamiętam moment gdy sam bezczelnie twierdziłem, że szkła nie mogą się aż tak różnić.
    W wiekszosci przypadkow masz racje, ale jest pare wyjatkow a noctilux jest jednym z nich

Cytat Zamieszczone przez wojteh Zobacz posta
    patrze na Heliosa i Jupitera - cena od 150 zł za Heliosa na aukcjach a 85 Eur za Jupitera ..
    Helios jest moim zdaniem jednym z najlepszych obiektywow za pieniadze - 150zl dalem za mojego, 150 za pentaxa Super A - za 300zl mam naprawde swietny zestaw rownajacy sie z niemalze kazda inna 50tka

Jupitera z testu bede sprzedawal, w bardzo ladnym stanie z wysokiej jakosci adapterem M39 -> Leica M.

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta
    A propos Heliosa. Tak patrzę na te przykłady i szczerze mówiąc ten Helios jest taki bardzo malarski, wręcz 'impresjonistyczny' rzekłbym... Jeżeli mówimy tu o szkłach charakterystycznych, to ten pan stoi w pierwszym szeregu razem z Noctim. Szczególnie na serii z hydrantem, chociaż i w portrecie, i na drucie kolczastym również pokazuje pazur. Przez jedną chwilę myślałem, że mam takiego na 'olimpijce', ale tam jest wersja 44M, czyli 58mm f2. Chyba sprawię sobie prezent
    Absolutnie, helios jest swietny. Po owym tesie zdecydowalem ze wlasnie jego zostawiam, polecam kazdemu za te pieniadze

Cytat Zamieszczone przez demas Zobacz posta
    jupiter wypada bardzo elegancko ! jestem pod wrażeniem
    Prawda, bardzo ladnie kresli - i jak wspomnialem powyzej jest na sprzedaz.

1. Leica Noctilux 50mm f1.0
    2. Leica Summarit 50mm f1.5
    3. Leica Summar 50mm f2
    4. Jupiter 3 50mm f1.5
    5. Helios 77M-4 50mm f1.8 - niestety nie wiem jakim cudem uciekla mi ostrosc
    6. Canon EF 50mm f1.4

Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 15-04-2010 o 14:34

Domyślnie

Rozmycie z Nocti mnie po prostu niszczy - nic się do niego nawet nie zbliża. Zawsze myślałem, że to jakieś kosmetyczne różnice, ale jednak król jest jeden (imo).

A heliosa chyba sobie kupie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Jupitera z testu bede sprzedawal, w bardzo ladnym stanie z wysokiej jakosci adapterem M39 -> Leica M.
    Nie rozumiem, jak to się stało, że nie poruszyliśmy wczoraj tej kwestii...
    Rezerwuję, jeśli można

5. Helios 77M-4 50mm f1.8 - niestety nie wiem jakim cudem uciekla mi ostrosc
    AF-Tracking musisz w tym Spotmatiku naoliwić
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Rozmycie z Nocti mnie po prostu niszczy - nic się do niego nawet nie zbliża. Zawsze myślałem, że to jakieś kosmetyczne różnice, ale jednak król jest jeden (imo).

A heliosa chyba sobie kupie
    Etam, ja slyszalem na tym forum ze Noctilux to nic innego jak bardzo bardzo przeplacony Nikon 50mm f1.8 jesli chodzi o bokeh wlasnie

Domyślnie

Etam, ja slyszalem na tym forum ze Noctilux to nic innego jak bardzo bardzo przeplacony Nikon 50mm f1.8 jesli chodzi o bokeh wlasnie
    Jestem pewien, że nas wkręcasz i te jedynki są z Nikkora a nie z Noctiluxa
    Snoblesse oblige:

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Jestem pewien, że nas wkręcasz i te jedynki są z Nikkora a nie z Noctiluxa
    Nie powiem

Masz PW

wojteh
    Gość

Domyślnie

czyli co ?? nagle okazuje sie ze helios to nie helios ale jakis Noctilux na za 150 zł ale za 15 tys zł ??? tak sie nie robi - ja juz szukam takiego .... a fuj ... ide z tej piaskownicy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojteh Zobacz posta
    czyli co ?? nagle okazuje sie ze helios to nie helios ale jakis Noctilux na za 150 zł ale za 15 tys zł ??? tak sie nie robi - ja juz szukam takiego .... a fuj ... ide z tej piaskownicy
    Eee... nie idź jeszcze...
    Helios to Helios - ręczę głową. Tomka oczywiście, nie swoją
    Ale Noctilux może się okazać Nikkorem 1.8 - wszyscy Nikoniarze na mszę za to by dali, i to niemało
    Snoblesse oblige:

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów